Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  CAVALIER KING CHARLES SPANIEL

  Rasgroep: gezelschapshond

  Aard : speels, extravert, lief, gemakkelijk karakter

   

  Gemiddelde levensduur : 14 jaar

  Schouderhoogte : 32-34 cm voor teven, 34-36 cm voor reuen

  Gewicht : 5-9 kg

  Vacht : helderrrod met wit; effen rood; driekleur (black-and-tan met wit); black-and-tan

  Aanleg : gezelschapshond

  Omgang met kinderen : uitstekend

  Omgang met andere honden : heel goed

  Leefruimte : goed aangepast aan het leven in een flat ( maar ook aan een leven buiten)

  Vachtverzorging : af en toe kammen en borstelen

  Standaard

  Algemeen

  Beweeglijke, gracieuze en harmonische hond met een zachte uitdrukking. Sportief, lief, absoluut onbevreesd. Vrolijk, vriendelijk, niet agressief; geen neiging tot zenuwachtigheid.

  Hoofd

  Schedel bijna vlak tussen de oren. Vlakke stop. Lengte van einde neusrug tot het begin van de schedel 3,8 cru. Neusgaten zwart en goed ontwikkeld zonder vleeskleurige aftekeningen. De voorsnuit" moet schuin uitlopen naar de neuspunt. Lippen goed ontwikkeld maar niet hangend. Gezicht goed opgevuld onder de ogen. Iedere neiging tot versmalling van de voorsnuit is ongewenst.

  Gebit

  Sterke kaak met een perfect, regelmatig en compleet schaargebit, dat wil zeggen de bovenste tanden moeten heel nauw over de onderste tanden vallen en moeten recht in de kaak staan.

  Oren

  Lang, hoog aangezet en voorzien van overvloedige bevedering.

  Ogen

  Groot, donker en rond maar niet uitpuilend; ver uit elkaar geplaatst.

  Lichaam

  Kort in de lendenen, met goed gewelfde ribben. Rechte rug. Middelmatig lange, enigszins gebogen hals. Middelmatige borstkas, goed schuinliggende schouders. Maat: gewicht 5,4-8,1 kg. Gewenst is een kleine, evenwichtige hond.

  Benen

  Voorhand: rechte benen met middelmatige botaanleg. Achterhand: benen met middelmatig bot, goed gehoekt; geen neiging tot koe- of sikkelhakkigheid.

  Voeten

  Compact, met goede eeltkussens en goed bevederd.

  Staart

  Lengte van de staart in verhouding met die van de hond; goed aangezet, vrolijk gedragen, maar nooit veel boven de hoogte van de rug. Couperen facultatief. Indien gecoupeerd mag niet meer dan 1/3 deel zijn verwijderd.

  Vacht

  Lang, zijdeachtig en zonder krullen. Lichte golving toegestaan. Veel bevedering. Moet volkomen ongetrimd zijn.

  Kleur

  De toegestane kleuren zijn: Black-and-tan: ravezwart met bruine aftekening boven de ogen, op de wangen, binnenkant van de oren, op borst en benen en onderzijde van de staart. Het tan moet helder zijn. Witte aftekeningen zijn niet gewenst. Ruby: geheel zuiver rood gekleurd. Witte aftekeningen zijn niet gewenst. Blenheim: stralend kastanjebruine aftekeningen, goed verdeeld, op een parelwitte ondergrond. De affekeningen moeten symmetrisch verdeeld liggen op het hoofd, ruimte biedend aan de zeer gewaardeerde ruitvormige tekening of vlek, een uniek kenmerk van het ras. Driekleur: zwart en wit goed verdeeld en gescheiden met bruine aftekening boven de ogen, op de wangen, aan binnenkant van de oren, aan binnenzijde van de benen en aan de onderkant van de staart. Elke andere kleur of combinatie van kleuren is ongewenst.

  Bijzonderheden

  Gangwerk: vrij en elegant in beweging, veel stuwing van achteren; zowel van voren als van achteren bekeken moeten de voor- en achterbenen parallel bewegen. Fouten: iedere afwijking van bovenstaande moet als fout worden beschouwd en de beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding staan tot de mate waarin de fout zich voordoet.
  Opmerking: reuen moeten duidelijke, normaal ontwikkelde testikels hebben die geheel zijn afgedaald in het scrotum.