Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  Honden en vuurwerk
  EEN MAAND LANG ELLENDE
  Oud en Nieuw. En dus knallen maar. Vaak begint de ellende al voor in december; ook al is het verboden. Er zijn heel veel honden, die doodsbang zijn voor dat knallen. Sommige raken helemaal in de stress, slaan op hol of rennen in blinde paniek drukke verkeerswegen over. Levensgevaarlijk! Andere kruipen diep weg in een hoek of ‘klem’ onder een bed of kast.


  Omdat de ellende vaak al voor in december begint hebben de stakkers een maand lang geen leven. En het lijkt wel of niemand rekening met ze houdt. Baasjes en bazinnetjes knallen er soms zelf ook nog eens lustig op los.


  Op Oudejaarsavond hebben heel veel huisdieren een pilletje nodig om rustig te worden. Die medicijnen zijn echter niet geschikt om wekenlang iedere dag te geven. Gelukkig hebben we in de homeopathie en in de kruidengeneeskunde extra middelen. En die zijn een stuk veiliger. In een aantal gevallen zijn de homeopathische middelen en kruiden echter onvoldoende effectief. Dan moeten we wel gebruik maken van de wat ‘zwaardere’ reguliere middelen. Zeker als tijdens de jaarwisseling het kabaal zo overweldigend is.


  Natuurlijk proberen we een dier ook te wennen aan geluid.

  ENKELE PRAKTISCHE TIPS OM MEE TE BEGINNEN


  CD met vuurwerkgeluid
  Het beste is om dieren te wennen aan geluid. Een CD met geluiden kan daar bij helpen. Debby Rijnders, Tinley gedragsdeskundige, heeft een CD uitgebracht met onweer en vuurwerk geluiden; samen met de CD ontvangt u een deskundige instructie. U vindt meer informatie over deze CD verderop in dit artikel. De CD ontvangt u gratis bij de aankoop van een flacon MacSamuel® Schrikken. U kunt de CD ook los verkrijgen voor het luttele bedrag van € 3.95 (exclusief portokosten).


  http://www.tinley.nl/Winkel/w_winkel.html#CDvuur

  Vuurwerkcursus
  Sommige hondenscholen geven speciaal rond deze tijd van het jaar een cursus waar u uw dieren aan allerlei herrie kunt leren wennen. Informeer naar de mogelijkheden bij de hondenschool in uw buurt.


  Nooit alleen laten
  Laat uw dier met Oudjaar nooit alleen. Zet de radio hard aan, zodat hij de herrie van buiten zo min mogelijk hoort. Gordijnen dicht, zodat er zo min mogelijk invloeden van buitenaf op uw dier in kunnen werken.


  Gedrag van de eigenaar
  Bedenk, dat uw dier in een onbekende situatie kijkt hoe ú op bepaalde dingen reageert. Schrik dus zelf ook niet van vreemde geluiden en probeer dingen waar uw dier angstig voor is of kan zijn volstrekt te negeren. Op die manier geeft u aan, dat het niets is om je druk om te maken.
  Schrikt het dier toch, beloon het dan niet door hem hiervoor te troosten, maar negeer de hond volledig. En laat de hond vooral niet schrikken van uw gedrag om 12 uur middernacht. Het is toch schrikken voor een hond, als plotseling alle mensen elkaar om de nek vliegen en buiten tegelijkertijd de hel losbarst. Dat is toch op z’n minst alarmerend?


  Dieren die al bang zijn, reageren niet altijd meer goed op bovenstaande tips. Soms moet er dan ook uitgeweken worden naar alternatieven (zie onder).

  Uit logeren
  Een alternatief is, dat u uw hond of kat brengt naar een plek waar niet of nauwelijks aan vuurwerk wordt gedaan. Bij familie of kennissen op het platteland bijvoorbeeld of in een pension dat in de rimboe gelegen is.


  Geurverdampers / Feromonentherapie
  Feromonen zijn ruikbare stoffen die van nature door dieren worden uitgescheiden, waardoor andere dieren ruiken hoe het met je is; ben je bang, vrolijk of misschien wel loops of krols? In Feliway (voor katten) en DAP (voor honden) verdampers zitten feromonen die het dier een rustig, vertrouwd gevoel geven. Deze stoffen worden door mensen niet geroken en hebben ook geen effect op mensen.
  De verdampers worden in het stopcontact geplaatst en werken in een beperkte ruimte. Is de ruimte erg groot, dan kunnen twee verdampers noodzakelijk zijn.
  Feromoontherapie heeft zeker 1-2 weken de tijd nodig om goed effect te hebben.


  En als we dan toch medicijnen nodig hebben beginnen we natuurlijk met de meest veilige middelen.

