Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  SCHOTSE HERDERSHOND   

  Rasgroep: Herdershonden

  Aard : aanhankelijk, trouw, rustig en ongekunsteld

   

  Gemiddelde levensduur : 12 jaar

  Schouderhoogte : 51-61 cm

  Gewicht : 18-29,5 kg

  Vacht :kortharig of langharig; sabelkleurig met wit, driekleurig, blauwschimmel (blue merle)

  Aanleg : gezelschapshond

  Omgang met kinderen : uitstekend

  Omgang met andere honden : goed

  Leefruimte : heeft veel beweging nodig

  Vachtverzorging : zeer regelmatig borstelen en kammen

  Standaard   KORTHARIGE SCHOTSE HERDERSHOND

  Algemeen

  Ziet er intelligent, oplettend en bedrijvig uit. Staat waardig, iets dat wordt beheerst door een perfecte anatomische bouw, met niets buiten proporties. Wekt de indruk over werkvermogen te beschikken. De lichaamsbouw wordt bepaald door kracht en bedrijvigheid, is vrij van lompheid en zonder enig spoor van grofheid. De uitdrukking is van groot belang. Rekening houdend met relatieve waarden, wordt de uitdrukking verkregen door een volmaakt evenwicht en een volmaakte combinatie van schedel en voorsnuit, grootte en vorm, kleur, plaatsing en dracht van de ogen. De hond heeft een vrolijke en vriendelijke aard. Hij is nooit nerveus of agressief.

  Hoofd

  De kenmerken van het hoofd zijn zeer belangrijk en moeten in verhouding tot de grootte van de hond worden beschouwd. Zowel van voren als van opzij gezien lijkt het hoofd op een stompe, zuivere wig met een strak silhouet. De schedel moet vlak zijn. De zijkanten moeten gelijkmatig en strak van de oren naar het einde van de zwarte neus versmallen, waarbij de jukbeenderen niet mogen uitsteken of de voorsnuit te spits wordt gevormd. Van opzij gezien vormen het schedeldak en de neusrug twee evenwijdige lijnen van gelijke lengte, onderbroken door een kleine, maar waarneembare stop of overgang.
  Het middelpunt ligt tussen de twee binnenooghoeken (de plaats voor een juist gesitueerde stop) en is tevens het midden van de gehele tengte van het hoofd. Het einde van de strakke, goed gevulde voorsnuit moet stomp maar niet vierkant zijn. De onderkaak is krachtig en scherp besneden. De diepte van de schedel tussen de wenkbrauwen en de onderkant van de kaak mag niet worden overdreven.

  Gebit

  De tanden zijn van een juiste grootte. De krachtige kaken zijn voorzien van een volmaakt, regelmatig en compleet schaargebit. Dat wil zeggen dat de boventanden nauw over de ondertanden sluiten en. recht in de kaken staan.

  Oren

  Middelmatig groot, maar breder aan de basis. Mogen niet te dicht bij elkaar zijn geplaatst, maar ook niet te veel opzij van het hoofd zijn ingeplant. In rust worden ze naar achteren neergeslagen gedragen. Als echter de aandacht van de hond wordt getrokken, brengt hij de oren naar voren en draagt hij ze half opgericht. Dat betekent dat bijna twee derde van het oor rechtop staat en de oorpunt (een derde deel van het oor) op natuurlijke wijze naar voren valt, onder de horizontale lijn.

  Ogen

  Vormen een zeer belangrijk kenmerk en verlenen de hond een zachte uitdrukking. Middelmatig groot, nooit erg klein. Iets schuin geplaatst. Amandelvormig. Donkerbruin van kleur, maar de ogen van de exemplaren met een blauwschimmel vacht zijn dikwijls blauw of blauw gevlekt (een oog, beide ogen, of een deel van een of beide ogen). De uitdrukking is zeer schrander en met een snelle, waakzame blik als de hond luistert.

  Lichaam

  De gespierde, krachtige hals is van behoorlijke lengte en goed gebogen. De schouders liggen schuin en zijn goed gehoekt. De lengte van het lichaam is iets meer dan de schouderhoogte. De rechte en stevige rug is bij de lendenen iets gewelfd. De ribben zijn goed gebogen. Een diepe en achter de schouders tamelijk brede borst.
  Schouderhoogte: reuen 56-61 cm, teven 51-56 cm. Gewicht: reuen 20,5-29,5 kg, teven 18-25 kg.

  Benen

  De voorbenen zijn recht en gespierd. De ellebogen mogen niet naar binnen of naar buiten draaien. Het bot is matig zwaar. De onderarm is iets vlezig. De veerkrachtige polsen mogen niet zwak zijn. De achterbenen zijn voorzien van zwaar gespierde dijen. De onderschenkels moeten mooi gevormd en pezig zijn en goed gebogen knieën hebben. De sprongen zijn laag geplaatst en krachtig.

  Voeten

  Ovaal met goede zoolballen. De tenen zijn gebogen en goed gesloten. De achtervoeten zijn minder sterk gewelfd.

