Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  KOMONDOR   

  Rasgroep: Herdershonden

  Aard : onafhankelijk, dominant, waakzaam

   

  Gemiddelde levensduur : 10-12 jaar

  Schouderhoogte : reuen gemiddeld 80 cm, teven gemiddeld 70 cm

  Gewicht : reuen ongeveer 50 kg

  Vacht : vervilte, lange strengen; wit

  Aanleg : waakhond

  Omgang met kinderen : goed

  Omgang met andere honden : dominant

  Leefruimte : een tuin is onmisbaar

  Vachtverzorging : over het algemeen vrij beperkt

  Standaard

  Algemeen

  De Komondor is een grote hond. Zijn aantrekkelijke gestalte en waardige voorkomen dwingen respect en bewondering af, maar zullen sommige mensen ook angst inboezemen. Hij is niet aanhalig. Zijn lange haar heeft de neiging te vervilten, te klitten en geweldig vol te zijn over het hele lichaam. Daardoor lijkt het sterke gestel nog robuuster dan het al is. Hij is kwadratisch van bouw, eventueel iets langer dan hoog. Zijn hoofd is net een kluwen haar. De witte beharing springt vanaf het lichaam op. Er komen maar zelden exemplaren voor met een ideale vacht.
  De staart wordt hangend gedragen, terwijl het uiteinde tot een horizontale lijn wordt omgebogen. De Komondor is een herdershond van Aziatische afkomst. Tijdens het bewaken van vee en van het huis toont hij een onwankelbare moed en veel lef. Zonder enig geluid valt hij brutaal aan. Hij beschouwt het terrein dat hem is toevertrouwd als zijn territorium.

  Hoofd

  Breed, maar in goede verhouding tot het lichaam. Zelfs met de lange en overvloedige beharing lijkt het hoofd nog in verhouding. De gewelfde schedel is langer dan de snuit. De stop is matig. De welving van het voorhoofd duidt op een breed hoofd. Goed ontwikkelde wenkbrauwbogen en een rechte neusrug. De snuit is niet spits. De neuspunt is recht afgestompt.
  De zeer brede en middelmatig lange boven- en onderkaak zijn bijzonder goed gespierd. Zowel de neuspunt als de lippen en de oogranden zijn zwart. De lippen liggen dicht tegen het gebit aan en zijn in de mondhoeken gekarteld.

  Gebit

  Krachtig, regelmatig en scharend.

  Oren

  Ter hoogte van de bovenkant van de schedel aangezet en direct omlaag hangend. Ze zijn lang en hangen in U-vorm. Ze blijven onbeweeglijk, of de hond nu waakt of aanvalt.

  Ogen

  Recht geplaatst. Donkerbruin van kleur. De oogranden liggen dicht aan.

  Lichaam

  De hals vormt een hoek van 35° met de waterpaslijn, en wordt in rust bijna in het verlengde van de ruglijn gedragen. De hals is matig lang, eerder kort. Geen keelhuid of kraagje. De schoft is tamelijk lang en goed zichtbaar. De rug is kort en de lendenen zijn middelmatig lang. De hele bovenbelijning is breed en sterk gespierd. Dat is zelfs nog zichtbaar onder de uitstaande vacht. Het kruis is breed, middelmatig lang en licht hellend. De borst is middelmatig diep, tonvormig en lang. De brede voorborst is sterk gespierd. De buik is niet zo lang als de borst.
  Schouderhoogte: reuen ongeveer 80 cm, teven ongeveer 70 cm.
  Gewicht: reuen 50-60 kg, teven 40-50 kg.

  Benen

  Door het lange en warrige haar is het heel moeilijk de ledematen juist te beoordelen. De voorbenen zijn net zuilen. De schouderbladen zijn enigszins steil. De schoudertoppen vallen in het vlak van de borst. De breedte van de borst maakt dat de ledematen vrij zijn, maar deze spreiding houdt niet in dat de schouders los zijn. De botten zijn sterk en zwaar. De gewrichten zijn groot. Op de achterbenen is het haar bijna altijd vervilt of verward.
  De achterbenen gaan haast in het geheel van de achterhand op. Ze zijn wat steil onder de,romp geplaatst. De boven- en onderschenkel liggen in het verlengde van de achterhand. Ze moeten breed, gespierd en goed vol zijn. De dijen moeten lang zijn, anders zou het hangende haar niet ten volle uit kunnen komen en dat als een fout worden bestempeld. Als de achterhand breed is, moet de stand van de achterbenen goed zijn. Hubertusklauwen moeten worden verwijderd.

