Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  AMERIKAANSE STAFFORDSHIRE TERRIER

  Rasgroep: Terriers
  FCI 286 Sectie 3

  Aard : moedig, trouw

   

  Gemiddelde levensduur : 12 jaar

  Schouderhoogte : 45-48 cm

  Gewicht : ongeveer 20 kg

  Vacht : iedere kleur, egaal, gedeeltelijk gevlekt of gevlekt toegestaan

  Aanleg : waak- en verdedigingshond, jachthond

  Omgang met kinderen : goed

  Omgang met andere honden : nogal agressief

  Leefruimte : liever buiten; past zich, mits goed opgevoed, in de stad aan de lijn

  Vachtverzorging : weinig

  Standaard

  Algemeen

  De Amerikaanse Staffordshire Terrier moet de indruk geven van grote kracht in verhouding tot zijn grootte; een bond die stevig in elkaar zit; hij is gespierd, maar ook lenig en gracieus, attent ten opzichte van zijn omgeving. Hij moet stocky (gedrongen) zijn, mag geen lange benen hebben en mag niet racy in outline zijn (een slank silhouet hebben). Zijn moed is spreekwoordelijk.

  Hoofd

  Middelgroot, ovaal diep, brede schedel, zeer uitgesproken wangspieren, duidelijke stop en hoog gezette oren. Snuit: middelgrobt, afgerond aan de bovenkant en abrupt naar beneden vallend onder de ogen. Kaken: duidelijk afgetekend. De onderkaak behoort sterk te zijn en met bijtkracht. De lippen sluiten en zijn gelijk, niet los. Neus duidelijk zwart.

  Gebit

  Boventanden moeten bij de voortanden aan de buitenkant nauw aansluiten.

  Oren

  De oren kunnen gecoupeerd of ongecoupeerd zijn. Het natuurlijke oor heeft de voorkeur: dit moet kort zijn, een prikoor of (half)rozeoor. Een geheel hangend of staand oor is fout.

  Ogen

  Donker van kleur, rond, laag en zeer wijd uit elkaar geplaatst. Geen lichte ofroze oogranden.

  Lichaam

  Goed gewelfde ribben, tot ver naar achteren geplaatst. Alle ribben dicht naast elkaar. Voorbenen vrij wijd uit elkaar waardoor de horst zich kan ontwikkelen; diepe en brede horst. Rug tamelijk kort; licht hellend vanaf de schouder naar de romp met een kleine, korte helling naar de staartaanzet. Nek zwaar, licht gebogen, taps toelopend van de schouders naar de achterkant van de schedel. Geen Iosse huid; middelmatige lengte.
  Schouderhoogte voor reuen 45,7-48,3 cru; teven 43,2-45,7 cm.

  Benen

  Rechte voorbenen met groot, rond bone (hot), recht op de voeten. De benen recht naast de borst gezet. Achterhand goed gespierd, goed gehoekt, niet naar binnen of naarbuiten gedraaid.

  Voeten

  Compacte, niet al te grote voeten.

  Staart

  Kort in verhouding tot zijn grootte, laag aangezet, toelopend tot een fijne punt; niet gekruid of over de rug gedragen. Niet gecoupeerd.

  Vacht

  Kort, strak, stijf aanvoelend en glanzend.

  Kleur

  Iedere kleur, egaal, gedeeltelijk gevlekt of gevlekt is toegestaan. Echter geheel wit, meer dan 80% wit, black-and-tan en lever moeten niet worden aangemoedigd.

  Bijzonderheden

  Het gangwerk moet veerkrachtig zijn, zonder te rollen of telgang. Hoogte en gewicht moeten in een goede verhouding staan met elkaar. De harmonie van de bond is het belangrijkste.
  Fouten: Dudley nose (vleeskleurige neusspiegel), lichte ogen, lichte of roze oogranden, te lange staart, slecht gedragen staart, onder- of bovenbeet.