Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  De sterilisatie van de gezonde hond  Wat is een sterilisatie?
  Eigenlijk is de term "sterilisatie" onjuist: dit is het afbinden van de eileiders, waarbij de eierstokken en de baarmoeder blijven zitten. Bij de teef echter worden meestal de eierstokken en soms de baarmoeder compleet verwijderd. Dit is een castratie. Dierenartsen noemen het een ovari-hysterectomie, afgekort OVH. Tegenwoordig wordt aanbevolen alleen de eierstokken te verwijderen en de baarmoeder te laten zitten: ovari-ectomie (OVE).

  Wat is de beste leeftijd voor een OVE of OVH?
  De meeste dierenartsen vinden dat het goed is om de hond een keer loops te laten worden en dan te opereren. Het beste tijdstip is dan twee à drie maanden na de laatste dag van de loopsheid. Recentelijk onderzoek toont aan dat een leeftijd van 6 maanden ook een goed tijdstip van opereren is. Natuurlijk moet u dan wel zeker weten dat u geen nestje wilt fokken.

  Wat zijn de nadelen van een OVE of OVH?
  Toename van het gewicht: u kunt dit voorkomen door de hond 15 tot 20 % minder te voeren. Soms karakterveranderingen: hierover bestaat geen duidelijkheid. Sommige honden worden wat feller. Incontinentie (van urine): bij circa 10 % van de behandelde honden treedt passief urineverlies op. Het gebeurt meestal in liggende positie of in de slaap. Bijna altijd zijn dit zware en/of grote honden, met name de doberman. Een uitzondering vormt de dwergpoedel, die ook een verhoogd risico heeft. Er zijn echter wel medicijnen om deze incontinentie te behandelen. Narcose- en operatierisico.

  Wat zijn de voordelen van een OVE of OVH?
  Hond wordt niet meer loops: geen last meer in huis, en geen last meer van opdringerige reuen. Geen kans meer op baarmoederontsteking: dit komt zeer veel voor bij oudere teven, en is vaak levensbedreigend. Geen kans meer op CEH, een ziektecomplex dat lijkt op baarmoederontsteking. De kans op tumoren van de melklijsten (mammatumoren) wordt 0.5 % indien geopereerd is op 6 maanden leeftijd. Na 4 loopsheden is de kans al 25 %! Deze tumoren komen veel voor, en ontwikkelen zich, evenals de baarmoederontsteking, onder invloed van de hormonen die vrijkomen tijdens de loopsheid. De kans op "suikerziekte" (diabetes mellitus) wordt kleiner. Ook deze ziekte ontwikkelt zich bij de hond voornamelijk onder invloed van de hormonen tijdens de loopsheid. De kans op allerlei andere hormonale ziekten wordt 6x zo klein
  Voor uw hond wegen de voordelen op langere termijn beduidend zwaarder dan de nadelen. Mochten er na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen zijn, bel dan gerust of kom even langs. Ik zal u graag verdere uitleg geven.