Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  SHAR-PEI 

  Rasgroep: Dogachtigen

  Aard : trouw, aanhankelijk, speels maar rustig

   

  Gemiddelde levensduur : 13 jaar

  Schouderhoogte : 40-51 cm

  Gewicht : 15-20 kg

  Vacht : kort en borstelig; zwart, rood, donker- en lichtbruin, crèmekleurige tinten

  Aanleg : oorspronkelijk vechthond, nu gezelschapshond

  Omgang met kinderen : uitstekend

  Omgang met andere honden : redelijk

  Leefruimte : liefst een huis met een tuin

  Vachtverzorging : de diepe plooien regelmatig nazien op huidirritatie en reinigen

  Standaard

  Algemeen

  Een kwadratisch gebouwde, compacte, actieve hond. Rustig en gelaten van karakter.

  Hoofd

  De schedel is vlak en breed, eerder groot in verhouding tot het lichaam. Weinig stop. Het voorhoofd en de wangen zijn met veel fijne rimpels bedekt. Deze rimpels lopen naar beneden uit in zware keelhuidplooien. De vang is matig lang, breed en stomp zonder merkbare versmalling. De neus is zwart, groot en breed. Nu en dan komen er crèmekleurige honden voor met een baksteenkleurige neusspiegel en lichtbruine honden met een zogenaamde leren neus. De zwarte neusspiegel moet echter worden bevoordeeld.

  Gebit

  De tanden zijn krachtig en regelmatig geplaatst. Schaargebit. De hoektanden zijn licht gekromd. De tong is blauwzwart, de lippen en mondholte zijn zwart, en het tandvlees moet bij voorkeur zwart zijn.

  Oren

  Klein. Tamelijk dik. Vormen een regelmatige driehoek met licht afgeronde punten. Tamelijk ver naar voren en boven de ogen aangezet. Ver uit elkaar geplaatst. De oren moeten zo dicht mogelijk tegen het hoofd aanliggen en zo klein mogelijk zijn. Bij veel honden bedekken de oorflappen nauwelijks de ooropening.

  Ogen

  Donker. Klein. Amandelvormig. Lichte ogen komen voor bij de crèmekleurige en lichtbruine honden. De diepliggende, kleine ogen geven samen met de rimpels de hond zijn typische, ernstige uitdrukking.

  Lichaam

  De krachtige, sterke hals is breed aangezet met zware vouwen en sterk ontwikkelde keelhuid. De schuin geplaatste schouders zijn goed gespierd. Brede en diepe borst. Korte rug. De ruglijn loopt achter de schoft licht af en weer op naar de hoog aangezette staart. Keelhuidrimpels en vouwen gaan op de romp in opvallende huidplooien over.
  Schouderhoogte: ongeveer 40-51 cm. De reu is zwaarder dan de teef en meer kwadratisch. Goede individuele harmonie van de verhoudingen.

  Benen

  De rechte voorbenen zijn matig lang en hebben sterke botten. De achterbenen zijn krachtig en goed gespierd. Laag geplaatste sprongen. De achterbenen zijn steil tussen de lendenen en het spronggewricht.

  Voeten

  Matig groot. Compact. Doen krachtig aan. De tenen zijn goed gespreid en sterk gebogen.

  Staart

  Bij de aanzet dik en rond, daarna in een dunne spits uitlopend. De drie toegestane houdingen zijn hierna in volgorde van voorkeur beschreven.
  Het meest gewenst is een zeer hoog aangezette staart die zijwaarts en sterk ineengekruld wordt gedragen. Bij veel honden is de staart zo sterk gekruld, dat hij er als een ring uitziet en zo klein is als een oude Chinese munt.
  De tweede variant is een wat losser gekrulde staart.
  Als derde mogelijkheid wordt de staart hoog over de rug gedragen, zonder deze te raken. Als de staart zo wordt gedragen, kan de hond wel vergenoegd en expressief kwispelstaarten. Bij alle drie varianten moet de staart zeer hoog op de lendenen zijn aangezet, waarbij de anaalstreek moet worden vrijgehouden.

  Vacht

  De vacht is een andere bijzonderheid van het ras. Het haar moet zeer kort en borstelig zijn, en ongewoon hard aanvoelen.

  Kleur

  Egaal zwart, rood; donkerbruin, lichtbruin en crèmekleuren, vaak met lichte aftekeningen. Het onderste gedeelte van de staart en de achterkant van de dijen zijn lichter van tint. De Shar-Pei mag geen witte aftekeningen en witte vlekken vertonen.

  Bijzonderheden

  Afkomst en bijzonderheden: de Shar-Pei is een origineel Chinees ras dat sedert eeuwen in de provincies van de zuidelijke kustgebieden van de Chinese Zee aanwezig is; als eigenlijke plaats van oorsprong geldt de stad Dah Let in de provincie Kwun Tong.
  Fouten: gevlekte tong; staart horizontaal of de anaalstreek bedekkend gedragen; glad, glanzend of lang haar, geen ruwe of borstelige vacht; vang niet stomp genoeg.