Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  BOBTAIL

  Rasgroep: Herdershonden

  Aard : aanhankelijk, evenwichtig, bedrijvig

   

  Gemiddelde levensduur : 12 jaar

  Schouderhoogte : minimaal 61 cm voor reuen

  Gewicht : 30-35 kg

  Vacht : warrelig, ruig langharig; grijs, grauw of blauw

  Aanleg : vroeger een veedrijvershond; tegenwoordig een gezelschapshond

  Omgang met kinderen : uitstekend

  Omgang met andere honden : goed

  Leefruimte : moet vaak en langdurig worden uitgelaten als hij op een flat woont

  Vachtverzorging : minimaal twee uur per week borstelen

  Standaard

  Algemeen

  Een sterke, vierkant aandoende bond, zeer evenwichtig en van algehele 'soundness'. Hij is volkomen vrij van hoogbenigheid, over het hele lichaam overvloedig behaard, stevig gespierd, goed ontwikkeld, en heeft een zeer schrandere uitdrukking. De natuurlijke contouren horen niet kunstmatig te worden veranderd door knikken of plukken. De hond kenmerkt zich door een groot uithoudingsvermogen. De ruglijn loopt geleidelijk op, en van boven bezien toont het lichaam peervormig. Hij heeft een typische rollende gang bij de telgang of stap. De blaf heeft een kenmerkende klank. Wat temperament betreft is de Hond gezeglijk met een gelijkmatig karakter, trouw en betrouwbaar.

  Hoofd

  In goede verhouding tot de maat van het lichaam. De schedel is ruim, nogal vierkant, goed gewelfd boven de ogen, met een duidelijke stop. De kaak is sterk, vierkant en afgeknot, ongeveer half zo lang als het gehele hoofd. De neus is groot en zwart. De neusvleugels zijn ruim.

  Gebit

  De tanden zijn sterk, groot en regelmatig geplaatst. Sterke kaken met een volmaakt, regelmatig en volledig schaarge-bit: de boventanden sluiten nauw over de ondertanden en zijn recht op de kaak geplaatst. Een tanggebit is aanvaardbaar.

  Oren

  Klein, worden plat tegen het hoofd gedragen.

  Ogen

  Staan ruim uit elkaar. De oogkleur is donker of glasoog. Twee blauwe ogen zijn aanvaardbaar. Lichte ogen zijn ongewenst.

  Lichaam

  De hals is tamelijk lang, sterk en sierlijk gebogen. Het lichaam is tamelijk kort en gedrongen, de ribben goed gewelfd, de borstkas diep en ruim. De lendenen zijn zeer sterk, breed en licht gebogen. De schouders horen goed schuin te liggen en zijn nauwer bij de schoft dan bij de schouderpunten. Beladen schouders zijn onwenselijk. De hond staat lager bij de schoft dan bij de lendenen. Schouderhoogte: 61 cm voor reuen, 56 cm voor teyen. Type en evenredigheid zijn van het grootste belang en mogen in geen geval worden opgeofferd aan formaat alleen.

  Benen

  De voorbenen zijn volmaakt recht, de beenderen zwaar. Ze tillen het lichaam goed van de grond. De ellebogen sluiten goed aan langs de ribben. De eerste dij is dichtbehaard, rond, goed gespierd. De tweede dij is lang en goed ontwikkeld. Het kniegewricht is goed gebogen, en de hak is laag. Van achteren gezien moeten de hakken recht staan. De voeten zijn naar binnen noch naar buiten gedraaid.

  Voeten

  Klein, rond en stevig, met goed gebogen tenen. De zolen zijn dik en hard. Wolfsklauwen behoren te zijn verwijderd.

  Staart

  Gewoonlijk volledig gecoupeerd.

  Vacht

  Overvloedig, van goede harde structuur, niet glad maar ruig en vrij van krul. De ondervacht vormt een waterdichte laag. Hoofd en schedel zijn goed bedekt met haar, de oren zijn matig behaard, de hals is goed behaard, de voorpoten zijn rondom goed behaard, de achterhand is zwaarder behaard dan de rest van het lichaam. Kwaliteit, structuur en hoeveelheid van de vacht zijn belangrijker dan alleen lengte.

  Kleur

  Iedere tint grijs, grauw of blauw. Lichaam en achterhand zijn aaneengesloten van kleur met of zonder witte sokken. Witte vlekken in het gekleurde gebied zijn ongewenst. Hoofd, nek, voorhand en onderbuik zijn wit, met of zonder aftekening. Iedere tint bruin is ongewenst.

  Bijzonderheden

  Gangen: van achteren gezien toont de hond bij het gaan een rollende beweging als van een beer; bij het draven strekt hij moeiteloos en heeft hij een sterk stuwende achterhand, terwijl de poten recht in de lijn van de beweging gaan; hij beweegt zeer soepel in galop; bij lage snelheid gaan sommige honden in telgang; bij het gaan wordt het hoofd van nature soms lager gedragen.
  N.B.: reuen moeten twee duidelijk normale testikels hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.