Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  KUVASZ     

  Rasgroep: Herdershonden

  Aard : levendig, waaks en trots

   

  Gemiddelde levensduur : 12 jaar

  Schouderhoogte : reuen 71-75 cm, teven 66-70 cm

  Gewicht : reuen 40-52 kg, teven 30-42 kg

  Vacht : stevig, lang haar, met ondervacht; wit, ivoorkleur toegestaan

  Aanleg : zeer waakse gezelschapshond

  Omgang met kinderen : zeer goed

  Omgang met andere honden : goed

  Leefruimte : heeft regelmatig een fikse wandeling nodig; liefst een huis met tuin of erf

  Vachtverzorging : regelmatig borstelen, tijdens de rui dagelijks

  Standaard

  Algemeen

  De Kuvasz is een aantrekkelijke verschijning, die groot van gestalte is en adel en kracht uitstraalt. Het lichaam is goed van proporties en heeft droge spieren. Hij is sterk, maar niet grof van bouw. De diepe borst, de regelmatige stand van de benen en het enigszins aflopende kruis maken hem tot een onvermoeibare hond. De belijning van het lichaam is iets langer dan hoog. De hond heeft een krachtig gebit. De vacht is stevig, gegolfd en altijd wit.

  Hoofd

  Edel en harmonisch. De schedel is tamelijk lang, maar niet spits. Het lange voorhoofd is slechts licht gewelfd en heeft een duidelijke stop. Nauw aansluitende, in de mondhoeken gekartelde lippen.

  Gebit

  Krachtig schaargebit.

  Oren

  Middelrnatig groot. Hoog aangezet. Gaan direct bij de aanzet omlaag. Stomp V-vormige oorschelp.

  Ogen

  Scheef ingezet. Amandelvormig. Donker-bruin.

  Lichaam

  De hals is middelmetig lang, krachtig gespierd en zonder keelhuid. De hals vormt met de horizontale lijn een hoek van 25-30°. De borstkas is diep, niet tonvormig en biedt een goede steun aan het lange, schuine schouderblad. De schoft is langer en hoger dan de rug. De rug is middellang. De lendenen kort en stevig moeten zijn. Het kruis helt enigszins en is stevig gespierd en breed. De overvloedige beharing aan het kruis wekt de indruk van overbouwdheid. De borstkas is diep en enigszins plat. De voorborst is door de sterke spieren en het borstbeen naar voren gewelfd. De buiklijn is duidelijk opgetrokken.
  Schouderhoogte: reuen: 71-75 cm, teven 66-70 cm. Gewicht: reuen 40-52 kg, teven 30-42 kg.

  Benen

  Rechte, middelmatig breed en loodrecht staande voorbenen. De ellebogen zijn goed aangesloten,, maar staat niet onder het lichaam. De achterbenen zijn steil. Hoekingen van.het heupgewricht 90% van de knie 110-120°, en van de spronggewrichten 130-140°. De dijen zijn goed gespierd. De spronggewrichten zijn breed, lang en droog. De achtermiddenvoeten staan verticaal en steiler dan de voormiddenvoeten.

  Voeten

  Gesloten, met slechts weinig haar tussen de tenen. De voetzolen zijn stevig en elastisch. De achtervoeten zijn langer dan de voorvoeten. De leisteenkleurige nagels zijn sterk. Hubertusklauwen moeten worden verwijderd.

  Staart

  Laag aangezet, als verlenging van het iets hellende kruis. Wordt omlaag hangend gedragen, reikt tot het spronggewricht, is aan het eind iets omhoog gebogen, maar heeft geen krul. Bij opwinding mag de staart slechts tot de hoogte van de lendenen worden opgeheven.

  Vacht

  De huid is leisteenkleurig. Neusspiegel, oogleden en lippen zijn zwart. Het verhemelte moet donker zijn. De buik is egaal donker gepigmenteerd. De tong is helrood. Hoofd, oren en voeten zijn bedekt met kort (tot 2 cm), recht en dik haar. Dat geldt ook voor de achterkant van de achterbenen en de voor- en zijkant van de voorbenen. Het haar op de overige delen van het lichaam is nogal lang, met name op de hals, waar het een kraag vormt die tot aan de borst doorloopt. De staart is bedekt met overvloedig, golvend haar, dat aan de onderste helft tot 15 cm lang kan zijn. De dekharen zijn enigszins grof en hard, golvend, maar vervilten niet. De ondervacht is wollig en fijner. Jonge honden hebben een glanzende, dichte, golvende of gladde vacht.

  Kleur

  Wit. Ivoorkleurig is toegestaan.

  Bijzonderheden

  Gangen: langzaam en statig in stap; in de sierlijke, uitgrijpende draf gaat de Kuvasz soms in telgang.
  Fouten: korte snuit; sterk gewelfde schedel; zwak ontwikkelde wenkbrauwen; hangende oogleden; overhangende lippen; gele ogen; wantrouwende of onzekere blik; geheel tegen het hoofd of naar achteren gedragen oren; lange hals; brede borst; losse schouders; gele of geelgevlekte vacht; slappe bouw.
  Diskwalificerende fouten: schouderhoogte minder dan 65 cm voor reuen en minder dan 60 cm voor teven; lichaamsgewicht van meer dan 60 kg is ongewenet; rechtopstaande oren; bovenvoorbijten, in sterke mate ondervoorbijten; zware stop; staart die ook in rust boven de ruglijn uitkomt; draadhaar; andere vachtkleur dan wit.