Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  DWERGSCHNAUZER         

  Rasgroep: Pinschers en Schnauzers

  Aard : prettige gezelschapshond, waaks, vurig, tamelijk druk, zeer vriendschappelijk en liefhebbend

   

  Gemiddelde levensduur : 15 jaar

  Schouderhoogte : 30-35 cm

  Gewicht : onbekend

  Vacht : ruwharig; zwart, peper-en-zout, zwart-zilver en wit

  Aanleg : gezelschapshond, ondanks zijn tamelijk kleine afmeting een goede waakhond

  Omgang met kinderen : uitstekend

  Omgang met andere honden : goed

  Leefruimte : sportieve hond die dagelijks veel beweging nodig heeft

  Vachtverzorging : tweemaal per jaar plukken, heel regelmatig borstelen en kammen

  Standaard

  Algemeen

  De Dwergschnauzer is een kleinder versie van de Schnauzer (middenslag), zonder de voor de dwerghonden typische gebreken. Hoewel zijn karaktertrekken overeenkomen met die van de Schnauzer, heeft hij het temperament en gedragspatroon van een klein ras. Intelligentie, uithoudingsvermogen en waaksheid maken de Dwergschnauzers tot een prettige waak- en gezelschapshond, die ook gemakkelijk in een kleindere woning kan worden gehouden

  Hoofd

  Krachtig en gestrekt, zonder een te nadrukkelijk afgetekend achterhoofdsbeen. Loopt van de ogen naar de neuspunt geleidelijk smaller toe. De totale lengte (van neuspunt tot achterhoofdsknobbel) verhoudt zich tot de lengte van de rug (van schoft tot staartaanzet) als ongeveer 1:2. Het hoofd moet harmoniëren met de lichaamsgrootte van de hond. De duidelijke stop wordt door de wenkbrauwen nog benadrukt. De rechte neusrug loopt evenwijdig met de bovenlijn van het rimpelloze, vlakke voorhoofd. De kauwspieren zijn krachtig, hoewel de kaken niet te bol mogen zijn en daardoor de rechthoekige vorm van het hoofd (met baard en snor) verstoren. De snuit eindigt in een matig afgestornpte wig. De neusronding is vol en zwart. De lippen moeten aansluiten en zijn bij alle kleurslagen zwart.

  Gebit

  Een volledig, zuiver wit en krachtig schaargebit.

  Oren

  hoog aangezet, V-vormig, de binnenkant tegen het hoofd aanliggend, symmetrisch, naar voren in de richting van de slapen gedragen, waarbij de parallelle vouwen niet boven de schedel uit mogen komen.

  Ogen

  Donker. Ovaal van vorm. Staan naar voren gericht. Het onderooglid sluit goed aan, zodat het bindvlies niet zichtbaar is.

  Lichaam

  De hals moet edel en krachtig zijn en mag niet kort of dik zijn. De goed gewelfde nek heeft een glad aansluitende keelhuid (droge hals) zonder keelplooien. De matig brede borstkas met vlakke ribben is in doorsnee ovaal. De borst reikt tot onder de ellebogen en is goed gewelfd. De voorborst wordt gevormd door het borstbeen, dat van Opzij gezien duidelijk uitsteekt vóór het schouderblad en de bovenarm. De onderborst loopt naar achteren toe op en gaat over in een matig opgetrokken buik. De afstand van de laatste rib tot de lendenen is klein waardoor een indruk ontstaat van een gedrongen, korte hond. De romplengte is ongeveer gelijk aan de schouderhoogte. De rug korte rug loopt iets af. De bovenbelijning is niet volkomen recht, maar vertoont een edele welving vanaf de eerste wervel van de schoft, via de rug en het licht geronde kruis tot aan de aanzet van de staart. Schouderhoogte: 30-35 cm.

  Benen

  Bij de voorbenen vormen het schuin gestelde schouderblad en de opperarm een goede hoek. Ze zijn vlak, maar krachtig gespierd. De voorbenen zijn sterk en steunend, en van alle kanten bezien recht. De ellebogen sluiten aan bij de romp. Bij de achterbenen zijn de dijen krachtig gespierd en schuin geplaatst. De spronggewrichten zijn goed gehoekt.

  Voeten

  Kort, rond en gesloten, met goed opgetrokken tenen (kattevoeten). De nagels zijn donker. Taaie en harde zolen.

  Staart

  Hoog ingeplant. Wordt rechtop gedragen. Tot op ongeveer drie geledingen ingekort.

  Vacht

  De beharing is ruw en moet hard en dicht zijn. De beharing bestaat uit dicht ingeplant onderhaar en hard bovenhaar dat kort moet zijn. Het bovenhaar moet hard zijn, maar mag niet ruig of golvend zijn. Ook de hoofd- en beenbeharing moet hard zijn. Het haar op het voorhoofd en de oren is korter dan de rest. Een harde snor en baard en borstelige wenkbrauwen die de ogen ietwat overschaduwen, zijn een typisch raskenmerk van de Schnauzer.

  Kleur

  De kleurstellingen zijn zuiver zwart of peper-en-zout. Als fokideaal voor de kleur peper-en-zout geldt een gemiddelde schakering van gelijkmatig over het lichaam verdeeld, goed gepigmenteerd bovenhaar met grijs onderhaar. Verder zijn alle kleurstellingen tussen ijzergrauw en zilvergrijs toegestaan. Een donker masker dat het typische rasbeeld van de Schnauzer benadrukt is gewenst. De kleur van het masker moet harmoniëren met die van de rest van de beharing. Witte aftekeningen aan hoofd, borst en benen niet gewenst.

  Bijzonderheden

  Fouten: een te plompe, te tengere of te hoog gestelde bouw; een te zware of te ronde schedel; gerimpeld voorhoofd; een te licht, te groot of te rond oog; te zware jukbeenderen; keelplooien; hertehals; een tanggebit, boven- of ondervoorbijten, een door hondeziekte aangetast gebit; korte, spitse of smalle snuit; te lange rug, slappe opgetrokken rug, karperrug; afhangend kruis; hazestaart (laag ingeplante staart); losse ellebogen; koehakkigheid; steile achterhand of o-benen; lange voeten; stelten; te lange, zachte, golvende, ruige, zijdeachtige, witte of gevlekte beharing, of andere kleurbijmengingen; zwarte aalstreep, zwart zadel; Terrierexpressie. Opmerking: reuen moeten twee duidelijk normale testikels te hebben die volledig in het scrotum zijn ingedaald.