Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  Veilig vervoeren van uw hond  Veel hondenbezitters schijnen zich het potentiele risico van ernstige verwondingen aan zichzelf, medepassagiers en hun hond niet te realiseren,als zij toestaan dat een ondeugdelijk of niet vastgemaakte hond in hun auto mee reist.
  Iedereen zal de enorme voordelen die de wet op het dragen van autogordels met zich mee heeft gebracht m.b.t.het redden van mensenlevens kunnen waarderen. Maar helaas bestaan dergelijke duidelijk omlijnde vereisten voor honden niet en over de risico's is weinig gepubliceerd; nog door de autoriteiten,nog door de verschillende organisaties m.b.t. het welzijn van dieren.
   

   
  Wat doen hondenbezitters?
  Als je eens kijkt hoe hondenbezitters hun honden vervoeren,biedt dit een zorgwekkend inzicht over het gebrek aan kennis op dit gebied.
  Honden worden vervoerd in kratten ,kooien,op de hoedenplank,op schoot of op de achterbank. Slechts een handvol hondenbezitters gebruikt een veiligheidsgordel om de hond te beveiligen.
   
  Waarom gebruiken we veiligheidsgordels?
  Als een auto betrokken raakt bij een botsing,wordt het voertuig plotseling tot stilstand gebracht. Alle losse objecten in de auto(spullen,maar ook personen en dieren)worden met enorme kracht naar voren geslingerd.

  Een voorbeeld dat vaak gegeven word is deze:
  "Tijdens een botsing met 45 km.per uur,kan een 15 kilo wegend kind een effectkracht veroorzaken van 300 kilo." Dit betekent dat een labrador van gemiddelde grote (30 kilo),een effect kracht kan veroorzaken met de kracht van een baby olifant,wanneer deze naar voren word geslingerd,hierbij zal hij onvermijdelijk zichzelf en anderen op zijn weg verwonden. Dit in gedachte nemend lijkt het voor de hand liggend dat er veiligheidsmaatregelen zouden moeten worden genomen voor honden. Maar autogordels zijn ontworpen voor mensen,en kunnen niet veilig worden gebruikt voor honden.
   
   
  Een van de meest effectieve manieren om uw hond te goed vast te zetten in de auto is het gebruik van een veiligheidstuig voor uw hond.

  Een geschikt veiligheidstuig zal:
  1. Voorkomen dat een hond de bestuurder lastig kan vallen.
  2. De kans op ernstige verwondingen tijdens een botsing minimaliseren.
  3. Helpen voorkomen dat andere passagiers verwond raken.
  4. Voorkomen dat een hond wegvlucht van de plek van het ongeval of de hulpdiensten lastig valt.

  Veiligheidstuigen
  Er schijnt een idee te bestaan bij hondeneigenaren dat veiligheidsgordels voor huisdieren het dier van zijn bewegingsvrijheid beroven,oncomfortabel zijn en mogelijk onaardig t.o.v. het dier. Ook kan een gebrek aan inzicht over veiligheid er toe leiden dat hondeneigenaren het gevoel krijgen dat ze overbezorgd en onnodig bang zijn als ze hun hond vastzetten in de auto. Hierbij helpt het feit dat maar weinig organisaties op het gebied van dierenbescherming actief zijn in het promoten van veiligheidsgordels voor dieren bepaald niet. Dit draagt ertoe bij dat er weinig bekend is over de verschillende veiligheidssystemen,en wellicht dat men onnodige zorgen heeft over het gebruik van een "gecompliceerd" harnas.
  En hond kan op de zelfde manier vertrouwd raken met een halsband en een riem als met een harnas systeem. het is gewoon een zaak van training en de hond vertrouwd maken met de routine die de hond kan verwachten voorafgaand aan het reizen.
  Er worden veel veiligheids harnassen verkocht voor het vervoeren van honden in de auto. Jammer genoeg bestaat er geen waarborgsysteem waardoor hondeneigenaren kunnen weten of een specifiek harnas onafhankelijk is getest en of het bewezen effectief is voor zijn doel. Helaas betekent dit dat er talloze harnassen verkocht worden die wel de hond in zijn bewegingsvrijheid beperken in de auto,maar waarschijnlijk de hond niet zullen beschermen in het geval van een flinke botsing.

  Ontwerpfactoren voor veiligheidstuigen
  Een effectief veiligheidsharnas voor honden in de auto bestaat uit een goed passend,uit een stuk bestaand harnas,met wijde,opgevulde riemen.Het moet op een veilige manier zijn vastgezet aan de veiligheidsgordel in de auto of aan een ander geschikt ankerpunt.
  1. Hij moet uit een deel bestaan - Een onafhankelijke veiligheidstest in Engeland toonde aan dat de plastic gespen die op veel harnassen werden aangetroffen,de zwakste schakel zijn aan het product. Daarom wordt een harnas - uit een stuk - aangeraden.
  2. Wijde,opgevulde riemen - Om de krachten die bij een botsing vrijkomen gelijkmatig te verdelen.
  3. Goede pasvorm - Bij de verkeerde maat zal uw hond gewond raken.
  4. deugdelijk getest - Er zijn maar weinig harnassen op de vrije markt die onafhankelijk getest zijn. De belangrijkste overweging bij het kopen van een harnas zou moeten zijn of het harnas dat u overweegt aan te schaffen blootgesteld is aan dezelfde bots-testen die bij autogordels voor mensen zijn gedaan,waarbij het harnas bewezen effectief zou moeten zijn gebleken.
  5. Verankering - De ketting die het harnas aan de autogordels van de achterbank,of aan de ankerpunten achterin een Jeep vastzet, moet van een zware kwaliteit zijn.
  6. Het comfort van de hond - Het moet mogelijk zijn dat de hond in staat is zich om te draaien,te gaan zitten en staan zonder beklemd te raken door het harnas.Sommige harnassen hebben draaipunten waardoor dit mogelijk is.
  aanbevelingen
  Er zijn verschillende beoordelingen van veiligheidstuigen beschreven,sommige zijn te vinden op het internet. Het lijkt erop dat er twee duidelijke marktleiders zijn op dit gebied, die aan alle bovenstaande criteria voldoen.

  - Ruff Rider Roadie : dit harnas is in de Verenigde Staten getest en overschreed de eisen die er zijn voor autogordels voor mensen. Sommige gebruikers zeggen dat het iets lastiger is om aan te doen bij de hond dan andere systemen.
   

     
  Nog wat andere veiligheidspunten
  Zet uw hond niet in de auto op een plaats waar zich een airbag bevind. Deze zijn ontworpen voor volwassen mensen en kunnen door de kracht waarmee ze zich ontvouwen dodelijk zijn voor honden en kinderen.
  Hondenkooien en kratten zoals gebruikt worden in Jeep's,zullen een hond niet op zijn plaats houden in het geval van een botsing,de hond zal op een gewelddadige manier rondgeslingerd worden. dus het gebruik van een veiligheidsharnas wordt ook in dit soort auto's aangeraden.
  Probeer nooit een hond vast te binden in een auto d.m.v. zijn halsband en riem. Een botsing zal leiden tot ernstig zo niet fataal nekletsel.