Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  KEESHOND  

  Rasgroep: Keesachtigen en Poolhonden

  Aard : levendig, aanhankelijk, intelligent, afstandelijk, niet agressief

   

  Gemiddelde levensduur : 14-18 jaar

  Schouderhoogte : grijze keeshond 45-55 cm, Grote Keeshond 40-50 cm, Middenslag Keeshond 29-36 cm; Kleine Keeshond 23-28 cm, Dwergkeeshond tot 22 cm

  Gewicht : onbekend

  Vacht : lange en rechte haren, dichte ondervacht, zwart, wit, bruin, oranje en wolfsgrauw

  Aanleg : gezelschapshond

  Omgang met kinderen : zeer goed

  Omgang met andere honden : redelijk goed

  Leefruimte : van welk formaat hij ook is, hij moet dagelijks een flinke hoeveelheid beweging krijgen

  Vachtverzorging : regelmatig borstelen

  Standaard

  Algemeen

  Keeshonden vallen op door hun mooie, uitstaande vacht. Om de hals vormt zich een volle, manenachtige kraag. Het vosachtige hoofd met de schrandere ogen, de spitse, dicht bij elkaar geplaatste oren, en de sterk over de rug gekrulde, zwaar behaarde staart, verlenen de Keeshond de eigen karakteristieke fierheid. Zijn voortdurende argwaan ten opzichte van alles wat vreemd is, desinteresse voor zwerven en stropen, en zijn spreekwoordelijke waaksheid, maken de Keeshond tot een hond bij uitstek voor huis, haard en hart.

  Hoofd

  Middelmatig groot. Van boven gezien versmalt het hoofd zich wigvormig tot de neuspunt. Van opzij gezien is er sprake van een matige stop. De snuit is niet te lang en in goede verhouding tot de bovenzijde van hoofd en voorhoofd. De neusspiegel is rond en klein. Een weinig ramsneus is gewenst. De kleur van de neus is diepzwart, maar bij bruine exemplaren donkerbruin. De lippen moet goed aansluiten en mogen geen plooien vormen bij de mondhoeken. De kleur van de lippen en oogranden is zwart. Bij bruine exemplaren zijn ze bruin.

  Gebit

  Schaargebit.

  Oren

  Klein en dicht bij elkaar geplaatst; hoe dichter hoe beter. Driehoekig. Hoog aangezet. Worden altijd rechtop gedragen en niet tippend aan de toppen.

  Ogen

  Middelmatig groot. Ovaal gevormd en enigszins schuin geplaatst. Altijd donker van kleur.

  Lichaam

  De hals is middelmatig lang. De rug is zo kort mogelijk, geheel recht, maar vóór iets hoger dan achter. Diepe borst. De ribben zijn gewelfd. De buik is naar achteren iets opgetrokken. Schouderhoogte: Grijze Keeshond 45-55 cm (tot 60 cm is toegestaan, mits het totaalbeeld niet wordt geschaad);
  Grote Keeshond, Witte, Zwarte en Bruine Keeshond 40-50 cm.
  Middenslag Keeshond 29-36 cm (ideale hoogte 32 cm).
  Kleine Keeshond 23-28 cm.
  Dwergkeeshond tot 22 cm (iedere maat daaronder is toegestaan, mits het totaalbeeld en de gezondheid er niet onder lijden).

  Benen

  Middelmatig lang, in verhouding tot het lichaam. Stevig en goed recht. De achterbenen zijn in het spronggewricht iets gebogen.

  Voeten

  Zo klein mogelijk. Rond, met gewelfde tenen. Zogenaamde kattevoeten.

  Staart

  Middelmatig lang. Hoog aangezet. Direct van de staartwortel omhoog naar voren over de rug liggend, dan zijdelings naar rechts of links gebogen en ringvormig gerold. Moet vast op de rug liggen of direct op de rug zijn gerold.

  Vacht

  Hoofd, oren, voeten, buiten- en binnenzijde van de voor- en achterbenen, zijn kort en dicht behaard. Het overige deel van het lichaam is overvloedig en lang behaard. Raskenmerkend voor het haar van de Keeshond is dat het voornamelijk rondom de hals en schouders los en recht van het lichaam afstaat, zonder gegolfd, kroezig of ruig te zijn. Op de rug mag het haar niet in een scheiding vallen, maar moet het los naar alle kanten uitstaan. Het haar is het langst onder de hals en aan de staart. De achterkant van de voorbenen heeft een sterk ontwikkelde, geleidelijk naar beneden verlopende bevedering van de elleboog tot aan de buiging van de voorknie. Aan de achterbenen reikt de bevedering niet helemaal tot aan het spronggewricht.

  Kleur

  Diverse kleurslagen. Grijze Keeshond: wolfsgrauw. Grote Keeshond: wit, zwart en bruin. Middenslag Keeshond: wit, zwart, bruin, oranje en wolfsgrauw. Kleine Keeshond: wit, zwart, bruin, oranje en wolfsgrauw. Dwergkeeshond: wit, zwart, bruin, oranje, wolfsgrauw en anderskleurig (blauw, crème, beverkleurig en gevlekt; gevlekten moeten wit als grondkleur hebben; de zwarte, bruine, grijze of oranje vlekken moeten over het gehele lichaam verdeeld zijn).
  Grijze Keeshond: wolfsgrauw, dit is zilvergrijs met zwarte haarpunten. Aan de snuit, in de omgeving van de ogen, aan de benen, buik en staart lichter van kleur. Witte Keeshond: het haar moet zuiver wit zijn, zonder een zweem van geel, hetgeen vaak aan de oren voorkomt. Zwarte Keeshond: bij de zwarte kleur moet ook de ondervacht en de huid donker van kleur zijn. De kleur van het bovenhaar dient blauwzwart te zijn, zonder enig wit of aftekening. Bruine Keeshond: deze moet gelijkmatig, eenkleurig donkerbruin zijn. Oranje Keeshond: ook deze moet gelijkmatig eenkleurig oranje zijn.

  Bijzonderheden

  Fouten (gelden voor alle variëteiten van de Keeshond): vlak hoofd, appelhoofd; te grote en te lichte ogen, bolle ogen, entropion; te lange oren, te wijd uit elkaar staande oren, tiporen; vleeskleurige neus, oogleden en lippen; gegolfd of in een scheiding vallend haar.
  Bij de Grijze Keeshond een te donker masker of witte vlekken; bij de oranje Keeshond een witte broek en staart; fouten in bouw en gangwerk.
  Bij Grijze, Witte, Zwarte, Bruine en Middenslag Keeshonden het ontbreken van premolaren; boven- en ondervoorbijten; monorchisme en cryptorchisme.