  Voeten

  De voorvoeten zijn groot en vrij gedrongen, maar geen spreidvoeten. De volle, veerkrachtige zolen zijn leisteengrijs van kleur. Sterke nagels. De achtervoeten zijn iets langer dan de voorvoeten, maar ook dit zijn geen spreidvoeten.

  Staart

  Laag aangezet. Hangt omlaag en buigt aan het einde iets omhoog. Als de hond opgewonden is, wordt de staart tot op de ruglijn opgeheven.

  Vacht

  Het lichaam is bedekt met een lange vacht die bestaat uit grovere dekharen en fijnere wolharen. De onderlinge verhouding tussen beide bepaalt de kwaliteit van de vacht. Vereist is verward haar dat de neiging heeft te vervilten. Men ziet ook een gelijkmatige, dichte vacht, bestaande uit haarstrengen. De vrij kleine krullen van zo'n soort vacht vervilten nooit. Het haar is het langst op de achterhand en op de lendenen (minstens 20-27 cm). Op de rug, de zijden van de borstkas en de schouders is het haar middellang (minstens 15-22 cm). Het is korter op wangen, wenkbrauwbogen, schedel, oren, hals en ledematen (10-18 cm). Het haar is het kortst op de lippen en op het onderste deel van de benen (9-11 cm). Haarverlies (na het werpen, door een ziekte of door onvoldoende voeding) is geen fout, behalve op tentoonstellingen.

  Kleur

  Het haar bevat veel pigment en is doorgaans leisteengrijs van kleur. De neuspunt, lippen, oogranden en zolen zijn zwart of donker-leisteengrijs van kleur. Bij voorkeur zijn ook het tandvlees en het verhemelte donker van kleur. Zelfs de huid toont een leisteengrijze weerschijn.
  Exemplaren met een verminderde pigmentatie of met een vleeskleurige huid zijn niet gewenst. De nagels moeten grijs zijn.

  Bijzonderheden

  Gangen: licht, gemakkelijk, statig; lange passen; overdag slaapt de hond graag, maar altijd zo dat hij zijn territorium kan overzien, terwijl hij's nachts voortdurend in beweging is.
  Fouten: het ras vertoont weinig fouten in het type en is zeer homogeen, al heel lang gefokt op dezelfde kenmerken; hier volgen de gebreken die zelden worden geconstateerd: klein formaat, losstaande schouders, spreidvoeten, slappe voeten, uitstaande achterbenen, onvoldoende pigmentatie van oogranden, lippen en eventueel neuspunt, kronkelstaart, fouten in het gebit, met name van de snijtanden.
  Diskwalificerende fouten: kort haar op welk lichaamsdeel dan ook; opstaande oren, lichte oren; korte staart; gekleurde of bonte vacht; zwakke constitutie van het hele lichaam; cryptorchisme of monorchisme.
  Punten die uitsluiten: ontbreken van het type; een stuk gekamde hond; afmetingen beneden het minimum (65 cm voor reuen, 55 cm voor teven).
  Bijzonderheden: van nature staande oren; twee haken in de staart (staartwervels op twee plaatsen samengegroeid of scheefgegroeid).
  Vacht: algemeen pigmentatiegebrek, met name op de neuspunt, lippen en oogranden; een vacht die niet overeenkomt met de standaard; glad haar; een exemplaar met onvoldoende haar of te vervilt haar krijgt minimaal zes maanden uitstel.
  Afwijkingen: monorchisme, cryptorchisme; boven- of ondervoorbijten; afwezigheid van tanden (ontbreken van één of twee premolaren kan worden toegestaan).