Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  CAIRN TERRIER    

  Rasgroep: Terriers

  Aard : speels, actief, aanhankelijk

   

  Gemiddelde levensduur : 12 jaar

  Schouderhoogte : 28-31 cm

  Gewicht : 6-7 kg

  Vacht : crème, tarwekleurig, rood, grijs of bijna zwart, gestroomd geoorloofd. Niet effen zwart op wit. Donkere punten (oren en snuit) zijn typisch

  Aanleg : gezelschapshond

  Omgang met kinderen : voortreffelijk

  Omgang met andere honden : goed

  Leefruimte : kan op een flat wonen, maar heeft veel beweging nodig

  Vachtverzorging : 2 keer per jaar laten 'strippen' (plukken); regelmatig goed borstelen

  Standaard

  Algemeen

  Levendig, oplettend, met het natuurlijke voorkomen van een werkende hond. Moet goed over de voorbenen staan. Sterke achterhand, diep in ribben, zeer vrij gangwerk. Een weerbestendige vacht. Moet de indruk maken actief, sportief en gehard te zijn. Onbevreesd en vrolijk van aard; zelfbewust maar niet agressief.

  Hoofd

  Klein, maar in verhouding tot het lichaam. Schedel breed; een duidelijke inzinking tussen de ogen met een uitgesproken stop. Voorsnuit krachtig, kaken sterk, maar niet lang of zwaar. Zwarte neus. Goed behaard.

  Gebit

  Grote tanden. Sterke kaken met een perfect, regelmatig en compleet schaargebit, dat wil zeggen dat de bovensnijtanden nauw over de ondersnijtanden sluiten; de tanden staan recht in de kaken.

  Oren

  Klein, puntig, goed rechtop gedragen, niet te dicht bij elkaar staand en ook niet zwaar behaard.

  Ogen

  Wijd uit elkaar staand, middelmatig groot, donker hazelnootkleurig. Iets diepliggend, met ruige wenkbrauwen.

  Lichaam

  Rechte rug, middelmatig van lengte. Goed gebogen, diepe ribben; sterke, soepele lendenen. Schuin geplaatste schouders. Hals goed aangezet, niet te kort. Schouderhoogte ongeveer 28-31 cru, maar in verhouding tot het gewicht.

  Benen

  Middelmatige beenlengte; goed, maar niet te zwaar bot. De voorbenen mogen nooit uit de ellebogen staan. De benen zijn bedekt met hard haar. Achterhand: zeer sterke, goed bespierde dijen. Goede, maar niet overdreven kniehoeking. Spronggewricht goed laag geplaatst, draait van achteren gezien niet naar binnen of buiten.

  Voeten

  Voorvoeten groter dan achtervoeten. Voorvoeten mogen iets naar buiten staan. Voetkussens dik en sterk. Dunne of smalle voeten of spreidvoeten en lange nagels zijn verwerpelijk.

  Staart

  Kort, in balans, goed behaard, maar niet bevederd. Niet te hoog en niet te laag aangezet; vrolijk gedragen, maar niet over de rug gebogen.

  Vacht

  Zeer belangrijk. Weerbestendig. Moet een dubbele vacht zijn met een overvloedige harde, maar niet te grove bovenvacht; onderhaar kort, zacht en dicht. Een open vacht is verkeerd. Een licht golven is toegestaan.

  Kleur

  Crème, tarwekleurig, rood, grijs of bijna zwart. Gestroomd is bij al deze kleuren geoorloofd. Niet effen zwart of wit of zwart met bruine aftekening. Donkere punten, zoals oren en snuit, zijn typisch.

  Bijzonderheden

  Gangwerk: een zeer vrije en vloeiende pas. De voorbenen reiken goed naar voren. De achterbenen zorgen voor een voortstuwende kracht. De hakken zijn noch te dicht bij elkaar geplaatst, noch te wijd uiteen.
  Fouten: iedere afwijking van het bovenstaande moet als een fout worden beschouwd en de beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding staan tot de mate waarin de fout zich voordoet.

  Opmerking: reuen moeten twee normale testikels hebben, die volledig ingedaald zijn in het scrotum.