Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  DANDIE DINMONT TERRIER 

  Rasgroep: Terriers

  Aard : rustig, kwiek, zelfverzekerd, sociaal

   

  Gemiddelde levensduur : 12-14 jaar

  Schouderhoogte : 20-25 cm

  Gewicht : 8-11 kg

  Vacht : mosterdkleurig (van roodbruin tot vaalgeel) peperkleurig (zwartgrijs tot zilvergrijs)

  Aanleg : hoofdzakelijk gezelschapshond

  Omgang met kinderen : voortreffelijk

  Omgang met andere honden : zeer goed

  Leefruimte : kan in een flat leven; heeft lichaamsbeweging nodig

  Vachtverzorging : twee maal per jaar plukken; elke week borstelen

  Standaard

  Algemeen

  Opvallend hoofd, bedekt met prachtig zijdeachtig haar. Grote, intelligente ogen en een lang, laag, wezelachtig lichaam. Korte, sterke benen. Waterdichte vacht. Moedige, doeltreffend werkende terrier. Onafhankelijk, zeer intelligent, vastberaden, vasthoudend, gevoelig, toegewijd en waardig.

  Hoofd

  Stevig gebouwd, groot, maar in verhouding tot het formaat van de hond. De spieren vertonen een buitengewone ontwikkeling, vooral de kaakspieren. De schedel is breed, naar de ogen toe smaller wordend. De afstand van de binnenooghoek tot de achterkant van de schedel is ongeveer even groot als die van oor tot oor. Goed gewelfd voorhoofd. Het hoofd is bedekt met zeer zacht, zijdeachtig haar, dat zich niet beperkt tot alleen de kuif. De wangen lopen geleidelijk toe naar de snuit, die diep is en stevig gebouwd. De snuit verhoudt zich tot de schedel als 3:5. De bovenkant van de snuit vertoont een driehoekige, gladde plek die naar achteren van de neus naar de ogen wijst en bij de neus ongeveer 2,5 cm breed is. De neusspiegel is zwart.

  Gebit

  Sterke kaken met een perfect, regelmatig en compleet schaargebit: de boventanden sluiten nauw over de ondertanden en staan recht in de kaken. Elke afwijking is zeer ongewenst. De tanden zijn zeer sterk, vooral de haaktanden, die buitengewoon groot zijn voor zo'n kleine bond. De haaktanden sluiten goed in elkaar, om zoveel mogelijk kracht te geven tot bijten en vasthouden. De binnenzijde van de mond is zwart of donkergekleurd..

  Oren

  Hangend, ver naar achteren geplaatst, wijd van elkaar, laag aan de schedel. Hangen dicht tegen de wang, enigszins afstaand onderaan. Breed bij de aanzet aan het hoofd en bijna puntig toelopend, waarbij de voorkant van het oor minder toeloopt dan de achterkant. De voorkant hangt ongeveer recht naar beneden. Kraakbeen en huid van het oor zijn zeer dun. Lengte van het oor is 7,5-10 cm. Ze moeten in kleur overeenstemmen met de kleur van het lichaam.
  Bij 'pepper' honden zijn ze bedekt met zacht, recht, bruinachtig (soms bijna zwart) haar. Bij 'mustards' moet het haar mustard zijn: een beetje donkerder dan het lichaam, maar niet zwart. Beide moeten een dun kwastje hebben van licht haar. Dat begint ongeveer 5 cm boven de tip en heeft bijna dezelfde kteur en hetzelfde haar als de kuif, waardoor de oren bepaald puntig lijken. Dit treedt vaak pas op als de hond twee jaar oud is.

  Ogen

  Diep hazelnootbruin. Ze staan ver uiteen, zijn laag geplaatst, groot, helder, vol en rond, maar niet vooruitspringend.

