Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  Hondenschool


  Instructeurs

  Het is belangrijk dat de instructeurs van de hondenschool voldoende deskundigheid hebben om les te kunnen geven. Ze moeten niet alleen alles weten over de honden, maar ook over mensen en lesgeven als vak. Kijk daarom of de instructeurs een vakopleiding hebben gedaan. Persoonlijke begeleiding is een voorwaarde voor succes. Iedere hond en iedere baas is anders en de een heeft meer aandacht nodig dan de ander. Beginnend probleemgedrag moet door de instructeur van de hondenschool ogenblikkelijk herkend en besproken worden.

  Locatie van de hondenschool

  De bereikbaarheid van de hondenschool moet goed zijn. Wat is de algemene indruk van de locatie? Ziet het er goed onderhouden uit, liggen er geen uitwerpselen, et cetera. Ook is het belangrijk dat er een degelijke afrastering aanwezig is rondom het terrein van de hondenschool. Dit om te voorkomen dat er honden weg kunnen lopen.

  De groep

  Zitten puppies en volwassen honden in dezelfde klas? De voorkeur gaat uit naar een klas met alleen pups, maximaal zeven. Pups leren van volwassen honden hoe zij zich als hond moeten gedragen, omdat volwassen honden hun sociale ontwikkelingsfase al hebben gehad. Sommige honden zijn minder sociaal opgevoed en kunnen daardoor een pup ongewenst gedrag aanleren. Een goede oplossing is om af en toe een sociale vriendelijke hond de les binnen te halen. Vraag ook naar het beleid van de hondenschool ten aanzien van agressieve honden. Het beste is als deze in een aparte groep lessen volgen.

  Trainingsmethoden

  Bekijk eerst verschillende lessen zonder hond. Zo kan bepaald worden welke lessen het meest aanspreken. Omdat er veel verschil is in de manieren van lesgeven, is het belangrijk na te gaan of de hondenschool werkt vanuit een positieve trainingsmethode, waarbij het gewenste gedrag van de hond wordt beloond. Het dier vindt het leuk om commando’s op te volgen omdat het voor hem voordelen heeft. Bij negatieve training wordt het slechte gedrag afgestraft door middel van bijvoorbeeld een slipketting of een okseltuig. De hond zal het gewenste gedrag gaan vertonen omdat hij bang is voor de consequenties als hij het niet doet. Omdat dit niet plezierig is voor de hond (en zijn baas) is positieve training de enige optie.

  Duur

  Een puppycursus die bestaat uit praktijklessen van een uur, is uit den boze. Dit is te veeleisend voor de pup. Het beste is een les met 30 minuten praktijk en 30 minuten theorie. Het is essentieel dat het baasje ook leert te begrijpen hoe de hond ‘denkt’ en waarom het dier iets niet of juist wel doet. Daarom moet er naast de praktijk ook een stukje theorie gegeven worden door de hondenschool. Dit kan mondeling, maar beter is met schriftelijk lesmateriaal waarin alles nog een keer opgezocht kan worden na afloop.

  Sociale ontwikkeling

  Elke hond moet leren om met soortgenoten om te kunnen gaan. Voor jonge honden is dit zelfs essentieel om écht hond te worden en te begrijpen hoe ze zich moeten gedragen tegenover soortgenoten en tegenover mensen. De sociale ontwikkeling is iets wat ook in de lessen aan bod moet komen. De honden moeten los kunnen lopen (binnen de afrastering), maar alleen wanneer de hondenschool kan garanderen dat er enkel sociaal vaardige honden aanwezig zijn en dat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Denk daarbij aan verkeer, losbreken, et cetera.

  Zwakke punten

  Wat moet de hond kunnen, wil hij de cursus halen? Informeer vooraf bij de hondenschool naar wat er verwacht wordt van de hond en van de baas. Bij een puppycursus krijgen de deelnemers na afloop vaak een certificaat met daarin geschreven wat de sterke en zwakke punten van de hond zijn. Zo kan de eigenaar verder werken aan de zwakke punten van zijn hond.

  Leeftijd

  Geef de hond vroegtijdig op voor de cursus, want hoe sneller de hond (vanaf 8 weken) leert hoe hij zich dient te gedragen, hoe beter. Let er bij het opgeven wel op dat de hondenschool de cursus ook aanbiedt in de (zomer-) vakantie. Denk ook aan de benodigde inentingen en de WA-verzeking. De cursist moet alle hondenpapieren in orde hebben en kunnen laten zien.