Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  DUITSE STAANDE HOND, DRAADHAAR

  Rasgroep: Staande Jachthonden, Spaniels en Retrievers

  Aard : energiek, aanhankelijk, gelijkmatig trouw aan de baas, zeer actief

   

  Gemiddelde levensduur : 12-14 jaar

  Schouderhoogte : 60-67 cm voor reuen, 56-62 cm voor teven

  Gewicht : 25-30 cm kg

  Vacht : ruwharig; bruintinten (bruin met wit of met beige), zwart met wit

  Aanleg : veelzijdige jachthond

  Omgang met kinderen : goed

  Omgang met andere honden :goed

  Leefruimte : een huis met een tuin

  Vachtverzorging : regelmatig borstelen

  Standaard

  Algemeen

  Staande Hond met een edel voorkomen en met een ruwe beharing die de huid volledig beschermt. Hij heeft een levendige aard en zijn gelaatsuitdrukking is schrander en energiek. Zijn gangwerk moet krachtig, uitgrijpend, vloeiend en harmonisch zijn.

  Hoofd

  Passend bij de lichaamsgrootte en het geslacht met een lange, brede en krachtige vang. Geen overhangende lippen.

  Gebit

  Volledig, krachtig schaargebit.

  Oren

  Middelmatig groot, hoog en breed aangezet. Vlakliggende oren.

  Ogen

  Heldere, liefst donkere en niet te diepliggende ogen. De oogleden zijn goed aangesloten.

  Lichaam

  De lichaamsvorm kenmerkt zich door doelmatige verhoudingen en is droog (gewrichten, pezen en spierbanden moeten zodanig gevormd zijn, dat de hond zich langdurig, snel en wendbaar kan bewegen). De huid is gespannen, aanliggend en zonder vouwen. De hals is middelmatig lang, gebogen, krachtig bespierd en toch droog. De lange en goed bespierde schoft tekent zich hoog af. Brede en diepe borst met duidelijke voorborst en liefst zo ver mogelijk naar achteren reikend borstbeen. De ribben zijn goed gewelfd. Korte rug met een rechte, slechts licht afvallende ruglijn. Bespierde lendenen en voldoende brede heupen. Het kruis is lang, breed, licht afvallend en goed bespierd. De buik is naar achteren licht opgetrokken en slank (korte flanken, hoog opgetrokken). Goed aanliggende en schuin geplaatste schouders. De bovenarm is zo lang mogelijk. Niet naar buiten draaiende of losse ellebogen. De lengte van de romp en de hoogte van de schoft moeten liefst gelijk zijn. De romplengte mag de schofthoogte met 2 cm overschrijden.
  Schouderhoogte: reuen 60-67 cm, teven 56-62 cm.

  Benen

  Krachtig, droog, in langsrichting verticaal geplaatst. De achterbenen zijn zodanig gehoekt dat een goed stuwend gangwerk mogelijk is. De voorhand is licht gehoekt en elastisch.

  Voeten

  Ovaalrond, met gesloten tenen en voldoende dikke, krachtige voetzolen. Ze moeten evenwijdig aan de lengteas van het lichaam zijn geplaatst.

  Staart

  Volgt bij de aanzet de ruglijn. Wordt liefst horizontaal of licht naar boven gehouden, maar niet rechtop. De staart is niet te dik en wordt naar jachtgebruik doelmatjg ingekort.

  Vacht

  Ruw draadhaar, aanliggend en dicht. Het bovenhaar is ongeveer 2-4 cm lang. Dichte onderwol. Langer haar mag de omtrekken van het lichaam niet verdoezelen. Het moet door de ruwe en dichte textuur een zo goed mogelijke bescherming bieden tegen weersinvloeden en verwondingen. Het onderste gedeelte van de benen, de onderborst en de buik moeten korter, maar goed dekkend behaard zijn. Ook het hoofd en de oren moeten korter maar tegelijk dichter (niet zachter) behaard zijn. Ruige wenkbrauwen en een krachtige, niet te lange, maar zo mogelijk harde baard dienen de energieke gelaatsuitdrukking te benadrukken.

  Kleur

  Donker tot middelbruin (bruinschimmel, lichtschimmel, ook zwartschimmel met of zonder platen); nooit wit.

  Bijzonderheden

  Geen