Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  AIREDALE TERRIER

  Rasgroep: Terriers
  FCI 7 Sectie 1

  Aard :opgewekt, intelligent

   

  Gemiddelde levensduur : 12 jaar

  Schouderhoogte : ongeveer 58 cm

  Gewicht : ongeveer 20 kg

  Vacht : hard, draadachtig; kleur black-and-tan

  Aanleg : jachthond; is waaks; prima gezelschapshond

  Omgang met kinderen : goed

  Omgang met andere honden : redelijk

  Leefruimte : liefst een huis met tuin

  Vachtverzorging : moet regelmatig worden getrimd

  Standaard

  Algemeen

  De grootste terrier. Gespierd, actief, tamelijk compact. Zonder spoor van langbenigheid of overdreven lichaamslengte. Hond met een levendige uitdrukking, snel van beweging, altijd alert op de minste beweging. De aard spreekt uit de uitdrukking van de ogen en de dracht van de oren en de staart. Gemakkelijk in de omgang, vol zelfvertrouwen, vriendelijk, moedig en intelligent. Steeds op zijn hoede, niet agressief, maar onbevreesd.

  Hoofd

  Schedel: lang en vlak, tussen de oren niet te breed; naar de ogen toe iets versmallend. Goede verhoudingen, in lengte geen verschil tussen schedel en voorsnuit; geen rimpels. Stop nauwelijks waarneembaar; wangen vlak, niet vol. Voorsnuit voor de ogen goed opgevuld, geen holle neusrug en direct onder de ogen niet ingevallen; fijn gebeitelde vorm, daardoor niet wigvormig of gewoon. Boven- en onderkaak: diep, krachtig, sterk en gespierd, want een sterke voorsnuit is zeer gewenst. Geen overdreven ontwikkelde kaken, waardoor de wangen opvallen of bol lijken; overdreven wangen mogen niet. Goed aangesloten lippen. Zwarte neusspiegel.

  Gebit

  Sterke tanden, sterke kaken. Bij voorkeur een recht op de kaken geplaatst schaargebit (bovensnijtanden overlappen de ondersnijtanden nauw), maar een tanggebit is toegestaan. Bovenvoorbijten of ondervoorbijten is een fout.

  Oren

  V-vormig, zijwaarts gedragen, klein, maar passend bij de grootte van de hond. De bovenlijn van het gevouwen oor bevindt zich iets boven het schedelvlak. Hangoren of te hoog aangezette oren zijn fout.

  Ogen

  Donker van kleur, klein, niet uitpuilend, levendige, intelligente terrieruitdrukking. Een licht gekleurd of een groot rond oog zijn verboden.

  Lichaam

  Rug: kort, sterk, recht en vlak; mag niet doorbuigen. Gespierde lendepartij, ribben goed ontwikkeld. Bij honden met korte lendenen en goed ontwikkelde ribben is weinig ruimte tussen ribben en heupen. Als de hond lang in de lendenen is, kan sprake zijn van enige slapheid. Borst diep (ongeveer tot op de ellebogen), maar niet breed. Schouderhoogte reuen: ongeveer 58-61 cm, teven: ongeveer 56-59 cru. Hals: zuiver belijnd, droog en gespierd, van middelmatige lengte en omvang. Verbreedt zich geleidelijk aan in de richting van de schouders; vrij van keelhuid.

  Benen

  Schouders: lang, schuin en goed naar achteren liggend. Vlakke schouderbladen. Voorbenen volkomen recht, met een goede beenderstructuur. Ellebogen Ioodrecht op het lichaam, vrij langs de zijden bewegend. Dijen lang en krachtig, gespierde schenkel. Goed gehoekte knieën, naar binnen noch naar buiten gedraaid. Goed lage sprongen, van achteren gezien even- wijdig aan elkaar. Gangen en beweging: de benen worden recht vooruit bewogen. De voorbenen bewegen vrij en evenwijdig met de zijden. Van voren gezien bevinden de voorbenen zich op een rechte lijn in het verlengde van het front; de voeten staan even ver van elkaar als de ellebogen. De kracht van de voorwaartse beweging komt vanuit de achterhand.

  Voeten

  Klein, rond en compact, met goed dikke voetkussens en matig gebogen tenen. Niet naar binnen of naar buiten gedraaid.

  Staart

  Hoog aangezet en vrolijk gedragen, maar niet over de rug gekruid. Van voldoende kracht en substantie. Gewoonlijk ingekort. Punt ongeveer gelijk met de top van de schedel.

  Vacht

  Hard, dicht en draadachtig, niet zo lang om overbehaard te lijken. De vacht-is glad, recht en gesloten en bedekt lichaam en benen. Bovenvacht hard, draadachtig en stug. Ondervacht korter en zachter. De hardste haren zijn kronkelig of heel licht gegolfd. Een gekrulde of een zachte vacht is een ernstige fout.

  Kleur

  Rug-, croupe, ribben- en lendepartij, nek en bovenkant van de staart zwart of grijs. Alle andere gedeelten taankleurig. Oren meestal donkerder; een donkere aftekening kan voorkomen rond de hals en op de zijden van de schedel. Enige witte haren tussen de voorbenen zijn toegestaan.

  Bijzonderheden

  Iedere afwijking van het bovenstaande moet als een fout worden beschouwd,waarbij de mate van de fout de ernst van de beoordeling bepaalt.
  Aantekening : reuen dienen twee duidelijk normale testikels te hebben, volledig ingedaald in het scrotum.