Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  NORFOLK TERRIER
   

  Rasgroep: Terriers

  Aard : erg kwiek, een durfal, vriendelijk

   

  Gemiddelde levensduur : 12-14 jaar

  Schouderhoogte : 23-26 cm

  Gewicht : 4-4,5 kg

  Vacht : hard, draadachtig; rood, tarwekleurig/strokleurig, zwart met roestbruin of grauw; witte aftekeningen zijn toegestaan

  Aanleg : gezelschapshond; vroeger jachthond op en onder de grond

  Omgang met kinderen : erg goed

  Omgang met andere honden : goed

  Leefruimte : kan in de stad leven; veel wandelen is noodzakelijk

  Vachtverzorging : af en toe borstelen, tweemaal per jaar plukken

  Standaard

  Algemeen

  De Norfolk Terrier is een kleine, lage, alerte hond. Hij is compact en sterk, heeft een korte rug, en is goed van substantie en bot. Eervolle littekens door het werk zijn toegestaan.

  Hoofd

  Brede schedel, slechts iets gerond, met goede ruimte tussen de oren. De snuit is wigvormig en krachtig. De lengte van de snuit is ongeveer een derde korter dan de lengte vanaf de punt van de achterhoofdsknobbel tot de onderkant van de goed duidelijke stop.

  Gebit

  Strak gesloten lippen. Sterke kaken. Krachtige, tamelijk grote tanden. Een perfect, regelmatig schaargebit. Dat wil zeggen dat de boventanden nauw over de ondertanden sluiten en recht in de kaken staan.

  Oren

  Middelgroot. V-vormig, enigszins gerond aan de punten. Vallen dicht tegen de wangen naar voren.

  Ogen

  Ovaal van vorm. Diep liggend. Donkerbruin of zwart. De uitdrukking is oplettend, vurig en intelligent.

  Lichaam

  De sterke hals is van middelmatige lengte. Droge, goed achterwaarts geplaatste schouderbladen. Deze zijn ongeveer even lang als de bovenarmen. Het lichaam is compact, met een korte rug, rechte bovenbelijning en goed gebogen ribben. De achterhand is goed gespierd.
  De ideale schouderhoogte bedraagt 25-26 cm (10 inches).

  Benen

  De voorbenen zijn kort, sterk en recht. Goed gehoekte kniegewrichten. De sprongen staan goed laag en van achteren gezien recht. Ze hebben een grote stuwkracht.

  Voeten

  Rond, met dikke voetzolen.

  Staart

  Couperen van de staart is toegestaan. Op halve lengte gecoupeerd, in lijn met de belijning van de rug en rechtop gedragen. Staart van middelmatige lengte om de hond algemeen evenwicht te geven, dik aan de wortel en naar de punt toelopend, zo recht mogelijk en vrolijk, maar niet overdreven gedragen.

  Vacht

  Hard, draadachtig, recht en dicht op het lichaam liggend. Langer en grover aan hals en schouders. Het haar op hoofd en oren is kort en glad, behalve een lichte baard en wenkbrauwen. Overdreven trimmen is ongewenst.

  Kleur

  Alle tinten rood, tarwekleurig, zwart met roestbruin of grauw. Witte aftekeningen of vlekken zijn ongewenst, maar toegestaan.

  Bijzonderheden

  Kenmerken: een van de kleinste Terriers; een 'duiveltje' voor zijn afmetingen; beminnelijk van aard, niet twistziek, sterk gestel, oplettend en onbevreesd.
  Gangen: recht, laag en stuwend; vanuit de schouder recht naar voren bewegend; goede hoeking van de achterbenen geeft veel stuwkracht te zien; achterbenen volgen de sporen van de voorbenen; soepel bewegend vanuit de heupen; goed buigend bij kniegewrichten en sprongen; de bovenbelijning blijft horizontaal.
  Fouten: elke afwijking van de hiervoor genoemde punten moet als een fout worden aangemerkt; de beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding staan tot de mate waarin de fout zich voordoet.
  Opmerking: reuen moeten twee duidelijk normale testikels hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.