Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  IERSE SETTER     

  Rasgroep: Staande Jachthonden, Spaniels en Retrievers

  Aard : energiek, onafhankelijk, koppig, maar zeer aanhankelijk

   

  Gemiddelde levensduur : 14 jaar

  Schouderhoogte : ongeveer 65 cm

  Gewicht : reuen 18-25 kg, teven 15-22 kg

  Vacht : kastanjebruin zonder een spoor van zwart; iets wit op borst, keel, kin, tenen, voorhoofd, voorsnuit of neus is toegestaan

  Aanleg : voortreffelijke jachthond; gezelschapshond

  Omgang met kinderen : zeer goed

  Omgang met andere honden : redelijk

  Leefruimte : heeft veel beweging en ruimte nodig

  Vachtverzorging : dikwijls borstelen en kammen

  Standaard

  Algemeen

  De Ierse Setter moet er 'racy' uitzien: evenwichtig, vol kwaliteit en harmonisch van bouw. Hij is zeer fraai en verfijnd van uiterlijk, bijzonder attractief met onder alle omstandigheden een niet-aflatende bereidheid om te speuren en te jagen. Hij laat zijn aanhankelijkheid duidelijk blijken.

  Hoofd

  Lang en droog, niet smal en spits, niet grof bij de oren. De (van oor tot oor) ovale schedel heeft veel ruimte voor de hersenen en vertoont een goed ontwikkelde achterhoofdsknobbel. De assen van achterhoofdsknobbel tot stop en van stop tot neuspunt verlopen evenwijdig aan elkaar en zijn van gelijke lengte. De wenkbrauwen steken uit en de stop is zichtbaar. De tamelijk diepe snuit is aan het uiteinde vrijwel vierkant. De kaken zijn bijna van gelijke lengte. De lippen hangen niet en de neusgaten zijn wijd. De kleur van de neus moet donker mahoniekleurig, donkerwalnootkleurig of zwart zijn.

  Gebit

  Sterke kaken met een perfect, regelmatig en compleet schaargebit. Dat wil zeggen dat de boventanden nauw over de ondertanden sluiten en recht in de kaken staan.

  Oren

  Middelmatig groot. Fijn van vel. Ze moeten laag en goed naar achteren zijn aangezet, en in een sierlijke plooi tegen het hoofd hangen.

  Ogen

  Donker-hazelnootkleurig tot donkerbruin. Niet te groot. Bij voorkeur amandelvormig. Ze staan recht en tonen onder de wenkbrauwen een vriendelijke, intelligente uitdrukking.

  Lichaam

  De hals is middelmatig lang, zeer gespierd maar niet te dik. De stand van de hals is licht gebogen. Er bestaat geen enkele neiging tot keelhuid. De hals gaat zonder onderbreking van de vloeiende belijning over in de schouders. Deze zijn fijn aan de punt, diep en goed ver naar achteren geplaatst. De borst is zo diep mogelijk en van voren vrij smal. De ribben zijn goed gewelfd, met volop ruimte voor de longen en goed achterwaarts gerichte, gespierde, iets gebogen lendenen. Een stevige, rechte bovenbelijning loopt vanaf de schouders geleidelijk achterwaarts omlaag.

  Benen

  De voorbenen zijn recht en pezig, met goed bot. De ellebogen staan vrij. Ze zijn goed naar omlaag geplaatst en niet naar binnen of naar buiten gedraaid. De achterhand is breed en krachtig. De achterbenen van heup tot spronggewricht zijn lang en gespierd, en van spronggewricht tot de grond kort en sterk. Knie en spronggewrichten zijn goed gebogen en niet naar binnen of naar buiten gedraaid.

  Voeten

  Klein en zeer stevig. De tenen zijn sterk en gebogen, en staan dicht bij elkaar.

  Staart

  Van middelmatige lengte in verhouding tot de lichaamslengte. Juist onder de ruglijn aangezet, sterk aan de wortel en toelopend tot een fijne punt. Wordt zoveel mogelijk in één lijn met de rug of lager gedragen.

  Vacht

  Op het hoofd, op de voorkant van de benen en op de toppen van de oren is de vacht kort en fijn. Op alle andere delen van het lichaam is de vacht tamelijk lang, vlak en met zo min mogelijk krul of golf. De bevedering op het bovenste deel van de oren is lang en zijdeachtig, en op de achterkant van voor- en achterbenen lang en fijn. Tarnelijk veel haar op de buik. De franje kan zich tot op de borst en de keel uitstrekken.
  De voeten zijn tussen de tenen goed bevederd. De staart moet een franje hebben, waarvan de lengte naar de staartpunt toe afneemt. Alle bevedering moet zo recht en vlak mogelijk zijn.

  Kleur

  Rijk kastanjebruin, zonder een spoor van zwart. Wit op de borst, kin of tenen, een kleine ster op het voorhoofd, of een smalle streep of bles op neus of voorsnuit leiden niet tot diskwalificatie.

  Bijzonderheden

  Gangen: van voren of van achteren gezien vrij vloeiende, stuwende beweging met een goede actie; van opzij gezien een perfecte coördinatie tonend.
  Fouten: iedere afwijking van de hiervoor genoemde punten moet als fout worden aangemerkt; de beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding staan tot de mate waarin de fout zich voordoet.
  Opmerking: reuen moeten twee duidelijk normale testikels bezitten, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.