Hondenrassen
Diverse
  • Gallery
  • Site Catalog
  • Section categories
    Dierinfo [0]
    Hondensport [10]
    CHAT
    200
    Search
    Site friends
  • Paardenrassen
  • Kattenrassen
  • Tattoo Design Gallery
  • Alles-in-één Start
  • Startpunt Online
  • BouwInzicht
  • De Digitale Hub
  • Statistics



    Uitzoeken van een pup



    Welk ras past bij mij
    Toekomstige hondenbezitters hebben de keuze uit ca. 330 hondenrassen die zich in grootte, karakter uiterlijk en temperament van elkaar onderscheiden, van de kleine chiauhua tot de grote statige Sint Bernhard, van de speelse Fox Terrier tot de elegante Dalmatiër, waarschijnlijk heeft iedereen z’n droomhond die echter niet altijd bij de eigen leefomstandigheden aansluit.
    Wie zich voor de aanschaf bedenkt dat de hond ook bij de nieuwe eigenaar en diens leefomstandigheden moet passen heeft het stukken makkelijker met het uitzoeken van een rashond wanneer men de eigenschappen van de verschillende rassen kent.
    In het rassenoverzicht van Hondenplaza.nl heeft u de mogelijkheid zich wat meer te verdiepen in verschillende raseigenschappen, veelal verzorgd door een enthousiaste fokker.

    Wat u in acht moet nemen bij het uitzoeken van een pup:
    Enkele punten waar u bij fokkers en het uitzoeken van een pup op moet letten:

    Verantwoord fokken.
    Een fokker die op een verantwoorde manier een bijdrage aan 'zijn' ras wil leveren, besteedt veel tijd aan bloedlijnen, karakter, gezondheid en uiterlijk. Als dat allemaal uitgezocht is en de nodige tests voor gezondheid (HD/ogen enz.) gedaan zijn, is er al heel wat tijd verstreken. Het nemen van een pup doe je niet zo maar, veelal is er bij de fokker een wachttijd van enkele maanden, afhankelijk van wanneer de teef loops is.
    De fokker heeft meestal maar één ras, dat hij houdt als liefhebberij. Hij biedt pups aan die bij hem thuis zijn geboren. Hij heeft niet meer dan één nest tegelijk, bij uitzondering twee. Anders is het onmogelijk voldoende aandacht te besteden aan de pups en de toekomstige eigenaars.

    De huisvesting van de honden
    Zowel de volwassen honden als de pups bevinden zich bij voorkeur in huis. En dan nog het liefst dáár waar de mensen zijn; in de woonkamer. Pups die in deze omgeving opgroeien, hebben in hun jonge leventje al kennisgemaakt met allerlei prikkels zoals: aaiende bezoekers, de stofzuiger, geluid van een telefoon(gesprek), radio en t.v., andere huisdieren enz. De pups zijn er daardoor al heel vroeg -vanuit het veilige nest- aan gewend dat het verzeild raken in bepaalde situaties 'bij het leven hoort', en niets is om je druk over te maken. Op deze manier wordt al een prima begin gemaakt met de socialisatie.

    Prijs van de pup:
    Een goede fokker zorgt ervoor dat zijn pups goed verzorgd worden, dat ze goede voeding krijgen, dat ze ontwormd, ingeent en gechipt worden en dat de dierenarts ze regelmatig controleert. En dat kost veel geld. Daarom kost een pup al gauw 750 euro! Een pup die door een fokker voor heel weinig geld wordt aangeboden, kan dus nooit die goede zorg hebben gekregen die hij bij een goede fokker krijgt. Je loopt hiermee het risico dat de pup op latere leeftijd problemen gaat krijgen met zijn gezondheid en zijn gedrag!

    Waarschuwing:
    Vooral in Belgie zijn er veel puppyfarms, puppyfabrieken waar je vaak de keuze hebt uit soms wel tientallen rassen, Koop nooit een pup bij een zogenaamde puppyfarm of dierenwinkel!

    Bij fokkers waar u dit aantreft kan u beter geen pup kopen:
    de moeder van de pups is er vandaag net toevallig niet . wij kunnen de pups zo goedkoop aanbieden omdat we stambomen onzin vinden. Die maken de pups alleen maar duur. het is onzin om zo lang op een pup te wachten. Dat is alleen voor mensen die speciale honden zoeken voor de jachttrainingen of zo. Honden voor recreatief gebruik zijn gewoon op voorraad. de pups zijn zo rustig omdat ze net wakker zijn. Koop nooit een pup bij een zogenaamde puppyfarm of dierenwinkel!

    Waar moet u nog meer op letten:
    de pups moeten schoon, warm en tochtvrij zitten de pups zijn levendig, zitten goed in de vacht en hebben stralende ogen. Angstige pups zijn een slecht teken. De pups groeien in een omgeving op die goed is voor het sociale gedrag. Dat wil zeggen veel contact met mensen, kinderen en huishoudelijke activiteiten. Ook de moeder moet een sociale hond zijn want zij geeft de pups de basis mee. De minimum leeftijd dat een pup bij de moeder weg mag is wettelijk 7 weken, 8 weken is normaal. Eerder weghalen gebeurt illegaal maar is erg slecht voor de pups. Let er op dat de pups alle noodzakelijke inentingen hebben gehad op het moment dat het met u meegaat. Let er op dat de hond gechipt is en geregistreerd wordt.

    Voor beroepsmatige fokkers gelden daarnaast de volgende wettelijke regels:
    De fokker moet beschikken over een erkend bewijs van vakbekwaamheid, is aangemeld bij het Bureau I&R-HKB en heeft een UBN nummer. Pups moeten binnen 7 weken na de geboorte ingeënt zijn tegen hondeziekte en parvovirusinfectie. Dit moet minstens 7 dagen voor de aflevering gebeurd zijn. De verplichte inentingen staan in een door de dierenarts ingevuld vaccinatieboekje (of hondenpaspoort). Daarin kan ook het identificatienummer van het dier worden aangebracht. De honden moeten een identificatienummer hebben. Sinds kort is het niet meer verplicht om dit nummer aan te melden en een eenvoudig nummer in de halsband volstaat wettelijk gezien. Wij adviseren echter met klem om de hond wel te laten chippen. Realiseert u zich dat een goede pup bij alle goede fokkers ongeveer hetzelfde kost. Dan moet u al gauw aan een bedrag van € 750,- denken. Dit moet u er voor over hebben.

    Bedenk dat een hond aan voeding, verzorging en dierenartskosten per jaar ook al gauw € 1.000,- per jaar kost. Kunt u dit niet opbrengen, begin dan niet aan een hond.