Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  ENGELSE SETTER  

  Rasgroep: Staande Jachthonden, Spaniels en Retrievers

  Aard : zacht, intelligent, aanhankelijk

   

  Gemiddelde levensduur : 12 jaar

  Schouderhoogte : 65-68 cm voor reuen, 61-65 voor teven

  Gewicht : 25-30 kg

  Vacht : langharig; zwart en wit, oranje en wit, leverkleurig en wit, citroen en wit, driekleurig

  Aanleg : jachthond, gezelschapshond

  Omgang met kinderen : erg goed

  Omgang met andere honden : erg goed

  Leefruimte : minstens een huis met een tuin

  Vachtverzorging : regelmatig kammen en borstelen

  Standaard

  Algemeen

  Een matig grote hond met een strakke belijning. Sierlijk in uiterlijk en in beweging. Zeer levendig, met een goede jachtaanleg. De hond is buitengewoon vriendelijk en zachtaardig van aard.

  Hoofd

  Het hoofd wordt hoog gedragen, is lang en tamelijk droog, met een duidelijk aangegeven stop. De schedel is van oor tot oor ovaal, met veel ruimte voor de hersenen en met een duidelijke achterhoofdsknobbel. De voorsnuit is matig diep en tamelijk vierkant, van stop tot neuspunt even lang als van achterhoofdsknobbel tot de ogen. De neusgaten zijn breed. De kaken zijn bijna even lang. De lippen hangen niet te sterk over. De neuskleur is zwart of leverkleurig, afhankelijk van de vachtkleur.

  Gebit

  Sterke kaken, met een perfect, regelmatig en compleet schaargebit. Dat wil zeggen dat de boventanden vlak over de ondertanden heen sluiten en recht in de kaak staan geplaatst. De aanwezigheid van alle elementen is gewenst.

  Oren

  Middelmatig lang en laag aangezet. Ze liggen in mooie vouwen tegen de wangen aan. Het uiteinde is fluweelachtig en het bovenste deel is bedekt met fijn, zijdeachtig haar.

  Ogen

  Helder, zachtaardig en vol uitdrukking. De kleur varieert van hazelnootkleurig tot donkerbruin; hoe donkerder hoe beter. Alleen bij de leverkleurig-witte exemplaren is een lichter oog toegestaan. De ogen zijn ovaal en puilen niet uit.

  Lichaam

  De tamelijk lange, gespierde en droge hals is bovenaan licht gebogen en scherp omlijnd bij de overgang naar het hoofd, en wordt naar de schouder toe breder en zeer gespierd. De hals vertoont geen keelhuid, in welke vorm ook, maar straalt sierlijkheid uit. Het lichaam is middelmatig lang, kort en recht in de rug, met goed geronde en breed gewelfde ribben. De achterste ribben zijn diep.
  De schouders zijn goed naar achteren en schuin geplaatst. De borst is diep; goed diep en breed tussen de schouderbladen. De lendenen zijn breed, licht gewelfd, sterk en gespierd.
  Schouderhoogte: reuen 65-68 cm, teven 61-65 cm.

  Benen

  De voorbenen zijn recht en zeer gespierd, met rond bot. De ellebogen zijn laag geplaatst en sluiten vlak tegen het lichaam. De polsen zijn kort, sterk, rond en recht. De achterbenen zijn goed gespierd, met inbegrip van de schenkel. De knie is goed gehoekt. De dijen zijn lang van heup tot sprong. De sprongen zijn niet naar buiten of naar binnen gedraaid en goed geplaatst.

  Voeten

  De voetzolen zijn dik en stevig, met goed aangesloten, goed gewelfde tenen, die worden beschermd door het haar dat er tussen zit.

  Staart

  Middelmatig lang, reikt niet tot onder de sprongen, is bijna in één lijn aangezet. De staart is niet gekruid of dun, licht gebogen of sabelvormig, maar zonder neiging naar boven te krullen. De bevedering vormt een lange franje, die iets onder de staartwortel begint, langer wordt naar het midden en geleidelijk korter naar de staartpunt toe. Het haar is lang, glanzend, zacht en zijdeachtig gegolfd, maar niet gekruid. De staart wordt vrolijk, zwaaiend en gelijk met de ruglijn of daaronder gedragen.

  Vacht

  Aan de achterzijde van het hoofd in de lijn van de oren licht gegolfd, niet gekruld. Lang en zijdeachtig, zoals de hele vacht moet zijn. De bevedering aan de achter- en voorbenen is goed en reikt bijna tot aan de voeten.

  Kleur

  Zwart en wit (blue belton), oranje en wit (orange belton), leverkleuring en wit (liver belton), citroen en wit (lemon belton), of driekleurig (blue-and-tan belton of liver-and-tan belton). Honden zonder grote platen, maar met kleine vlekjes over het hele lichaam, genieten de voorkeur.

  Bijzonderheden

  Gangen: deze zijn vrij en sierlijk van beweging, waardoor snelheid en uithoudingsvermogen worden gesuggereerd; de achterhand moet krachtig stuwen, waarbij de hakken zich op de juiste wijze bewegen; van achteren gezien bewegen de heup-, knie-, en spronggewrichten zich in één lijn; het hoofd wordt van nature hoog gedragen.
  Fouten: iedere afwijking van hetgeen in de standaard wordt gesteld moet als een fout worden beschouwd en moet worden aangerekend in de mate waarin de fout aanwezig is.
  Opmerking: reuen moeten twee duidelijk normale testikels hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.