Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  BEAUCERON 

  Rasgroep: Herdershonden

  Aard : verstandig en moedig

   

  Gemiddelde levensduur : 12 jaar

  Schouderhoogte : 65-70 cm voor reuen, 61-68 cm voor teven

  Gewicht : 40-50 kg voor reuen, 30-40 kg voor teven

  Vacht : black-and-tan en black-and-tan merle

  Aanleg : begeleider van de kudde, waak- en verdedigingshond

  Omgang met kinderen : goed

  Omgang met andere honden :goed

  Leefruimte : een tuin of erf is noodzakelijk

  Vachtverzorging : weinig

  Standaard

  Algemeen

  Hond van flink postuur, stevig, hard, krachtig, goed gebouwd, goed gespierd, niet grof. Toont zich open, zonder angst.

  Hoofd

  Lang (twee vijfde van de schouderhoogte) en in overeenstemming met het lichaam. Voorhoofd is plat of lichtelijk afgerond, met een lichte stopgroef, een zichtbare kam op de schedeLtop. Een lichte stop halverwege de schedeltop en de neuspunt. De neusrug is niet gebogen, maar loopt licht af naar het eind toe, parallellisme tussen voorhoofd en neusrug. De snuit is niet zwaar en niet spits. De lippen zijn gesloten, droog en goed gepigmenteerd. Het hoofd is mooi gebeeldhouwd, harmonieus maar zonder zwakheden.

  Gebit

  Sterk, wit, volkomen sluitend (scharend), de tanden van de bovenkaak bedekken de tanden van de onderkaak volledig zonder er contact mee te verliezen. Het gebit moet compleet zijn.

  Oren

  Hoog geplaatst. Als ze gecoupeerd zijn behoren ze rechtop en licht naar voren wijzend te worden gedragen. Ongecoupeerde oren mogen niet te vlak tegen het hoofd afhangen. De vorm mag vlak zijn, maar de oren moeten hoog geplaatst en kort zijn. De lengte van het ongecoupeerde oor moet gelijk zijn aan de helft van de lengte van het hoofd. Bij gelijke kwaliteit wordt de bond met de gecoupeerde ore~ voor die met de gave oren geplaatst.

  Ogen

  Moeten altijd donkerbruin zijn, nooit lichter dan donker hazelnootkleurig. De ogen zijn rond, mogen niet scheef staan. De vorm van de oogleden is licht amandelvormig. Ooguitdrukking: open, nooit kwaadaardig, angstig of ongerust.

  Lichaam

  Gemiddeld in zijn bouw, dat wil zeggen dat de bond harmonieus is zonder dat een van zijn onderdelen is overdreven, achtergebleven of verlengd. Gespierde hals die goed in de schouders overgaat, diepe, brede en hoge horst, goed laag borstbeen, rechte rug. Schouder is schuin en lang, lendenen breed en sterk, het kruis loopt alleen daar af waar de staart is aangezet.
  Schouderhoogte: voor reuen 65-70 cru, voor teven 61-68 cru. Voor beide is een marge van 2 cm naar boven en van 3 cm naar beneden toegestaan.

  Benen

  Loodrechte dijen, onderschenkel iets naar achteren geplaatst. Sprongen zijn krachtig en laag, goed gehoekt. Gespierde en droge onderarmen. Voor- en achterbenen hebben de juiste stand, van welke zijde ook bezien.

  Voeten

  Krachtig en rond, nagels altijd zwart, zool hard maar veerkrachtig. Dubbele hubertusklauwen aan de binnenzijde van de achterbenen, duidelijk van elkaar gescheiden en dicht bij de voet.

  Staart

  Gaaf, laag gedragen, moet minstens tot de sprong reiken. Zonder afwijkingen. Vormt een lichte krul in de vorm van een 'J'.

