Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  WEST HIGHLAND WHITE TERRIER

  Rasgroep: Terriers

  Aard : vurig, eigewijs, aanhankelijk, onafhankelijk maar trouw

   

  Gemiddelde levensduur : ongeveer 12-14 jaar

  Schouderhoogte : ongeveer 28 cm

  Gewicht : 7-10 kg

  Vacht : ruw, lang haar; wit

  Aanleg : gepassioneerd jager op ongedierte; gezelschapshond

  Omgang met kinderen : goed

  Omgang met andere honden : goed

  Leefruimte : moet zich diversen malen per dag buiten kunnen uitleven, het liefst tijdens lange wandelingen

  Vachtverzorging : regelmatig borstelen en kammen; enkele keren per jaar plukken en in model trimmen

  Standaard

  Algemeen

  De West Highland White Terrier is een krachtig gebouwde hond met een diepe borst, diepe achterste ribben, een rechte rug, een krachtige voor- en achterhand, en gespierde benen. Hij toont in grote mate een combinatie van kracht en behendigheid. Deze hond kenmerkt zich als klein, actief, flink en gehard. Hij is in het bezit van een niet geringe hoeveelheid eigenwaarde, en heeft het uiterlijk van een bestrijder van roofwild. Hij is oplettend, vrolijk en moedig van aard en zelfbewust maar vriendelijk.

  Hoofd

  De licht gewelfde schedel vertoont bij betasting van het voorhoofd een gladde omtrek. De schedel versmalt zeer weinig van de oren naar de ogen. De afstand van de achterhoofdsknobbel tot de ogen is iets groter dan de lengte van de voorsnuit. Het hoofd is dicht bedekt met haar en wordt onder een rechte of kleinere hoek op de as van de hals gedragen.
  Het hoofd mag in geen geval in het verlengde van de hals worden gedragen. De voorsnuit loopt van oog tot snuit geleidelijk toe. De duidelijke stop wordt gevormd door zware, benige richels die direct boven het oog en hier iets overheen hangen, met een lichte groef tussen de ogen. De voorsnuit is niet schotelvormig en valt ook niet onmiddellijk onder de ogen weg, maar moet daar juist goed zijn opgevuld. De kaken zijn krachtig en sluitend. De zwarte neus is tamelijk groot en vormt met de rest van het lichaam een gladde omtrek. De neus mag niet naar voren steken.

  Gebit

  De afstand tussen de hoektanden moet verenigbaar zijn met de verlangde expressie van een bestrijder van roofwild. De tanden zijn groot voor het formaat van de hond. Een regelmatig schaargebit, dus de boventanden sluiten nauw over de ondertanden en staan recht in de kaken.

  Oren

  Klein en stevig. Worden rechtop gedragen en eindigen in een scherpe punt. Niet te ver uiteen maar ook niet te dicht bij elkaar geplaatst. Het haar is kort en glad (fluwelig), en mag niet geknipt zijn. Geen enkele franje aan de punten. Geronde, brede, grote of dikke oren of te zwaar behaarde oren zijn zeer ongewenst.

  Ogen

  Klein, ver uit elkaar geplaatst, middelmatig groot en niet vol. Zo donker mogelijk. Liggen iets in het hoofd verzonken. Zijn scherp en schrander, wat de hond vanonder de zware wenkbrauwbogen kijkend een doordringende blik geeft. Lichtgekleurde ogen zijn zeer ongewenst.

  Lichaam

  De hals moet voldoende lang zijn om de verlangde plaatsing van het hoofd mogelijk te maken. De gespierde hals wordt geleidelijk naar de aanzet dikker, zodat hij overvIoeit in fraai schuin geplaatste schouders. De schouders lopen naar achteren af. De brede schouderbladen liggen dicht tegen de borstkas aan. Het lichaam is compact. De rug is recht en breed, met sterke lendenen. De diepe borst en de ribben aan de bovenkant zijn goed gewelfd, maar zien er van opzij enigszins vlak uit. De achterste ribben zijn van aanzienlijke diepte. De afstand van de laatste rib tot de voor- en achterhand is zo kort als de vrije beweging van het lichaam toelaat. Schouderhoogte: ongeveer 28 cm.

  Benen

  De korte, gespierde voorbenen zijn recht. Ze zijn dicht bedekt met kort, hard haar. Het boeggewricht is naar voren geplaatst en de ellebogen wijzen goed naar binnen. De krachtig gespierde, korte en pezige achterbenen zijn bovenaan breed. De dijen zijn zeer gespierd en staan niet ver uit elkaar. De goed gebogen sprongen zijn goed onder het lichaam geplaatst, zodat ze vrij dicht bij elkaar staan als de hond loopt of staat. Rechte of zwakke sprongen zijn zeer ongewenst.

  Voeten

  De voorvoeten zijn groter dan de achtervoeten. Ze zijn rond, van evenredige grootte en dicht behaard. Zware voetzolen. De onderkant van de voetzolen en alle nagels zijn bij voorkeur zwart.

  Staart

  De 12,5-15 cm lange staart is bedekt met hard haar, maar heeft geen bevedering. Wordt zo recht mogelijk en monter gedragen, maar niet vrolijk of over de rug gekruld. Een lange staart is ongewenst, maar mag in geen geval worden gecoupeerd.

  Vacht

  Dubbel. De bovenvacht bestaat uit hard haar van ongeveer 5 cm lang en zonder enige krul. De ondervacht, die op bont lijkt, is kort, zacht en dicht. Een open beharing is zeer ongewenst.

  Kleur

  Wit.

  Bijzonderheden

  Gangen: vrij, recht en over het geheel gemakkelijk; de voorbenen bewegen vrijelijk naar voren vanuit de schouder; de voortbeweging achter is vrij, krachtig en met de benen dicht bij het lichaam; de sprongen en achterste kniegewrichten zijn goed gebogen en de sprongen zijn dicht onder het lichaam getrokken om het lichaam stuwkracht te geven; een stijve, steltachtige beweging van de achterhand en koehakkigheid zijn zeer ongewenst.
  Fouten: elke afwijking van de hiervoor genoemde punten moet als een fout worden aangemerkt en de beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding staan tot de mate van de fout.
  N.B.: reuen moeten twee duidelijk normale testikels hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.