Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  KING CHARLES SPANIEL  

  Rasgroep: Gezelschapshonden

  Aard : lief en onopvallend, rustig en speels

   

  Gemiddelde levensduur : 12-14 jaar

  Schouderhoogte : ongeveer 25-30 cm

  Gewicht : 3,6-6,3 kg

  Vacht : black-and-tan, drie kleurig, parelwit met kastanjerode vlekken, effen kastanjerood

  Aanleg : gezelschapshond

  Omgang met kinderen : zeer goed

  Omgang met andere honden : zeer sociale hond

  Leefruimte : aangepast aan het stadsleven

  Vachtverzorging : borstelen en kammen

  Standaard

  Algemeen

  De algemene verschijning is edel, kort en gedrongen. Dit is een vrolijke, intelligente, kleine Spaniel met een waardig, gewelfd hoofd.

  Hoofd

  De schedel is zwaar in vergelijking tot de grootte, is goed gewelfd en staat over de oren. De zwart neus heeft grote, wijdopen neusgaten. De neus is heel kort en opwaarts gebogen naar de schedel toe. De stop tussen de schedel en de neusrug is goed aangeduid. De vierkante, brede en diepe voorsnuit is goed opgebogen.
  De onderkaak is breed. De lippen moeten precies sluiten en vervolmaken het geheel. De wangen moeten niet onder de ogen invallen, maar goed vlezig zijn.

  Gebit

  Matig ondervoorbijtend. Een naar buiten uithangende tong is hoogst ongewenst.

  Oren

  Laag aangezet, moeten geheel vlak langs de wangen hangen. Zeer lang en goed bevederd.

  Ogen

  Heel donker. Wijd uit elkaar geplaatst. De oogleden moeten vierkant op de gelaatslijn staan. De ogen moeten een zeer aangename uitdrukking hebben.

  Lichaam

  De nek is van middelmatige lengte. Een gebogen neklijn geeft een trotse houding aan het hoofd. De borstkas is breed en diep. De rug is kort en vlak.

  Benen

  Korte, rechte voorbenen met goed schuin liggende schouders. De ellebogen liggen dicht tegen de borstkas en mogen niet naar binnen of naar buiten draaien. In de achterhand moet voldoende spierontwikkeling aanwezig zijn om een goed stuwend gangwerk te bewerkstelligen. De knie is goed gebogen. De eveneens goed gebogen hakken zijn naar beneden geplaatst. Van achteren gezien zijn de achterbenen recht.

  Voeten

  Kort, met goede, dikke voetzolen en bevedering. Ronde kattevoeten. Goed gebogen tenen, krachtige middenvoeten. Soms raken de grote voetbalzool en de nagels elkaar.

  Staart

  Goed bevederd. Wordt niet boven of onder de ruglijn gedragen.

  Vacht

  De beharing is lang, zijdeachtig en recht. Een lichte golf is geoorloofd, maar geen krul. Benen, oren en staart moeten overvloedig bevederd zijn.

  Kleur

  Zwart met bruin (black-and-tan): een rijk, glanzend zwart met helder-mahoniekleurige, bruine aftekeningen op snuit, benen en borst, omlijning van de oren, onder de staart en plekjes boven de ogen.
  Driekleurig (Prince Charles): een parelwitte ondergrond met goed verdeelde, zwarte vlekken en een schitterend bruine aftekening op de wangen, belijning van de oren, onder de staart en plekjes boven de ogen. Een witte bles tussen de ogen en op het voorhoofd.
  Blenheim: een parelwitte ondergrond met goed verdeelde kastanjerode vlekken. Een zuivere bles met de 'spot' in het midden van de schedel (de 'spot' is een scherp afgetekend, kastanjerood plekje, ter grootte van een sixpence).
  Ruby: effen, en wel een rijk kastanjerood. Een witte borstvlek is hoogst ongewenst.

  Bijzonderheden

  Gangen: vrij, beweeglijk en sierlijk; de hond gaat met stuwkracht vanuit de achterhand; een correct gangwerk is hoogst gewenst.
  Uitsluiting van bekroning: enkele witte haren op de borst van een zwart met bruine hond of van een rode hond zijn niet gewenst, maar een witte vlek sluit uit.