Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  BICHON FRISE  

  Rasgroep: Gezelschapshonden

  Aard : levendig en aanhankelijk

   

  Gemiddelde levensduur : 12 jaar

  Schouderhoogte : maximaal 30 cm

  Gewicht : ongeveer 4 kg

  Vacht : wit, gekruld

  Aanleg : gezelschapshond

  Omgang met kinderen : voortreffelijk

  Omgang met andere honden : goed

  Leefruimte : kan op een flat, maar is beweeglijk en houdt van beweging buiten

  Vachtverzorging : veel werk

  Standaard

  Algemeen

  Een levendig en speels hondje, vlug in al zijn bewegingen, met een snuit van middelmatige lengte en spiraalvormig gelokt haar, dat enigszins overeenkomt met de vacht van de Mongoolse geit. Het hoofd wordt fier en hoog gedragen. De donkere ogen zijn levendig en hebben een verstandige uitdrukking.

  Hoofd

  De schedel is langer dan de snuit. Het hoofd is in juiste proportie met het lichaam. Bij het betasten is de schedel vlak, alhoewel deze er door de vacht eerder gewelfd uitziet. De neuspunt is afgerond, geheel zwart, met een fijne en blinkende huid. De lippen zijn fijn, tamelijk aansluitend, maar minder dan bij het Schipperke. De bovenlip hangt juist genoeg om de onderlip te bedekken, zonder zwaar of overhangend te zijn. De onderlip mag niet zwaar zijn, en ook niet zichtbaar. Het slijmvlies mag niet te zien zijn als de mond gesloten is. De snuit mag niet zwaar en grof zijn, zonder evenwel te fijn te zijn. De kaken zijn vlak en niet te zwaar gespierd. De stop is maar even aangeduid. De groef tussen de wenkbrauwbogen is lichtjes zichtbaar.

  Gebit

  Het gebit is normaal. Dat wil zeggen dat de snijtanden van de onderkaak onmiddellijk tegen en achter de snijtanden van de bovenkaak zijn geplaatst.

  Oren

  Afhangend, bedekt met lang en fijn gekroesd haar. Ze worden naar voren gedragen als de aandacht van de bond wordt getrokken, maar zodanig, dat de voorkant de schedel raakt en er zich niet schuin van verwijdert. De lengte van de oorlellen moet niet tot aan de neuspunt reiken, zoals bij de Poedel, maar enkel tot aan het midden van de snuit komen. De oren zijn minder breed en fijner dan bij de Poedel.

  Ogen

  Donker, met zo donker mogelijke oogleden, eerder rond dan amandelvormig. Ze liggen niet schuin, zijn levendig, niet te groot en laten het oogwit niet zien. Ze zijn niet groot en uitpuilend zoals bij de Griffon Bruxellois, het Brusselse Smoushondje of de Pekingees. De oogholten zijn niet vooruitspringend en de oogappel mag op geenenkele overdreven wijze naar voren komen.

  Lichaam

  De hals is tamelijk lang en wordt hoog en fier gedragen. Hij is rond en fijn in de nabijheid van de schedel, zich geleidelijk verbredend om zich in de schouders in te schuiven. De lengte is bijna een derde van de romplengte (dus 11 cm en 33 cm voor een hond van 27 cm schouderhoogte). Het uiteinde van de schouderbladen aan de schoft wordt voor dit laatste als basis aangenomen. De borstkas is goed ontwikkeld, de voorborst goed afgetekend, de achterste ribben goed gerond en niet plotseling verminderend. De borst mag over de gehele lengte niet plotseling verminderen enmoet een tamelijk grote maat hebben. De flanken daarentegen zijn nogal opgetrokken. Het vel is fijn en eerder strak aansluitend, hetgeen een tamelijk hazewindachtig voorkomen geeft. De pigmentering is bij voorkeur donker onder de witte vacht. De geslachtsdelen zijn dan zwart, blauwachtig of beige gekleurd, net als de vlekken en stippen die ook op het vel zijn aan te treffen. De lendenen zijn breed en gespierd en lichtjes gewelfd. Het bekken is breed, het kruis iets afgerond. De staart is minder hoog op de rug geplaatst dan bij de Poedel. De schouders zijn tamelijk schuin en vlak aaniiggend. Ze geven de indruk van ongeveer de lengte te hebben van de bovenarm, dus ongeveer 10 cm. De bovenarm ligt dicht bij de borstkas en de elleboog mag vooral niet naar buiten wijken.
  Schouderhoogte: mag niet meer dan 30 cm zijn; de kleinere maten genieten de voorkeur.

  Benen

  De voorarmen zijn recht, van voren af gezien, evenwijdig en fijn van botten. De gewrichten zijn kort en recht, maar lichtjes afhellend van de zijkant af gezien. De dijen zijn breed en gespierd, de hoekingen schuin, de spronggewrichten meer gehoekt dan bij de Poedel

  Voeten

  Goed gesloten. De nagels zijn bij voorkeur zwart, maar dat is een moeilijk te bereiken ideaal.

  Staart

  Gewoonlijk wordt de staart hoog gedragen en sierlijk over de rug gebogen, in de richting van de ruggegraat, maar zonder opgerold te zijn. Hij mag niet worden afgekort en niet tot de rug reiken, maar de haarbekteding mag dit wel.

  Vacht

  Fijn, zijdeachtig, Iosjes spiraalvormig hangend, zoals de vacht van de Mongoolse geit; dus niet plat of gekoord. Lengte: 7-10 cru. Het ras mag worden voorgebracht met alleen de voeten en de snuit geschoren.

  Kleur

  Zuiver wit.

  Bijzonderheden

  Uitsluiting: de fouten die uitsluiting tot gevolg moeten hebben, zijn: boven- of ondervoorbijten, zo erg dat de snijtanden elkaar niet meer raken; roze neuspunt, vleeskleurige lippen, bleke ogen; cryptorchisme, gerolde of schroefvormige staart; zwarte vlekken in de vacht.
  Te vermijden fouten: zich verbreidend pigment in de vacht en daar roze vlekken vormend; vlakke, gegotfde, gekoorde of te korte vacht; monorchisme; boven- of ondervoorbijten, in mindere mate dan hiervoor" beschreven.