Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  WHIPPET 

  Rasgroep: Windhonden

  Aard : zacht, aanhankelijk, gelijkmatig gehumeurd

   

  Gemiddelde levensduur : ongeveer 14 jaar

  Schouderhoogte : reuen 47-51 cm, teven 44-47 cm

  Gewicht : ongeveer 10-15 kg

  Vacht : kort, fijn en glad aanliggend, alle kleuren en kleurcombinaties zijn toegestaan

  Aanleg : renhond en gezelschaphond

  Omgang met kinderen : zeer goed

  Omgang met andere honden :bevredigend

  Leefruimte : heeft veel bewegingsmogelijkheden nodig

  Vachtverzorging : weinig tot geen

  Standaard

  Algemeen

  Evenredige combinatie van spierkracht, sterkte en een sierlijke, elegante belijning. Gebouwd voor snelheid en werk. Alle vormen van overdrijving moeten worden vermeden. Een ideale metgezel met een groot aanpassingsvermogen in zowel de huiselijke als sportieve omgeving. Deze zachtaardige, aanhankelijke hond heeft een evenwichtig karakter.

  Hoofd

  Lang en droog. Van boven vlak, naar de neus toe smaller toelopend, met een lichte stop en tamelijk breed tussen de ogen. De kaken zijn krachtig en scherp besneden. Zwarte neus. Bij blauwe exemplaren is een blauwachtige neus toegestaan, bij leverkleurige exemplaren een neus in een overeenkomstige kleur, en bij witte of bonte honden is een vlinderneus geoorloofd.

  Gebit

  Krachtige kaken met een volmaakt regelmatig en compleet schaargebit. Dat wil zeggen dat de tanden van de bovenkaak goed sluitend over de tanden van de onderkaak moeten passen en rechtstandig in de kaak moeten zijn geplaatst.

  Oren

  Roosvormig. Klein. Fijn van samenstelling (textuur).

  Ogen

  Ovaal. Helder, met een zeer wakkere uitdrukking.

  Lichaam

  De nek is lang, gespierd en sierlijk gebogen. De schouders zijn schuin en gespierd. De schouderbladen lopen door tot de bovenkant van de wervelkolom, waar ze zich duidelijk moeten aftekenen. De duidelijk belijnde borstkas is zeer diep, met volop ruimte voor het hart. De gespierde rug is breed, stevig en ietswat lang. De rug verloopt met een duidelijke welving over de lendenen, maar is niet gebocheld. De lendepartij moet de indrukgeven van kracht en vermogen. De ribben zijn goed gewelfd.
  Schouderhoogte: reuen 47-51 cm, teven 44-47 cm.

  Benen

  De voorbenen zijn recht en rechtstandig. Het front is niet breed. De polsen zijn sterk met een lichte vering. De ellebogen zijn goed onder het lichaam geplaatst. De achterhand is krachtig en breed op de dijen. De knieen zijn gehoekt en de hakken zijn goed laag geplaatst. De tweede dij is goed ontwikkeld, waardoor de hond in staat is om veel grond te beslaan en grote stuwkracht te tonen.

  Voeten

  Fraai gevormd en goed ingesneden tussen de tenen. De kootjes zijn goed gebogen. Dikke, sterke voetzolen

  Staart

  Vertoont geen bevedering. Lang. Loopt geleidelijk dun uit. Wordt in actie in een licht opwaartse boog gedragen, maar niet over de rug.

  Vacht

  Fijn, kort en dicht van structuur.

  Kleur

  Alle kleuren of combinaties van kleuren zijn toegestaan.

  Bijzonderheden

  Gangen : vrij, met achterbenen die goed onder het lichaam kunnen worden gebracht om stuwkracht te ontwikkelen, de voorbenen moeten ruim naar voren worden gebracht, laag over de grond en zuiver in het komen en gaan, de algemene beweging moet niet te houterig, hoog dravend (steppend), kort of trippelig zijn.
  Fouten : elke afwijking van de hiervoor genoernde punten moet als fout worden aangemerkt en de beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding staan tot de mate waarin de fout zich voordoet.

  N.B.: reuen moeten twee duidelijk normale testikels hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.