Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  DALMATISCHE HOND 

  Rasgroep: Dashonden en Lopende honden

  Aard : levendig, aanhankelijk

   

  Gemiddelde levensduur : 12 jaar

  Schouderhoogte : 50-61 cm

  Gewicht : ongeveer 20 kg

  Vacht : wit met zwarte vlekken

  Aanleg : gezelschapshond

  Omgang met kinderen : voortreffelijk

  Omgang met andere honden :goed

  Leefruimte : geschikt als flathond, maar moet wel flink kunnen rennen

  Vachtverzorging : weinig

  Standaard

  Algemeen

  De Dalmatische Hond moet een harmonische, sterk gespierde en bedrijvige hond zijn, met een goede houding. Symmetrisch van vorm en vrij van grofheid of plompheid, met een groot uithoudingsvermogen, gepaard gaand met een behoorlijke snelheid.

  Hoofd

  Het hoofd moet tamelijk lang zijn. De schedel is vlak, nogal breed tussen de oren maar mooi besneden; matig afgetekend bij de slapen, dat wil zeggen een matige stop en niet één rechte lijn van de neus tot de achterhoofdsknobbel. Geheel vrij van rimpels. De voorsnuit moet lang en krachtig zijn, nooit spits. De lippen zijn sluitend, tamelijk strak om de kaak gespannen. Bij de zwartgevlekte moet de neus altijd zwart zijn, bij de leverkleurige altijd bruin.

  Gebit

  De tanden scharen. De bovensnijtanden scharen voor de ondersnijtanden (schaargebit).

  Oren

  Nogal hoog aangezet, middelmatig groot, tamelijk breed aan de basis en geleidelijk versmallend. De punt is rond. Dun en fijn van huid. Dicht tegen het hoofd gedragen. De tekening moet goed onderbroken zijn. Gevlekt verdient de voorkeur.

  Ogen

  De tamelijk ver van elkaar geplaatste ogen moeten middelmatig groot zijn, rond, helder en levendig, met een schrandere uitdrukking. De kleur is afhankelijk van de kleur van de hond: bij zwartgevlekte donker, bij de leverkleurig-gevlekte barnsteenkleurig. De rand rondom de ogen moet gesloten zijn. Deze is zwart bij zwartgevlekte en bruin-leverkleurig bij de bruingevlekte.

  Lichaam

  De hals moet tamelijk lang, mooi gebogen en licht zijn en versmallen naar het hoofd. Volkomen zonder keelhuid. De borst moet niet te breed, maar ruim en diep zijn, met voldoende ruimte voor hart en longen. De ribben moeten goed gebogen zijn. De schoft is goed afgetekend. De rug is krachtig en recht. De sterke, goed gevormde en goed gespierde lendenen moeten enigszins gebogen zijn. De schouders liggen tamelijk schuin. Ze moeten droog en gespierd zijn, de ellebogen goed aan de romp sluitend. De achterhand is gerond en heeft goed ontwikkelde spieren met een krachtige onderschenkel.
  Schouderhoogte: algehele evenredigheid is een eerste vereiste, maar de ideale hoogte moet voor reuen worden gesteld op 55-61 cm en voor teven op 50-58 cru.

  Benen

  De voorbenen zijn zuiver recht met krachtige, ronde botten tot de voeten, met een lichte inspringing bij de polsen. De achterbenen hebben een goed gebogen knie en de bakken zijn goed geplaatst.

  Voeten

  Rond, gesloten, met goed gebogen tenen (kattevoeten) en ronde, stevige, veerkrachtige voetzolen. Nagels zwart of wit bij de zwartgevlekte, en bruin of wit bij de bruingevlekte.

  Staart

  Deze reikt bijna tot aan de hakken. Sterk bij de inplanting en geleidelijk versmallend tot de punt. Niet te laag of te hoog aangezet, vrij van grofheid, en met een lichte, opwaartse buiging gedragen. Nooit krullend en bij voorkeur gevlekt.

  Vacht

  De vacht moet kort, hard, dicht, glanzend en glad zijn.

  Kleur

  De grondkleur moet zuiver wit zijn. Zwartgevlekte honden moeten diepzwarte vlekken hebben en leverkleurig-gevlekte honden bruinleverkleurige vlekken. De vlekken mogen niet in elkaar overlopen. Ze moeten rond en scherp afgetekend zijn, een doorsnee hebben van 2-3,2 cm, en zo goed mogelijk verdeeld zijn. Vlekken op de ledematen moeten kleiner zijn dan die op de romp.

  Bijzonderheden

  De Dalmatische Hond moet ruim bewegen: een vloeiende, krachtige, ritmische gang, met een lange tred. Van achteren gezien moeten de benen in parallelle vlakken bewegen, waarbij de achterbenen in het spoor van de voorbenen geraken. Een korte pas is onjuist, evenals een maaiende gang.
  Fouten: platen, zwarte en leverkleurige vlekken op dezelfde hond (driekleur) citroenkleurige vlekken; blauwe ogen; bronskleurig pigment en overige pigmentfouten.