Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  DUITSE JACHTTERRIER   

  Rasgroep: Terriers

  Aard : uiterst zelfverzekerd, moedig, wantrouwend tegenover onbekenden

   

  Gemiddelde levensduur : 12 jaar

  Schouderhoogte : 33-40 cm

  Gewicht : 7,5-10 kg

  Vacht :glad ruwhaar of kort gladhaar; zwart, bruin, met roestkleurige aftekening

  Aanleg : veelzijdige jachthond (terrier, zweethond, jacht onder het geweer, apporteur)

  Omgang met kinderen : goed

  Omgang met andere honden : zeer dominant

  Leefruimte : heeft minstens een tuin nodig

  Vachtverzorging : weinig

  Standaard

  Algemeen

  De Duitse Jachtterrier wordt bij de jacht gebruikt als vechter boven en onder de grond, als luid op het spoor jagende opdrijver van wild boven de grond, als werker in het water, als zweethond en als apporteur van licht wild. Door zijn kleine formaat in de stad te houden. Hij moet veel in het jachtveld worden gebracht. Hij is wantrouwend ten opzichte van vreemden. Ziekten hebben weinig vat op hem.

  Hoofd

  De schedel is vlak en breder tussen de oren dan die van de Foxterrier. Tussen de ogen wordt de schedel smaller en gaat zonder scherp afgetekende stop in de vang over. De voorsnuit is iets korter dan de schedel tussen achterhoofdsknobbel en stop, en lijkt niet op die van een windhond. De neus is zwart, maar bij bruine hoofdkleur van de beharing ook bruin.

  Gebit

  De hond moet over een perfect gebit beschikken.

  Oren

  V-vormig, hoog aangezet, niet uitgesproken klein, liggen min of meer tegen de schedel.

  Ogen

  Donker, klein, diepliggend met goede aansluiting van de oogleden en met vastberaden expressie.

  Lichaam

  De hals is krachtig, niet te lang, iets omhoog gedragen, met sterke overgang in de schouders. De schouders zijn lang, en schuin geplaatst. De sterke en rechte rug is niet uitgesproken kort. De borst is sterk gewelfd. Lendenen en kruis zijn krachtig gespierd.
  Schouderhoogte: 33-40 cm (niet minder, niet meer). Gewicht: reuen 9-10 kg, teven 7,5-8,5 kg.

  Benen

  Voorhand: Rechte voorbenen, goed gespierd, met de middenvoetsbeenderen iets schuin geplaatst en de botten eerder grof dan fijn. De schenkel is lang, goed schuin geplaatst, goed gespierd, met laag geplaatste sprong en krachtige botten.

  Voeten

  Geen kattevoeten. De voorvoeten zijn vaak breder dan de achtervoeten. Ze zijn goed gesloten.

  Staart

  Goed aan de lange croupe (kruis) aangezet. Kan eerder iets horizontaal dan duidelijk rechtop worden gedragen. Mag niet naar voren over de rug liggen.

  Vacht

  Glad, dicht, hard ruwhaar of krachtig, hard, maar niet te kort gladhaar.

  Kleur

  De hoofdkleur is zwart, zwartgrijs gemengd of ook donkerbruin met een roestkleurige, lichtere afrekening boven de ogen, op de snuit, borst, benen en onder de staart. Een licht of donker masker zijn in gelijke mate toegestaan. Een weinig wit aan borst en tenen is geoorloofd.

  Bijzonderheden

  Fouten: het ontbreken van premolaren, boven- of ondervoorbijten; lichte of gevlekte neus; een staand oor, tulp- of rozeoor; fijn korthaar, wolhaar, een open vacht, een onbehaarde buik; steile voor- en achterhand; korte rug, de hond moet eerder een rechthoek dan een vierkant tonen; rechtop gedragen staart; stijve, steltachtige gang.
  Punten die tot uitsluiting leiden: het algemeen voorkomen mist type; schouderhoogte buiten de maten die de standaard stelt; bijzondere punten in het type, met name de afwijkingen van bouw, beendergestel of bespiering die afbreuk doen aan geschiktheid voor het werk; vacht die afwijkt van hetgeen de standaard stelt, met name de afwezigheid van de brandtekening op de wenkbrauwen, de borst, de benen en onder de staart; verschillend gekleurde ogen; angstig of agressief karakter, onevenwichtig karakter, het karakter is pas te beoordelen na gebleken schotvastheid.
  Afwijkingen: de hond moet een perfect gebit bezitten, hetgeen inhoudt dat hij systematisch wordt afgewezen als ook maar één element ontbreekt, behalve de M3; onder- of bovenvoorbijten; scheef gebit (een van de twee kaken is langs de lengteas gekanteld), tanggebit; monorchisme, cryptorchisme; luxatie van de ooglens; ectropion, entropion.