Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  PODENCO CANARIO 

  Rasgroep: Windhonden

  Aard : primitieve windhond, jaagt op geur, pittig maar vriendelijk tegenover de mens

   

  Gemiddelde levensduur :

  Schouderhoogte : reuen 55-64 cm, teven 53-60 cm, rastypische honden mogen 2 cm meer of minder meten

  Gewicht :

  Vacht : kort en dicht, licht glad aan, de voorkeur gaat uit naar wit-rode honden

  Aanleg :

  Omgang met kinderen :

  Omgang met andere honden :

  Leefruimte :

  Vachtverzorging :

  Standaard

  Algemeen

  Een hond van gemiddelde grootte, lang van lijnen, slank, licht en uitermate gehard. Enigszins langer dan hoog. Zijn borst is goed ontwikkeld, maar reikt niet tot de ellebogen. De neus is iets hoger dan de schedel.

  Hoofd

  Langwerpig, in de vorm van een afgeknotte kegel, van gemiddelde lengte (21-22 cm). De belijning van het aangezichtsdeel van de schedel verloopt parallel. De schedel is veel langer dan breed, vlak, met een duidelijke achterhoofdsknobbel en een weinig duidelijke stop. De brede snuit steekt duidelijk naar voren en heeft de vorm van een puntige kegel. Fijne, gesloten lippen, in een kleur die overeenkomt met de neus.

  Gebit

  Schaargebit. De tanden passen perfect op elkaar en zijn goed ontwikkeld.

  Oren

  Tamelijk groot. Breed bij de aanzet en uitlopend in een punt. Worden bij opwinding licht uit elkaar geplaatst en in rust wat meer naar achteren gedragen.

  Ogen

  Schuin geplaatst. Klein. Amandelvormig. Amberkleurig en meer of minder donker gepigmenteerd, in overeenstemming met de vachtkleur.

  Lichaam

  Goed gespierde, rechte hals, met een gladde huid zonder wammen. De hals is buigzaam en rond. De rug toont goed ontwikkelde spieren, zoals passend is voor het rennen en de inspanningen van de jacht. De lendenen zijn enigszins lang. Het kruis is van een stevige beenderstructuur. De borst is goed ontwikkeld, maar reikt niet tot aan de ellebogen. Weinig afgetekend sternum. Ovale ribben. De omvang van de borst is 5-8 cm meer dan de schouderhoogte. De buik is opgetrokken, zonder zo windhondachtig te zijn als die van de Galgo. Duidelijk aangegeven flanken.
  Het skelet is goed ontwikkeld. De afwezigheid van een onderhuidse vetlaag laat de ribbenkast, de wervelkolom en de heupbeenderen goed uitkomen. Enorm ontwikkelde, droge spieren. De samentrekkingen van de spieren moeten door de huid heen zichtbaar zijn.
  Schouderhoogte: reuen 55-64 cm, teven 53-60 cm; een afwijking van 2 cm meer of minder is toegestaan voor rastypische honden.

  Benen

  De voorbenen ziin stevig, volkomen recht, loodrecht en parallel. Ze hebben een fijne maar stevige beenderstructuur. De hoek tussen schouderblad en opperarm bedraagt ongeveer 110 graden, die tussen bovenarm en onderarm ongeveer 140 graden. De achterbenen zijn goed recht van vorm, recht geplaatst en stevig. Ze hebben een goed ontwikkelde bespiering. De sprongen zijn tamelijk hoog. De hoek tussen heupbeen en dijbeen bedraagt ongeveer 110 graden, die tussen dijbeen en onderbeen circa 120 graden en de sprong heeft een hoek van zo'n 130 graden.

  Voeten

  De voorvoeten zijn kattevoeten, veelal licht naar buiten gedraaid, met stevige, ovale voetkussens. De achtervoeten zijn goed recht, eveneens met stevige, ovale voetkussens. Geen hubertusklauwen.

  Staart

  Laag aangezet. Ligt in het verlengde van het kruis. Rond. Reikt niet veel lager dan de sprongen. Wordt afhangend of in de vorm van een sikkel gedragen. De staart is naar het einde toe puntig en gewoonlijk wit. Eindigt nooit in een krul. Het is niet wenselijk dat de staart bij het gaan te hoog wordt gedragen.

  Vacht

  De huid is stevig en ligt vlak aan, zonder vouwen. De glad aanliggende vacht is kort en dicht.

  Kleur

  De voorkeur gaat uit naar een rood-witte vacht, met lichter rood of dieper rood, van oranje tot donkerrood (acajou). Alle combinaties van kleuren zijn toegestaan.

  Bijzonderheden

  Gangen : de draf moet lenig, gestrekt en zeer licht zijn.
  Ernstige fouten : afwezigheid van premolaren, onder- of bovenvoorbijten, kruisen van voor of achterbenen bij het gaan in stap, een krul in de staart, een veel te breed hoofd, een duidelijke stop, koehakkigheid. Hangende lippen, oren die te ver uit elkaar wijzen, duidelijk zichtbaar sternum, vlakke borst, te lage sprongen, agressief gedrag.
  Fouten die tot uitsluiting leiden : gebrek aan type ten gevolge van een kruising met een ander ras, bijzondere punten in het type, zoals een grote anatomische fout die niet door een ongeluk is veroorzaakt (een rondvormig oog, vlak afhangende oren, een krulstaart). Een vacht waarin zwart voorkomt, zwarte neus, monorchisme, cryptorchisme, onder- of bovenvoorbijten, angstig (met paniek) of agressief (met aanvallend gedrag) karakter.