Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google





  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics



  ROTTWEILER

  Rasgroep: Pinschers en Schnauzers - Molossers en Zwitserse Sennenhonden
                    FCI 147 Sectie 2.1

  Aard : geboren beschermer, ernstig en kalm

   

  Gemiddelde levensduur : 12 jaar

  Schouderhoogte : reuen 60-68 cm, teven 55-63 cm

  Gewicht : 45-60 kg voor reuen

  Vacht : black-and-tan zonder witte aftekeningen

  Aanleg : waak- en verdedigingshond

  Omgang met kinderen : goed

  Omgang met andere honden : zeer dominant

  Leefruimte : bij voorkeur een huis met een tuin

  Vachtverzorging : weinig

  Standaard

  Algemeen

  De Rottweiler is een meer dan middelmatig grote, krachtige hond, die niet plomp of licht en ook niet hoogbenig of slap is. Het korte, gedrongen en krachtige lichaam verenigt grote schranderheid, buitengewone aanhankelijkheid, werklust, gewilligheid en betrouwbaarheid met grote kracht en een taai uithoudingsvermogen.
  De algemene indruk die hij maakt is die van oerkracht en moed. Uit zijn rustige blik straalt goedmoedigheid en onwankelbare trouw. Zijn wezen toont geen zweem van onrust, gejaagdheid of minderwaardigheid. Achterdocht, arglistigheid of valsheid zijn hem niet eigen.

  Hoofd

  Middelmatig lang. De schedel is breed tussen de oren. Het voorhoofd is van opzij gezien matig gewelfd. De stop is goed aangegeven. Het achterhoofdsbeen is goed ontwikkeld, maar niet zichtbaar. De wangen zijn zwaar gespierd, zonder sterk uit te steken. Het jukbeen is goed getekend. De rechte neusrug is niet erg lang: van de wortel tot de neuspunt niet langer dan de hersenpan van het achterhoofdsbeen tot de stop.
  De goed gevormde neusspiegel is meer breed dan rond, met naar verhouding grote openingen, en altijd zwart. De lippen zijn eveneens zwart, sluiten goed en lopen geleidelijk af naar de niet erg ontwikkelde mondhoek. De huid ligt op het hoofd overal even strak. Als de hond echter zijn aandacht ergens op vestigt, mogen er rimpels in ontstaan.

  Gebit

  Sterk schaargebit. De snijtanden in de bovenkaak scharen vóór die in de onderkaak.

  Oren

  Klein en driehoekig. Staan zo ver mogelijk van elkaar af, zijn hoog aangezet en doen de bovenschedel breder lijken. Hangen goed naar voren en bedekken de ooropening.

  Ogen

  Middelmatig groot. Donkerbruin. Met een trouwhartige, goedmoedige en zelfbewuste uitdrukking. De oogleden sluiten goed aan.

  Lichaam

  De hals is krachtig, rond en breed. Hij is sterk gespierd en komt met een enigszins gewelfde halslijn uit de schouder op. De hals is tamelijk droog, zonder zichtbare wam of veel losse keelhuid. De voorhand vertoont een lange, goed geplaatste schouder. De bovenarm ligt goed maar niet te stijf tegen het lichaam. De onderarm is sterk ontwikkeld en gespierd. De licht verende middenvoet is krachtig en niet te steil. De borst is ruim, breed en diep. Rechte, sterke rug. De nierstreek is kort, krachtig en diep. De flanken mogen niet opgetrokken zijn. Het korte en brede kruis helt niet af. De korte dijen zijn breed en krachtig gespierd. De lange schenkel is van boven zwaar gespierd en van onderen pezig en sterk. De sprong is goed gebogen, maar zonder overdrijving en, nog minder steil.
  Schouderhoogte: reuen 60-68 cm, teven 55-63 cm. De schouderhoogte is steeds in goede verhouding tot de gehele verschijning.

  Benen

  De voorbenen zijn van alle kanten gezien recht en staan niet te dicht bij elkaar.

  Voeten

  Rond, goed gesloten en gewelfd. Zeer harde zolen. Korte, sterke en donkergekleurde nagels. De achtervoeten zijn iets langer dan de voorvoeten, maar goed gesloten, met sterke tenen en zonder hubertusklauwen.

  Staart

  Stompstaart. Wordt zo mogelijk waterpas gedragen. De korte staart begint hoog en verlengt de ruglijn horizontaal. De hond wordt zelden geboren met een stompstaart.
  Als de staart te lang is, moet hij worden gecoupeerd.

  Vacht

  Zogenaamd Stokhaar: kort, grof en hard. De ondervacht is onvoorwaardelijk voorgeschreven op de hals en de staart, maar mag niet door het dekhaar heen komen. Aan de voor- en achterbenen en aan de staart is het haar langer, maar eerder kort dan lang en het ligt plat.

  Kleur

  Zwart, met scherp omgrensde, zo donker mogelijke aftekeningen op wangen, snuit, borst, benen en boven de ogen. De aftekening is mahonie tot lichtbruin.

  Bijzonderheden

  Gebreken: lichte, slappe, overbouwde, hoogbenige, te plompe verschijning; te lange, smalle lichaamsbouw; uitstekend achterhoofdsbeen; jachthondehoofd, jachthondesnuit of jachthondeuitdrukking; smal, lang of ook te kort, plomp hoofd; vlak gezicht, dat wil zeggen het ontbreken van de stop of een te flauwe stop; lange of te puntige snuit; te zware wangen; ramsneus of een gespleten neus, ingedeukte, afheilende of gebogen neus; lichte of vleeskleurige neuspunt; lippen en mondhoek die niet sluiten; aangetast of zelfs ziek gebit; boven- of ondervoorbijten; het ontbreken van premolaren; rimpelige hoofdhuid; te laag aangezette, zware, lange of smalle, slappe of naar achteren omgeslagen, zijwaarts afstaande of verschillend gedragen oren; lichte ogen, spleetogen, afwijkend ooglid, stekende ogen, puilogen; te lange, dunne, zwak gespierde bals; sterke wammen of keelhuid; steile of losse schouder; nauwe of niet rechte voorhand; zwakke of te steiie middenvoeten, gespreide, zwakke of te steile voeten; lichte nagels; onontwikkelde tenen; borstkas met vlakke ribben; te lange of zwakke rug, zadelrug, karperrug; afhellend kruis; te zwaar, plomp lichaam; sterk opgetrokken flanken; achterhand met vlakke dijen; nauw in de sprongen; koehakkigheid of O-benen; steile of te sterk gebogen sprong; hubertusklauwen; te hoog of te laag geplaatste, te dunne of te lange staart; zacht, te kort, te lang of open haar, krulhaar, volkomen afwezigheid van onderhaar; witte tekening aan tenen of andere lichaamsdelen, verkeerde kleuren, onvoldoende scherp begrensde tekening. De effen roodgele Rottweiler met een zwart of licht masker of een zwarte aalstreep op de rug, evenals anders gekleurde Rottweilers zoals blauwe of bruine exemplaren worden niet erkend. Dat zelfde geldt voor langharige Rottweilers.
  Angstige schuwe en vreesachtige honden worden geheel uitgesloten.