Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  SLOUGHI  

  Rasgroep: Windhonden

  Aard : onafhankelijk, trots, kalm

   

  Gemiddelde levensduur : 12-14 jaar

  Schouderhoogte : 61-72 cm

  Gewicht : 20-25 kg

  Vacht : zandkleurig, roodbruin, sable (zilverkleurig) met charbonne, gestroomd

  Aanleg : oorspronkelijk een jachthond, gezelschaphond, wedstrijdhond, vaak goede waakhond

  Omgang met kinderen : goed

  Omgang met andere honden : sommige exemplaren zijn dominant

  Leefruimte : huis met een tuin

  Vachtverzorging : geen

  Standaard

  Algemeen

  De Sloughi is een windhond en maakt dus deel uit van de tiende groep, namelijk de rasgroep van de Windhonden. Hij is afkomstig uit het Oosten, maar is al sinds eeuwen ingeburgerd in Noord-Afrika. Tegenwoordig komt dit ras in grote aantallen in Marokko voor. De algemene verschijning is die van een zeer rasechte hond. Dat komt door zijn houding, zijn fijne weefsels en droge bespiering. Hoewel hij adellijk en trots is, toont hij zich zeer gehecht aan zijn baas. Die zal hij zo nodig tot het uiterste verdedigen. Het is een instinctmatige jager, die tot langdurige inspanning in staat is. Hij waardeert echter ook het comfort van een zachte ligplaats binnenshuis. Qau type is deze kortharige hond enig in zijn soort. Zijn gebruik is helemaal op het jagen gericht.

  Hoofd

  Van opzij gezien is het hoofd gestrekt, elegant en fijn besneden, maar voldoende krachtig. Van boven gezien vormt het een zeer gestrekte wig, waarvan de schedel het breedste deel vormt. Het loopt smaller uit naar de neusspiegel. De schedel is van opzij gezien aan de bovenkant vlak. De schedel is tamelijk breed: van oor tot oor 12-13 cm en zelfs tot 14 cm bij grote honden, maar dit komt zelden voor. Van achteren is de schedel duidelijk afgerond en buigt hij harmonisch naar de zijden af. De oogkassen zijn nauwelijks uitspringend. De voorhoofdsgroef is nauwelijks te zien, maar de kam en de achterhoofdsknobbel zijn wel zichtbaar. De stop is eveneens nauwelijks zichtbaar. De snuit heeft de vorm van een langwerpige wig. Hij is fijn besneden zonder overdrijving en duidelijk even lang als de schedel. De neus, die niet door been wordt ondersteund, buigt licht naar beneden. De zwarte neus is iets geprononceerd en dus niet spits. De neusspiegel is ook zwart. De dunne en soepele lippen bedekken juist de onderkaak. De mondhoeken zijn zo min mogelijk zichtbaar.

  Gebit

  Normaal. Sluitend. De kaken zijn sterk en regelmatig.

  Oren

  Hoog aangezet. Hangen dicht tegen het hoofd. Zijn niet te groot. Driehoekig van vorm en licht afgerond aan het uiteinde.

  Ogen

  Groot en donker. Goed in de oogkassen gevat, soms een beetje open door de iets schuine stand van de oogleden. De uitdrukking is zacht en wat droefgeestig, alsof de blik heimwee uitdrukt. Bij een lichtgetinte vacht is het oog in het algemeen amberkleurig.

  Lichaam

  De hals is lang en heel slank. Van opzij gezien is de nek licht gebogen. De huid is fijn, goed droog en zonder halskwab. De vacht aan de hals is kort. De korte rug is bijna horizontaal. De lendenen zijn kort, droog, breed en licht gebogen. Het kruis is benig en schuin. De borstkas is niet te breed en reikt nauwelijks tot de elleboog, maar is in diepte goed ontwikkeld. De vlakke ribben worden gesteund door een lang oplopend borstbeen. De buik en de flanken zijn goed opgetrokken.
  Schouderhoogte: reuen 66-72 cm maar ideaal is 70 cm, teven 61-68 cm met een ideaal van 65 cm.
  Verhouding tussen hoogte en lengte: voor een reu met de ideale hoogte van 70 cm zou de lichaamslengte 67 of 68 cm moeten zijn; voor een teef met de ideale hoogte van 65 cm zou de lengte 62 of 63 cm moeten zijn. Bij de voorhand is het schouderblad lang en schuin. De opperarm is krachtig. De voormiddenvoet en de pols zijn soepel en krachtig. De voeten zijn droog en langwerpig ovaal.
  Bij veel lichtgebouwde Sloughi's hebben ze werkelijk de vorm van een hazevoet. De nagels zijn zwart of donker gekleurd. Bij de achterhand is de dij vlak en gespierd. Het lange onderbeen is gebogen. Het spronggewricht is krachtig en goed gebogen.

  Benen

  Zie 'lichaam'

  Voeten

  Zie 'Lichaam'

  Staart

  Dun. Droog (mager, uitgemergeld). Aangezet in het verlengde van het kruis en onder de ruglijn gedragen. De staart moet tenminste tot het spronggewricht reiken.

  Vacht

  Zeer kort, dicht en zacht.

  Kleur

  Lichtzand, roodzand of zandkleurig met zwarte punten gestroomd.

  Bijzonderheden

  Fouten : lichte ogen, hoofd en lichaam wat grof, te geprononceerde stop, slechte rugbelijning, ronde ribben, te weinig opgetrokken buik, te hellend, onvoldoende krachtig of te smal kruis, onvoldoende lang, te vlezige of slecht gedragen staart, harde of grove vacht; kleine witte borstvlek.
  Diskwalificerende fouten : ongepigmenteerde plekken, staande of halfstaande oren met naar voren vallende punten, te lange, naar achteren gevouwen oren, halflange beharing, bevedering aan benen en staart, witte voeten, witte vlekken, monorchisme of cryptorchisme, ondervoorbijten, niet toegestane kleuren.