  Vacht

  Kort op het hoofd. Stug, kort, stevig en aanliggend op het lichaam. De broek en onderzijde zijn licht maar verplicht bevederd. Onder de bovenvacht ligt een ondervacht; zeer kort, fijn, dicht, donzig, bij voorkeur muisgrijs van kleur, zeer dicht aanliggend, mag nooit door de bovenvacht heen schijnen.

  Kleur

  Black-and-tan (Bas-Rouge): het zwart is zeer uitgesproken, de kleur van het tan is bruin als van een eekhoorn. Deze tekening is aan te treffen boven de ogen (pastilles), op de zijkanten van de snuit, over de wangen weglopend maar nooit de oren bereikend, op de borst (bij voorkeur twee vtekken, plastron), in de hals en onder de staart. Op de benen beslaat de tantekening de voeten en tenen, vermindert naarmate het hoger op de benen zit, maar beslaat minstens een derde hiervan. Wat witte haren op de borst zijn toegestaan. Black-and-tan rnerle (arlequin): de vacht is in gelijke delen grijs en zwart, is gevlekt of meer zwart dan grijs. De tantekening is als bij de black-and-tan.

  Bijzonderheden

  Een herdershond mag nooit alleen in stand worden beoordeeld. Het gangwerk moet soepel en vrij zijn, waarbij de benen goed in lijn worden verplaatst. De Beauceron moet zich in een ruim grijpende draf kunnen bewegen. Fouten: mist hardheid of kracht in algemene verschijning, is angstig. De schedel is te plat of te rond, de stop is te sterk of te zwak, de snuit loopt te gebogen weg, is te zwak of te grof, de lippen zijn te strak of te los, of niet genoeg gepigmenteerd, de mondhoeken zijn te dicht of te slap.
  Gebit: gele of aangetaste tanden, ontbreken van één element, geen CAC; ontbreken van meer elementen wordt naarmate het aantal toeneemt strenger gestraft. Een geknepen, scheve, te zware of te spitse snuit.
  Ogen: te schuin, te bol, niet open genoeg, te licht of met een onrustige uitdrukking.
  Oren: slap, slecht staand als ze gecoupeerd zijn, te lang of te vlak afhangend als ze niet gecoupeerd zijn, slecht geplaatst.
  Bouw: te kort of te lang lichaam, hals te spichtig of te dik, wam. Borst wat te smal of te zwak, schouder te recht of te vlak, kruis te hellend of te recht, foute hoekingen. Staart: lichte afwijkingen aan de staart, een haak aan de staart of een bocht omhoog.
  Vacht: te lang in het gezicht of te weinig bevedering van de broek, vachtkleur te licht, te sluike vacht, of een vacht met de neiging tot krullen (dat wil zeggen: over de gehele vacht is het haar licht gekruid ook al blijft de vacht aanliggen).
  Voeten: niet compact genoeg, zooi te zacht of te weinig elastisch.
  Hubertusklauwen: te hoog geplaatst of niet in afzonderlijke kussentjes, dubbele klauwen aan de voorbehen.
  Kleur: zwart niet voldoende sprekend, te weinig tan in het zwart, te licht of te donker, te weinig of te veel brand, een licht-witte vlek op de horst. Voor de blackand-tan mede: te helder of te veel grijs.
  Gangwerk: hond die voor stept (trippelt) of waarvan de gangen te weinig ruim grijpen, waarvan de draf te kort is, die te vlug in galop springt, of die telgangen vertoont.
  Afwijkingen die tot uitsluiting leiden: gebrek aan type, afmetingen buiten de grenzen zoals in de standaard gesteld. Bijzondere punten in type: onvoldoende 'bone', waardoor de hond niet tot werken in staat is, te ver naar achteren geplaatste achterbenen in een hoek van meer dan 150°, staart over de rug gekruid, ontbreken van dubbele hubertusklauw.
  Vacht: kleur en textuur afwijkend van de standaard, witte vlek op de borst groter dan 5 cm, bleke oogkleur.