Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  BORDEAUX DOG 

  Rasgroep: Dogachtigen

  Aard : trots, trouw, kalm

   

  Gemiddelde levensduur : 10 jaar

  Schouderhoogte : 58-68 cm

  Gewicht : meer dan 50 kg voor reuen, meer dan 45 kg voor teven

  Vacht : mahoniekleurig of wildkleurig

  Aanleg : waakhond

  Omgang met kinderen : zeer goed

  Omgang met andere honden : goed

  Leefruimte : een tuin is een vereiste

  Vachtverzorging : weinig

  Standaard

  Algemeen

  De Bordeaux Dog is een mooie, sterk gelijnde kolos, met een zeer sterk gespierd, harmonieus lichaam. Hij is tamelijk dicht bij de grond gebouwd, dat wil zeggen dat de afstand borstbeen grond gelijk of kleiner is dan de borsthoogte, van voren gezien en gemeten achter de elleboog. De Bordeaux Dog heeft het uiterlijk van een gedrongen atleet: gespierd, imponerend en trots. Als aloude vechthond is hij geschikt voor de bewaking, een taak die hij met scherpe oplettendheid, moedig, maar zonder agressie uitvoert. Hij is erg aanhankelijk ten opzichte zijn baas en erg lief voor kinderen. Teven hebben over het algemeen hetzelfde karakter als reuen, maar iets minder geaccentueerd.

  Hoofd

  Zeer groot, hoekig, breed, redelijk kort, van voren gezien trapeziumvormig. Bij reuen is de schedel, gemeten over de grootste breedte, gelijk aan de schouderhoogte; bij teven iets minder. De vorm en de breedte van het hoofd zijn een gevolg van de belangrijke ontwikkeling van de slapen, wenkbrauwen, jukbeenderen en de breedte van de onderkaak. Het schedeldak is enigszins bol. De stop is abrupt en staat ten opzichte van het neusbeen onder een bijna haakse hoek (95-100°). Het diepe voorhoofd loopt door tot aan de achterzijde van het hoofd. Het voorhoofd domineert het aangezicht. Het is belangrijk breder dan hoog. Aan weerszijden van de lengtegroef liggen symmetrische rimpels. Deze diepe en gewrongen rimpels zijn beweeglijk, afhankelijk van de houding. Fouten: klein hoofd, niet in verhouding met de schouderhoogte; te lang, te smal, parallelvormig, rond, ovaal, plat voorhoofd; geen lengtegroef; achterhoofdsknobbel te veel uitspringend; de hoek van de stop ten opzichte van het neusbeen te scherp of te bot.
  De snuit is krachtig, breed, dik, enigszins kort, het bovenprofiel iets holrond, ondiepe huidplooien, in de breedte iets aflopend naar de neus, van boven af gezien heeft hij de vorm van een vierkant. Het neusbeen vormt met het voorhoofd een stompe hoek. Als het hoofd horizontaal wordt gedragen, bevindt het afgeknotte, van onderen dikke en brede eind van de neus zich voorbij een verticale raaklijn die is getrokken vanaf het voorste deel van de neus. De omtrek van de snuit is ongeveer twee derde van de hoofdomtrek. De lengte varieert tussen een vierde en een derde van de totale lengte, gemeten tussen de achterhoofdsknobbel en de neuspunt. Fouten: te lang, te kort, te smal, niet dik genoeg; neus vooruitstekend; neusbeen parallel lopend met de schedel; zakkend neusbeen; pafferige snuit. De neus is breed, de neusgaten goed geopend.
  Kleur: zwart tot bruin, afhankelijk van de kleur van het masker. Fouten: nauwe neus; smalle neusgaten; vlekjes of haartjes op de neus; neus zonder pigment.
  De bovenlip is dik, matig hangend en intrekbaar. De lippen vormen een ronding om de onderkaak. Fouten: overdreven lang en slap (niet intrekbaar); te kort.
  De wangen springen uit door een zeer sterke ontwikkeling vian de kaakspieren. Fouten: te weinig ontwikkeld; week, droog of dun.

  Gebit

  De kaken zijn zeer krachtig en breed. De hond is ondervoorbijtend: de onderkaak moet minimaal 0,5 cm en maximaal 2 cm uitsteken. Met een gesloten mond mag men de tanden niet zien. Fouten: boven- en onderkaak van gelijke lengte (tanggebit); schaargebit, bovenvoorbijtend, onderkaak steekt meer dan 2 cm of minder dan 0,5 cm uit. De tanden zijn zeer sterk. De voortanden van de onderkaak staan uit elkaar en zijn licht gebogen. De voortanden staan goed in lijn, vooral die van de onderkaak die een rechte lijn vormen. Fouten: slecht ontwikkelde tanden; slecht geplaatste tanden.