  HOMEOPATHIE EN KRUIDENGENEESKUNDE


  MacSamuel® Schrikken (alternatief: Prodier Nervositeit)
  Honden en katten, die schrikken van plotselinge harde geluiden worden vaak een stuk rustiger op het homeopathische middel MacSamuel® Schrikken, 3 x daags 10 – 20 druppels verdund met wat water ingeven. Op tijd beginnen, bijvoorbeeld vanaf 1 december, de juiste dosering aanhouden en ononderbroken geven tot na Oud en Nieuw zijn voorwaarden voor een goede werking. Het middel heeft geen bijwerkingen en maakt niet suf. Het is samengesteld uit 2 homeopathische middelen: Borax veneta en  Rhododendron chrysanthum, alsmede 2 kruiden: Avena sativa en Passiflora incarnata.
  Voor honden of katten die verschrikkelijk bang zijn en niet reageren op MacSamuel® Schrikken is het verstandig om een keer een afspraak met ons te maken om te bekijken of het best passende, individuele middel voor uw hond of kat gevonden kan worden. Het heeft geen zin om middelen als Aconitum napellus, Opium, Nux vomica e.d. te geven als je niet zeker weet, dat het middel ook past bij de betreffende hond of kat. Als het middel niet precies past werkt het niet.


  Wat betekent dat nou: passend bij het individuele dier? We geven enkele voorbeelden:

  Aconitum napellus
  Is er bijvoorbeeld sprake van vluchten, in hevige blinde paniek, na plotselinge schrik, niet meer bereikbaar voor de commando’s van het baasje, dan past Aconitum napellus D200, 1 x per week 2 granules.


  Hyoscyamus niger
  Een hond of kat, die hysterisch wegkruipt, bijt of krabt als men het arme dier wil benaderen, de plas en soms de ontlasting laat lopen van angst, zich verstopt onder de kast of het bed, zou bij Hyoscyamus niger D30, 1 x daags 2 granules, kunnen passen.


  Ignatia amara
  De ogenschijnlijk rustige hond of kat die zonder dat je het in de gaten hebt zich stilletjes verstopt, de plas en de ontlasting eindeloos ophoudt van angst, past meer bij Ignatia amara D30, 1 x daags 2 granules.


  BACH BLOESEM


  Rescue remedy
  Behalve de homeopathie en kruidengeneeskunde biedt ook de Bach Bloesem therapie nog een effectief middel: Rescue remedy. Het middel heeft bij vele diersoorten, zoals hond, kat en paard, maar ook bij de mens zijn werking ‘bewezen’ bij psychische en fysieke overbelasting.


  REGULIERE MEDICIJNEN
  Op de avond zelf, waarop het echte ‘geweld’ los barst, schieten homeopathie, kruidengeneeskunde en Bach Bloesem dikwijls tekort. Dan zullen er toch sterkere middelen gebruikt moeten worden.


  Acepromazine
  Het meest bekende middel en in principe ook het beste middel is Acepromazine dat o.a. onder de handelsnaam Vetranquil®, Tranqoral® en Sedalin® te verkrijgen is. Het is een krachtig middel en het werkt 6 – 13 uur. Het moet niet gegeven worden aan dieren met epilepsie; ook niet aan oude en / of verzwakte dieren. Bij twijfel aan de gezondheid van uw huisdier doet u er natuurlijk goed aan het dier eerst te laten onderzoeken door een dierenarts alvorens deze reguliere middelen toe te dienen.


  Het middel moet toegediend worden op een moment dat het dier nog rustig is; dus op oudejaarsavond om circa 20.00 uur. Het middel moet rustig de tijd hebben om in te werken. Als dit middel gegeven wordt tijdens een paniekaanval, werkt het onvoldoende of later (soms pas de volgende dag). Dit is heel belangrijk.


  De dosering van Acepromazine, ingegeven als tablet is 1–3 mg per kg lichaamsgewicht. Aan te raden is zoveel mogelijk de laagste dosering aan te houden. Honden kunnen heel verschillend reageren. Soms worden ze erg sloom, kunnen nauwelijks lopen en hebben afhangende onderoogleden. Als de tablet is uitgewerkt komt dat wel weer helemaal in orde. Sommige rassen zijn erg gevoelig voor dit soort middelen, bijvoorbeeld: Boxers,  Collies en Shelties. Het is aan te raden deze rassen met Diazepam te behandelen i.p.v. met Acepromazine.


  Diazepam®
  In plaats van Acepromazine wordt bij honden en katten regelmatig Diazepam® voorgeschreven. De dosering is 0.5 – 2 mg per kg lichaamsgewicht. Het middel maakt minder suf en werkt korter. Bij dit middel adviseren wij juist wat hoger te doseren. Het is een zeer veilig middel en dus kan dat ook. Ook voor Diazepam® geldt toediening tijdens een rustig moment. Een goed advies is om bijvoorbeeld om op oudejaarsavond om 18.00 uur een dosis te geven van 1 mg per kg lichaamsgewicht en die om circa 11.00 uur te herhalen.