  Staart

  Lang. Het benige gedeelte moet minstens tot aan de sprong reiken. Wordt in rust laag gedragen, maar met de punt iets naar boven gebogen. Bij opwinding mag de staart vrolijk worden gedragen, maar nooit over de rug gekruid geslagen.

  Vacht

  Kort. Vlak aanliggend. De bovenvacht heeft een harde structuur. De ondervacht is zeer dicht. Wordt niet getrimd of ge- knipt.

  Kleur

  De drie erkende kleurslagen zijn sabelkleurig met wit, driekleurig en blauwschimmel (blue mede). Sabelkleurig is iedere tint van lichtgoud tot diepmahonie of rood met zwarte haartoppen. Bleek strokleurig of roomkleurig is zeer ongewenst. Driekleurig is overwegend zwart met heldere, rode aftekeningen (tan) aan voeten en hoofd. Een roestige vleug in de bovenvacht is zeer ongewenst. Blauwschimmel (blue merle) is overwegend helder zilverblauw met zwart doorspikkeld en gemarmerd. Heldere, rode aftekeningen (tan) worden gewaardeerd, maar het ontbreken daarvan moet niet worden bestraft. Grote zwarte platen, een bleke kleur of een roestige vleug in zowel boven- als ondervacht zijn zeer ongewenst.
  Alle hier genoemde kleuren mogen in meer of mindere mate gepaard gaan met de typische witte Collie-aftekeningen. De volgende aftekeningen zijn te verkiezen: een volledig of gedeeltelijk witte kraag, een wit front, witte benen en voeten, en een witte staartpunt. Zowel op de voorsnuit als op de schedel, of op beide, mag een witte bles worden gevormd. Geheel wit of overwegend wit is zeer ongewenst.

  Bijzonderheden

  Gangen: zijn duidelijk kenmerkend voor het ras; een goede hond draait nooit zijn ellebogen naar buiten; maar toch worden de voorvoeten tamelijk dicht naast elkaar voortbewogen; een zwevende, kruisende of rollende gang is zeer ongewenst; de achtermiddenvoeten moeten van achteren gezien in evenwijdige vlakken bewegen; de achterbenen zijn krachtig en met een krachtige voortstuwing; van opzij gezien moet de beweging soepel verlopen; men verlangt een redelijk lang, lichte pas die moeitetoos wordt afgewikkeld.
  Fouten: iedere afwijking van de genoemde punten moet als een fout worden aangemerkt en de beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding staan tot de mate waarin de fout zich voordoet.
  Opmerking: reuen moeten twee duidelijk normale testikels hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.


  Standaard   LANGHARIGE SCHOTSE HERDERSHOND

  Algemeen

  Ziet eruit als een hond van grote schoonheid. Staat met onverstoorbare waardigheid, met geen enkel onderdeel niet in harmonie met het geheel.
  Kenmerken: zie 'Kortharige Schotse Herdershond'. Aard: zie 'Kortharige Schotse Herdershond'.

  Hoofd

  Zie 'Kortharige Schotse Herdershond'.

  Gebit

  Zie 'Kortharige Schotse Herdershond'.

  Oren

  Klein. Niet te dicht bij elkaar geplaatst bovenop de schedel, maar ook niet te ver uit elkaar. In rust worden de oren naar achteren neergeslagen gedragen. Als echter de aandacht van de hond wordt getrokken, brengt hij de oren naar voren en draagt hij ze half opgericht. Dat betekent dat bijna twee derde van het oor rechtop staat en de oorpunt (een derde deel van het oor) op natuurlijke wijze naar voren valt, onder de horizontale lijn.

  Ogen

  Zie 'Kortharige Schotse Herdershond'.

  Lichaam

  Hals: zie 'Kortharige Schotse Herdershond'. De voorhand heeft schuin aflopende en goed gehoekte schouders. Romp: zie 'Kortharige Schotse Herdershond'. Achterhand: zie 'Kortharige Schotse Herdershond'. Grootte: zie 'Kortharige Schotse Herdershond'.

  Benen

  De voorbenen zijn recht en gespierd. De ellebogen mogen niet naar binnen of naar buiten draaien. Een matige hoeveelheid rond bot.

  Voeten

  Zie 'Kortharige Schotse Herdershond'.

  Staart

  Zie 'Kortharige Schotse Herdershond'.

  Vacht

  Past strak over het silhouet van de hond en is zeer dicht. De bovenvacht voelt recht en grof aan. De ondervacht is zacht, wollig en zó dicht dat de huid bijna verborgen ligt. De manen en de bef zijn zeer overvloedig. Het masker en het gezichtshaar zijn kort, evenals de oorpunten. Naar de aanzet toe draagt het oor echter meer haar. De voorbenen zijn goed bevederd, maar het haar is kort onder het spronggewricht. Het haar op de staart is zeer weelderig.

  Kleur

  Zie 'Kortharige Schotse Herdershond'.

  Bijzonderheden

  Gangen: zie 'Kortharige Schotse Herdershond'.
  Fouten: zie 'Kortharige Schotse Herdershond'.
  Opmerking met betrekking tot de testikels: zie 'Kortharige Schotse Herdershond'.