  Lichaam

  Zeer gespierde, goed ontwikkelde en sterke hals, die grote kracht vertoont en een goede plaatsing in de schouders heeft. De schouders zijn goed achterwaarts geplaatst, maar niet zwaar. Het lichaam is lang, sterk en lenig met goed gevormde en ronde ribben. De borst is goed ontwikkeld en laag tussen de voorbenen.
  De rug is vrij laag bij de schouder, met een lichte boog naar beneden en daarna eenzelfde boog omhoog over de lendenen, en tenslotte een weinig afbuigend naar de staartwortel. Aan weerszijden van de ruggegraat goed gespierd.
  Gewicht: 5-11 kg voor honden in goede werkconditie. Lichtere honden genieten de voorkeur.

  Benen

  Korte voorbenen met geweldige spierontwikkeling en botten, wijd van elkaar, met de borst goed laag ertussen. De voorbenen volgen de borstlijn, met voeten die naar voren wijzen of bij het staan iets naar buiten. Kromme benen zijn zeer ongewenst. De achterbenen zijn een beetje langer dan de voorbenen. Ze staan nogal ver uit elkaar, maar niet op een onnatuurlijke manier. Goed ontwikkelde dijen. Achterste kniegewrichten gehoekt, spronggewrichten goed laag. Hubertusklauwen (indien aanwezig) gewoonlijk verwijderd.

  Voeten

  Rond en van goede voetzolen voorzien. Achtervoeten kleiner dan de voorvoeten. Nagels donker, maar de kleur varieert in overeenstemming met de lichaamskleur. Platvoeten zijn zeer ongewenst.

  Staart

  Vrij kort, 20-25 cm, tamelijk dik aan de wortel, voor ongeveer 10 cm toenemend in dikte en dan geleidelijk toelopend in een punt. Mag beslist niet gedraaid of gekruid zijn. Moet in de vorm van een kromzwaard worden gedragen, als de hond opgewekt is met de punt op gelijke hoogte met de staartwortel. Mag niet te hoog of te laag beginnen. Normaal vrolijk gedragen en iets boven de lichaamslijn.

  Vacht

  Een zeer belangrijk kenmerk van het ras. Een dubbele vacht met een zachte ondervacht en een hardere bovenvacht, niet draadachtig, maar bros aanvoelend. De vacht moet over de rug geen 'scheiding' vertonen, maar als 'penselen' liggen, wat wordt veroorzaakt door de hardere haren die door het zachtere onderhaar heen komen.
  De voorbenen hebben een ongeveer 5 cm lange bevedering. De bovenzijde van de staart is bedekt met draadachtig haar. De onderzijde is niet zo draadachtig, met een fraaie bevedering van zachter haar.

  Kleur

  Pepper of mustard.
  Pepper varieert van donker, blauwachtig-zwart tot lichtzilvergrijs. Aan de tussenliggende schakeringen wordt de voorkeur gegeven. De lichaamskleur reikt goed over de schouders en heupen, geleidelijk overgaand in de kleur van de benen, die varieert in overeenstemming met de lichaamskleur van diep-tan tot bleek-beige. Weelderige zilverwitte kuif (topknot).
  Mustard varieert van roodachtig-bruin tot bleek-beige. Weelderige, roomwitte topknot. Benen en voeten van een donkerder tint dan het hoofd. Bij beide kleuren is de bevedering van de voorbenen lichter dan het haar op de voorzijde van de benen. Enkele witte haren op de borst en witte nagels zijn toegestaan. Witte voeten ongewenst. Haar aan de onderzijde van de staart lichter dan aan de bovenzijde, die donkerder moet zijn dan het lichaam.

  Bijzonderheden

  Gangwerk/beweging: krachtig; de achterbenen zorgen voor een goede voortstuwing, waardoor een vloeiende, vrije en gemakkelijke pas ontstaat; de voorbenen reiken goed naar voren; een stijve, huppelende of schommelende gang is uiterst ongewenst.
  Fouten: iedere afwijking van wat in de standaard staat vermeld moet als fout worden aangemerkt; de beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding staan tot de mate waarin de fout zich voordoet.
  Aantekening: mannelijke dieren moeten twee kennelijk normale testikels bezitten die volledig zijn ingedaald in het scrotum.