  ADVIEZEN VAN ERVAREN GEDRAGSDESKUNDIGEN


  Debbie Rijnders: Tinley Gedragstherapie CD
  Debbie Rijnders – Tinley Gedragstherapie – info@tinley.nl


  Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, dat voor veel dieren met schrik voor vuurwerk een geluids CD een beproefde oplossing is. De Tinley Gedragstherapie CD is het hulpmiddel voor huisdieren die angstig zijn voor onweer of vuurwerk. U kunt thuis aan het werk met deze CD. De instructie voor de therapie staat in een 7 pagina’s tellende gebruiksaanwijzing die in het CD doosje verpakt zit. Daarnaast wijst Debbie Rijnders op de mogelijkheid om gedragsproblemen in overleg met de dierenarts met medicatie te behandelen.


  De CD bevat 2 verschillende geluidssessies: 15 minuten waarin op realistische wijze regen en wind de aankondiging zijn van een aanhoudende onweersbui en 10 minuten geluiden van vuurwerk.


  Het beste effect wordt verkregen door de CD therapie te combineren met medicatie. Bij twijfel over eventuele medische oorzaken van een gedragsprobleem is het natuurlijk verstandig om eerst het dier te laten onderzoeken door de dierenarts.


  Marijke Bree: Tips
  Marijke Bree - Hondentrainingsschool Midden-Nederland - www.hondentrainingsschool.nl


  Allereerst moet benadrukt worden, dat als honden schrikken, de beste reactie is: “geen reactie”. Elke reactie, ook mopperen, is aandacht. En aandacht is belonen van dit ongewenste gedrag. Om die reden zal de hond zijn schrikgedrag herhalen. Zo ook bij vuurwerk.


  Hier volgen nog enkele extra tips om het dierenleed tijdens dit mensenfeest te voorkomen:


  Zoals al aangegeven: op angstig gedrag niet reageren. Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden.
  Probeer vuurwerk te ontwijken, ook gedurende de dagen en weken vóór Oud en Nieuw. Als vuurwerk dicht bij, vlak achter of tussen de poten van de hond neerkomt, kan dat voor de hond zo'n traumatische ervaring zijn dat hij daarna angst voor vuurwerk zal houden. En niet alleen schrik voor vuurwerk, maar vaak ook voor allerlei andere plotselinge geluiden!
  Steek zelf nooit vuurwerk af in de buurt van dieren.
  Ga niet met een hond buiten dicht bij het vuurwerk staan kijken. De kans dat er vuurwerk dicht bij de hond terecht komt is erg groot en daardoor kan de hond in de toekomst zeer angstig voor vuurwerk en andere knallen worden.
  Tijdens Oud en Nieuw de gordijnen sluiten, het licht aanlaten en een muziekje aanzetten.
  Geef uw hond tijdens het vuurwerk een lekker bot of een nieuw speeltje.
  Laat uw hond op oudejaarsavond vóór 22.00 uur en aangelijnd uit.
  Laat tijdens het vuurwerk iemand bij de dieren blijven. Laat de 12.00 uur omhelzingen rustig verlopen en begin bij de hond.

  Indien dat niet kan:
  Doe dan uw hond vóór 23.30 uur in een afgesloten kamer, kennel of bench. Kan dit niet, lijn de hond dan aan en houdt de lijn vast. Dit omdat rond middernacht mensen vaak het huis in en uit lopen waardoor de hond in zijn angst voor harde knallen uit huis zou kunnen vluchten. Ook uw hond die zich nog niet eerder angstig heeft getoond, kan toch plotseling hevig schrikken en gekke dingen gaan doen! Veel huisdieren lopen tijdens de jaarwisseling in blinde paniek weg. De kans dat ze geraakt worden door vuurwerk of een auto is dan groot. Voorkom dus dit risico. Dat geldt natuurlijk ook voor uw andere huisdieren: zorg dat ze u niet ontglippen.

  Als u op visite gaat, laat de hond dan niet alleen thuis maar neem hem mee.
  En ‘last but not least’:


  Misschien is het nu toch het juiste moment om uw hond of kat te chippen. Op die manier is het dier gemakkelijker terug te vinden, als het onverhoopt toch nog ontglipt.
  Er is een mogelijkheid van vuurwerktraining. Vuurwerktraining kan goed werken maar dan moet zo'n training al vóór december starten.


  U kunt de vuurwerkkit bestellen op: http://gezonddier.nl