Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics

  Hondenvoeding algemeen  De hond is een zeer gedifferentieerde soort
  Van alle op de aarde aanwezige diersoorten is de hond zonder enige twijfel de meest gedifferentieerde. Het gewicht van een volwassen hond bijvoorbeeld kan variëren tussen 1kg (Chihuahua) en 100kg (Duitse Dog). Zo zijn er meer dan 350 verschillende hondenrassen.


  Een hond groeit sneller dan een mens. Een mens doet er ca. 18 jaar over om zijn volwassen grootte en gewicht te bereiken. In die periode wordt het geboorte gewicht met 20 tot 25 vermenigvuldigd. Een hond van een zeer groot ras heeft maar 18 tot 24 maanden om zijn volwassen grootte en gewicht te bereiken. Maar in die periode wordt het geboortegewicht met wel 70 tot 100 vermenigvuldigd! Het skelet en de spieren moet zich dus in een relatief korte periode ontwikkelen als dit wordt vergeleken met de mens. De groeiperiode is echter zeer belangrijk. De ontwikkeling is bepalend voor de rest van het leven van de hond. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van het skelet en de spieren, zoals genetische aanleg en training. Maar ook voeding heeft er invloed op. Het is daarom ook van belang dat de voeding voldoet aan de specifieke behoeften van de hond in de groei.


  Voeding in relatie tot rasgrootte
  Niet alleen tussen de hond en de mens zijn verschillen. Het is bekend dat er, afhankelijk van grootte en formaat van het ras van de hond, fundamentele fysiologische verschillen bestaan. Zo vertegenwoordigt bijvoorbeeld het darmkanaal van een hond van een groot ras niet meer dan 2,8% van zijn totale gewicht, terwijl dit voor een hond van een klein ras 7% bedraagt. Ook hiermee moet bij de voeding voor de verschillende rasgroottes rekening worden gehouden. 


   

  MiniMediumMaxiGiant
  Groeiperiode10 maanden12 maanden15 tot 18 maanden18 tot 24 maanden
  Aantal x geboortegewicht205070100
  Volwassen gewicht1 tot 10 kg10 tot 25 kg25 tot 45 kg> 45 kg
  Verhouding verteringsstelsel/
  volwassen gewicht
  7 %5 %3,5 %2,7 %
  Levensverwachting14 tot 16 jaar12 tot 14 jaar9 tot 10 jaar7 tot 9 jaar

     
  Naast het verschil in aantal pups per dracht (1 tot 3 voor de kleine rassen en 8 tot zelfs 12 voor de grote en zeer grote rassen) verschilt ook de groeiperiode per ras: Een puppy van een miniras bereikt het volwassen eindgewicht met 8 maanden en is dan 20x zo zwaar als zijn geboortegewicht. Een pup van bijvoorbeeld een Newfoundlander groeit tot 18-24 maanden en heeft dan zijn geboortegewicht 100x vermenigvuldigd.
   

  voeding op maat
  Voeding op maat
  Dat die verschillen leiden tot een grote verscheidenheid in voedingsbehoeften mag duidelijk zijn. Om die reden ontwikkelde Royal Canin, als eerste ter wereld, vijf unieke voedingsprogrammas voor de hond, teneinde in te kunnen springen op de nutritionele behoefte:

  Size Health Nutrition MINI:        voor kleine honden            (volwassen gewicht tot 10 kg)
  Size Health Nutrition MEDIUM:  voor middelgrote honden   (volwassen gewicht 10 tot 25 kg)
  Size Health Nutrition MAXI:       voor grote honden             (volwassen gewicht 25 tot 45 kg)
  Size Health Nutrition GIANT:     voor zeer grote honden     (volwassen gewicht vanaf 45 kg)
  Breed Health Nutrition: voor bepaalde rassen 


  Size Health Nutrition voedingen ondersteunen de totale gezondheid van ieder hond. Met deze gezondheidsvoedingen biedt Royal Canin exclusieve oplossingen. Het programma maakt onderscheid in levensstadia, gevoeligheid en energiebehoeften en ras. Enkele voorbeelden hiervan zijn: MINI sensible, MEDIUM light, MAXI Babydog ultra sensible, German Shepherd 24, Energy 4300 en GIANT puppy. Daarnaast wordt rekening gehouden met de voornaamste gevoeligheden van iedere categorie. Hierdoor krijgt iedere hond precies datgene wat hij nodig heeft: "Gezondheidsvoeding op maat".


  De voedingsconcepten van Royal Canin zijn aangepast aan de laatste ontwikkelingen en inzichten. Royal Canin heeft voor elke levensfase en elke grootte van de hond een aangepaste voeding. Daarnaast heeft Royal Canin voedingen speciaal voor sport- en werkhonden en voor een aantal specifieke rassen. De voedingen zijn licht verteerbaar, zijn zeer smakelijk en bevatten alle voedingsstoffen voor een lang en gezond leven van uw hond. Door de hoge verteerbaarheid heeft uw hond er minder van nodig.


  Als uw hond overschakelt op een nieuwe voeding adviseren wij gedurende enkele dagen de nieuwe voeding in toenemende hoeveelheid te mengen met de oude voeding. Uw hond kan dan rustig aan het voer wennen. Een abrupte overgang van voeding kan maag- of darmklachten veroorzaken.