Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  ENTLEBUCHER SENNENHOND  

  Rasgroep: Herdershonden

  Aard : levendig, doortastend, waaks

   

  Gemiddelde levensduur : 11 jaar

  Schouderhoogte : 40-50 cm

  Gewicht : ongeveer 20 kg

  Vacht : kort, glad; zwart met witte en roestbruine aftekeningen

  Aanleg : herdershond, gezelschapshond

  Omgang met kinderen : goed

  Omgang met andere honden : goed

  Leefruimte : kan in de stad, maar heeft veel beweging nodig

  Vachtverzorging : weinig

   Standaard

  Algemeen

  De Entlebucher is iets kleiner dan middelgroot. Het is een harmonieus gebouwde hond, zeer beweeglijk en vlug, met een vriendelijke en schrandere gelaatsuitdrukking. Een goede veehoeder en veedrijver, maar ook een betrouwbare, trouwe waak- en gezelschapshond.

  Hoofd

  In de juiste verhouding tot het lichaam. Vlakke schedel, lichte stop en een krachtige, goedgevormde snuit. Duidelijke overgang van schedel en wangen naar voorsnuit. De lippen zijn weinig ontwikkeld. Zwarte neusspiegel.

  Gebit

  Onder- of bovenvoorbijten is fout.

  Oren

  Hoog aangezet, niet te groot, aan de onderzijde afgerond. Worden hangend aanliggend gedragen en als de hond alert is enigszins naar voren gedraaid, zoals bij alle Sennenhonden.

  Ogen

  Tamelijk klein, bruin van kleur en levendig.

  Lichaam

  Korte en gedrongen hals, die geleidelijk in de romp overgaat. Tamelijk gestrekte romp; in het totaalbeeld daarom iets langer dan hoog. Diepe, brede borst. Rechte, sterke rug. Schouderhoogte: 40-50 cm.

  Benen

  Lange, schuin geplaatste schouder. Rechte en stevige benen, met goed gehoekte spronggewrichten. Hubertusklauw is niet gewenst.

  Voeten

  Tamelijk rond en gesloten.

  Staart

  Met korte staart geboren.

  Vacht

  Kort, vast en vlak aanliggend, hard en glanzend.

  Kleur

  Zoals bij alle Zwitserse Sennenhonden: zwart met gele tot roestbruine aftekeningen boven de ogen, aan de wangen en aan alle vier de benen. Graag gezien wordt een regelmatige, symmetrische, witte aftekening aan hoofd (bles), hals, berst en benen, waarbij dan het geel of roestbruin tussen zwart en wit ligt.

  Bijzonderheden

  Gebruikseigenschappen: zeer levendige, flinke huishond, veehoeder en veedrijver; ondanks zijn geringe lichaamsgrootte een betrouwbare waak-, verdedigings- en gezelschapshond, waarmee bij africhting zeer goede resultaten worden bereikt; rustig karakter en zeer snel van begrip; ook goed in de stad te houden.
  Bijzondere fouten: ronde bovenschedel; lichte ogen; lange, dunne of gebogen snuit; onder- of bovenvoorbijten; korte, spitse, afstaande of slecht gedragen oren; gespreide tenen; ongeoorloofde kleuren of te veel wit; te lang en te zacht haar.