Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  BRACCO ITALIANO  

   

  Rasgroep: Staande Jachthonden, Spaniels en Retrievers

  Aard : waardig, evenwichtig, meegaand, intelligent

   

  Gemiddelde levensduur :

  Schouderhoogte : 55-67 cm

  Gewicht :

  Vacht : gladharig; wit met kastanjekleurige of oranje vlekken, of lichtere tinten 

  Aanleg :

  Omgang met kinderen :

  Omgang met andere honden :

  Leefruimte :

  Vachtverzorging :

  Standaard

  Algemeen

  Italiaans ras. Een krachtige, harmonieus gebouwde hond met losse gangen en een uitgrijpende, lichte draf. Jagend wordt het hoofd tamelijk hoog gedragen, met de neus iets boven de ruglijn. Ernstige, zachte en intelligente uitdrukking. Hij heeft veel weerstandsverrnogen en is geschikt voor alle soorten jacht. De voorkeur wordt gegeven aan honden met droge lichaamsdelen en duidelijk afgetekende spieren.

  Hoofd

  Lang, hoekig gevormd, onder het oog enigszins ingevallen en met een sterk aangegeven achterhoofdsknobbel. Voorhoofd en wenkbrauwbogen zijn goed aangegeven. Weinig ontwikkelde stop. Goed ontwikkelde kaken. Licht gebogen of rechte neusrug, die eindigt in een brede neusspiegel. Deze is min of meer roze, vleeskleurig of bruin van kleur, afhankelijk van de vachtkleur. Grote, goed geopende neusgaten.
  De voorsnuit is van voren eerder vierkant en van opzij gezien afgerond. Het verlengde van de neuslijn moet onder de lijn van de achterhoofdsknobbel liggen, nooit erboven. Bij een goed gevormd hoofd wordt de lengte van de achterhoofdsknobbel tot de neuspunt door het uitstekende deel bij de ogen precies in tweeën gedeeld. De voorsnuit moet zo breed zijn, dat deze voldoende ontwikkeld is om (van voren gezien) de zijkanten van het hoofd te verlengen. De lijn van de voorzijde van de kaak wijkt licht naar achteren. De goed ontwikkelde bovenlip is fijn, bedekt de onderlip aan de voorzijde en hangt er aan de zijkanten iets overheen. Van voren gezien vormt de bovenlip een omgekeerde V, die iets onder de neus begint in een scherpe hoek en naar de uiteinden toe rond uitloopt.

  Gebit

  Onder- of bovenvoorbijten is fout.

  Oren

  Goed ontwikkeld. Reiken tot de neuspunt. Boven het oog aangezet; nogal naar achteren. Soepel. Naar voren gevouwen. Worden dicht tegen de wang gedragen.

  Ogen

  Niet uitpuilend, maar ook niet diepliggend. De ogen moeten goed geopend en ovaal van vorm zijn. Ze moeten goed aansluitende oogleden hebben. De kleur is okergeel of geel, afhankelijk van de kleur van de vacht. Goedaardige uitdrukking.

  Lichaam

  Ruime, diepe borstkas. De ribben zijn van onderen en aan de zijkanten meer gebogen dan van boven. De onderborst bevindt zich ter hoogte van de elleboog. De schoft is hoog. De borst moet in verhouding tot het lichaam breed zijn. De ruglijn bestaat uit twee lijnen: de een is bijna recht en loopt van de schoft tot de elfde ruggewervel, de ander verloopt horizontaal in stevige, goed gebogen lendenen.
  De buiklijn is nagenoeg recht en loopt in een brede boog omhoog naar de voorborst. Een opgetrokken buik wordt als een ernstige fout beschouwd. De lendenen zijn breed, gespierd, tamelijk kort en gewelfd, vooral bij de reu. Lang, goed gespierd kruis, dat enigszins schuin afloopt, waarbij eenhoek van 30 graden wordt gevormd met de ruglijn. Krachtige, tamelijk korte nek, passend bij het geheel en goed gescheiden van de nekaanzet. Lichte, soepele keelhuid.
  Geen zware keelhuid of een ware die uit een enkele plooi bestaat. Krachtige, goed gespierde schouder, die lang en schuin is. Schuine opperarm die dicht tegen het lichaam staat. Tamelijk lange dijen, niet uitstaand. De dijen zijn goed gespierd en van achteren bijna recht. De huid is dik maar soepel; fijner op het hoofd, de keel, de oksels en op de onderzijde van de romp. De kleur van de slijmvliezen is in overeenstemming met die van de vacht; nooit zwartgespikkeld.
  Schouderhoogte: 55-67 cm.

  Benen

  De onderbenen van de voorhand zijn stevig en rechtopstaand. De droge middenvoeten zijn behoorlijk lang en enigszins gebogen. De achterbenen zijn sterk. De brede, maar niet overmatig gebogen sprongen zijn goed verticaal.

  Voeten

  Stevig, groot en rond. Enigszins lange tenen, die goed gesloten zijn en bedekt worden door kort haar. De korte, droge middenvoeten zijn niet naar buiten of naar binnen gedraaid. Sterke, gebogen, witte, okergele of bruine nagels. Droge, elastische voetzolen. Bij voorkeur met hubertusklauw. Dubbele hubertusklauwen zijn toegestaan.

  Staart

  Dik aan de wortel, recht, iets dunner uitlopend. Niet borstelig. Wordt horizontaal gedragen. In actie en tijdens de jacht omhoog, in rust laag. Tot op 15-25 cm ingekort.

  Vacht

  Kort, dik en glanzend. Fijner en korter op het hoofd, de oren, de schouders, de dijen en de binnenkant van de ledematen en de voeten.

  Kleur

  Wit; wit met min of meer grote oranje of barnsteenkleurige vlekken die lichter of iets donkerder kunnen zijn; wit met min of meer grote kastanjebruine vlekken; wit met lichtoranje spikkels (melato); wit met kastanjebruine spikkels. De voorkeur wordt gegeven aan een symmetrisch masker; afwezigheid van een masker wordt toegestaan.

  Bijzonderheden

  Fouten: grootte en gewicht afwijkend van wat de standaard voorschrijft, zelfs als deze niets afdoen aan het esthetische beeld en het werkvermogen van de hond; overdreven keelhuid en rimpels op het hoofd; lange, golvende vacht; bevedering op de borst, de buik en de benen; overmatig uitstekende wenkbrauwbogen; onder- of bovenvoorbijten; te lichte of te donkere ogen; uitgezakt onderste ooglid; amandelvormige ogen; te zware of hangende lippen; niet voldoende ontwikkeld oor, of oren die te vlak, te hoog aangezet, driehoekig of te dik zijn, of te breed zijn afgerond; bleke vlekjes; te donker kastanjebruin; eenkleurige vacht.
  Niet toegestaan: zwarte, zwart-witte, driekleurige, wildkleurige, effen bruine of black-and-tankleurige vacht. Een dubbele neus is diskwalificerend.