Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  DOBERMANN PINSCHER   

  Rasgroep: Pinschers en Schnauzers

  Aard : levendig, spontaan, zelfverzekerd

   

  Gemiddelde levensduur : 11 jaar

  Schouderhoogte : hoogtens 70 cm voor reuen

  Gewicht : 40 kg voor reuen

  Vacht : glad, kort; bruin of blauw, roestbruine aftekeningen

  Aanleg : waak- en verdedigingshond, speurhond

  Omgang met kinderen : goed

  Omgang met andere honden : nogal dominant

  Leefruimte : minstens een huis met een tuin, heeft veel beweging nodig

  Vachtverzorging : weinig

  Standaard

  Algemeen

  De Dobermann is van middelmatige hoogte, gespierd en krachtig gebouwd. Hij is pezig, elegant en lenig. Zijn uiterlijk verraadt uithoudingsvermogen en snelheid. Zijn houding is fier en rechtop. Het is een vurige en levendige hond die vastberadenheid toont.

  Hoofd

  Het heeft de vorm van een stompe keg, is langwerpig en droog. De bovenschedel is, van voren of van opzij gezien, zo vlak mogelijk met een flauwe stop. De neuslijn loopt parallel aan de schedellijn. De snuit is onder de ogen goed opgevuld en diep, zonder dat dit echter de keg- of wigvorm schaadt. De lippen sluiten goed aaneen. De neus is zwart, maar bij bruine en blauwe honden is een lichtere kleur toegestaan.

  Gebit

  Normaal en krachtig (schaargebit).

  Oren

  Hoog aangezet

  Ogen

  Vrijwel rond, van middelbare grootte, met een verstandige en energieke uitdrukking. De kleur is donker (bruin). Bij bruine en blauwe honden is een lichtere oogkleur toegestaan.

  Lichaam

  De hals is goed van lengte, droog en gespierd, en verbreedt zich gaandeweg naar de borstkas. Het gedeelte van de nek is vlot en sierlijk gebogen. De rug is kort, stram en gespierd. De schoft komt, vooral bij de reu, duidelijk uit. De nierpartij is goed gespierd en licht gewelfd. Het kruis is niet te kort en enigszins afgerond. De tot de elleboog reikende borst is niet te nauw en niet te breed. De voorborst steekt zichtbaar vooruit. De borstkas is ruim, maar de ribben zijn niet tonvormig. De buik is iets opgetrokken, zodat de lijn van de romp licht gewelfd is.
  Schouderhoogte: reuen hoogstens 70 cm, (de beste maat is echter 68 cm), teven 63-66 cm, maar hooguit 67 cm.

  Benen

  De voorbenen zijn van voren en van opzij gezien, recht met zuiver ronde beenderen, gespierd en pezig. Het opperarmbeen is lang en vertoont een goede hoek door het schuin liggende schouderblad, ligt vast tegen het lichaam en is goed gespierd. De dijbeenderen zijn goed gehoekt, de dijen breed en sterk gespierd. De knie is heel duidelijk zichtbaar. De goed gespierde, krachtige sprong heeft een niet al te flauwe buiging. De benen staan loodrecht op de grond.

  Voeten

  Kort, gebogen en gesloten. Hubertusklauwen zijn niet toegestaan.

  Staart

  Wordt ingekort (4-6 cm).

  Vacht

  Kort, hard en dicht. Ligt vlak tegen het lichaam. Mag niet zacht, golvend of dood zijn.

  Kleur

  Zwart, bruin en blauw met roestrode, scherpomlijnde en zuivere aftekening. Er bestaat ook een izabel-variëteit, maar deze kleur is op het vasteland van Europa niet erkend. In Engeland en Amerika komt men deze kleur wel tegen, en izabelkleurige honden mogen daar worden tentoongesteld.

  Bijzonderheden

  Gangwerk: verend, beheerst en snel; de achterbenen worden sterk naar voren gebracht.
  Fouten: kort, dik hoofd (dikke wangen); oren die te hoog of te laag aan het hoofd beginnen; licht oog; te veel of te weinig stop; boven- of ondervoorbijten, onvolledig gebit; korte, dikke hals en wammen (losse keelhuid); te lange rug, te korte rug (overbouw), zadel- of karperrug; sterk afhellend kruis; korte, losse en steile schouder; smalle, vlakke, tonvormige of onvoldoende diepe borst en het ontbreken van voorborst; Franse stand, O-benen; koehakken; lange, open voeten, hazevoeten; te lang, zacht of golvend haar; te lichte, te veel en slecht verdeelde aftekening, witte borstvlek; schuwheid, bangheid en zenuwachtig voorkomen.

  De standaard geeft bovendien aan: de eigenschappen zijn trouw, onbevreesdheid, moed en waaksheid; door aangeboren scherpte en schranderheid gemakkelijk af te richten; de ideale huis-, geleide- en waakhond.