  Oren

  Tamelijk klein, iets donkerder dan de kleur van de vacht. Bij de aanzet iets opgeheyen, maar ze moeten zonder weekachtig te zijn over de wangen vallen. Iets afgeronde punt; niet over de ogen hangend. Hoge aanzet; waardoor de breedte van het hoofd wordt geaccentueerd. Fouten: slappe, te lange; te korte, geamputeerde oren; te hoge aanzet of te hoog opgeheven; staande oren, roze-oren, wijduit hangende of te laag aangezette oren.

  Ogen

  Ovaal, goed uit elkaar staand. De afstand tussen de beide ooghoeken is ongeveer tweemaal de lengte van het oog. Eerlijke, open blik. Honden met een zwart masker hebben hazelnootkleurige tot donkerbruine ogen. Lichtere kleuren zijn toegestaan, maar niet gewenst bij honden met een rood masker. Fouten: kleine, ronde, te diep liggende, bolle, te dicht bij elkaar staande en te lichte ogen of glasogen; schuwe blik; zichtbaar bindvlies; niet acceptabel zijn glasogen, vlekken of haartjes op de oogleden.

  Lichaam

  De hals is erg sterk, gespierd, bijna cilindrisch, enorme nekomvang, ruim, los en soepel. De gemiddelde nekomvang is bijna gelijk aan de hoofdomvang. De hals is licht gebogen en op de grens van het hoofd en hals bevindt zich overdwars een groef. En profile is de bovenkant van de hals lichtelijk bol. De halskwabben beginnen duidelijk bij de keel en lopen, met plooien, tot aan het sleutelbeen. Fouten: dunne, lange of platte hals; huid te strak; halskwabben overdreven hangend.
  De borst is krachtig, diep, breed, lager vallend dan de ellebogen. Krachtige sleutelbeenderen. Gebogen borstribben. Andere ribben zijn goed gebogen en aflopend. De borstomvang moet 25-30 cm meer bedragen dan de schouderhoogte. De borstomvang wordt gemeten 1 cm van de ellebogen over de grootste breedte. Fouten:
  Het kruis loopt matig af tot staartaanzet. De onderlijn is een harplijn, vanaf de diepe borst tot aan de opgetrokken stevige buik. Fouten: zadelrug, karperrug; zwakke lendenen; kruis te hoog, te bol of te hol; uitzakkende of ingetrokken buik (windhondebuik).
  De schouders zijn krachtig, met zichtbare spieren. Bovenkant schouderblad onder een hoek van 45° ten opzichte van het horizontale vlak. De hoek van het schouderblad met het schouderbeen bedraagt iets meer dan 90°. Fouten: niet voldoende gespierd; te rechte schouders.
  Gewicht: reuen minimaal 50 kg, teven minimaal 45 kg. Schouderhoogte: de hoogte van de Bordeaux Dog moet ongeveer gelijk zijn aan de omvang van het hoofd; reuen 60-80 cm, teven 58-66 cm. De omvang van het hoofd wordt gemeten vóór de orenover de grootste breedte, het hoofd horizontaal, de halsplooien niet meemeten.
  smalle borst, niet diep genoeg; ribben te plat of te rond als een ton; uitgeholde ribben. Rechte ruglijn, met een brede en gespierde rug, goed getekende schoft, brede, voldoende korte, stevige lendenen.

  Benen

  Zeer gespierde voorbenen, met een sterk bottengestel, de ellebogen niet te veel uitstaand, niet te veel naar binnen gebogen. De onderarm is recht of iets naar buiten gebogen, zodanig dat hij naar het midden toekomt, vooral bij honden met een zeer brede borst. De middenvoeten zijn sterk, lichtelijk schuin, soms naar buiten staand. Goed ontwikkelde dijen met dikke, zichtbare spieren. De knieschijf is parallel aan het verticale middenvlak of licht naar bui- ten. Het achterbeen is betrekkelijk kort, gespierd en laag. De hoek van het korte spronggewricht is met mate geopend. Van achteren gezien geven goed parallel lopende achterbenen een impressie van kracht, ondanks de minder brede achterhand. Fouten: afwijkingen van hetgeen hier is vermeld over de benen.

  Voeten

  Krachtig, samengeperst. Gebogen sterke nagels. Voorkeur voor zeer gepigmenteerde nagels. De voetkussens zijn goed ontwikkeld en soepel. Fouten: ineengedrongen voeten; spreidtenen; hazevoeten.

  Staart

  Dik bij de aanzet. De punt mag niet verder reiken dan de sprong. Laag hangend, diep aangezet. Hangend in rust, verheft zich als de hond in actie is 90-120° ten opzichte van de rustpositie. Fouten: staart wegbuigend van achteren gezien, gekort, gebroken, verwrongen, knobbelig; staand of krullend; eindigend in een pluim; de afwezigheid van een staart.

  Vacht

  Fijn, kort en zacht haar. Fouten: grof, lang, gekruid haar.

  Kleur

  Eenkleurig, mahoniekleurig of wildkleurig. Een witte borstvlek en witte afrekening aan de voeten zijn toegestaan. Fouten: witte vlek op het gezicht; witte vacht; wit of vlekkerig op het lichaam of op de staart.

  Bijzonderheden

  geen vermeld