Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  FIELD SPANIEL  

  Rasgroep: Staande Jachthonden, Spaniels en Retrievers

  Aard : meegaand, actief, gevoelig, onafhankelijk, lief

   

  Gemiddelde levensduur : 13 jaar

  Schouderhoogte : 45-46 cm

  Gewicht : ongeveer 16-22,5 kg

  Vacht : sluik langharig; zwart, leverkleurig of schimmel, of een van deze kleuren met tanaftekeningen

  Aanleg : jachthond, gezelschapshond

  Omgang met kinderen : erg goed

  Omgang met andere honden : erg goed

  Leefruimte : liefst een huis met een tuin

  Vachtverzorging : regelmatig borstelen

  Standaard

  Algemeen

  Goed gebouwde en geproportioneerde jachtspaniel, gebouwd op activiteit en uithoudingsvermogen. Ideaal voor de jacht onder het geweer of als gezelschapshond voor iemand die buiten woont. Niet geschikt voor de stad. Uitzonderlijk meegaand temperament, actief, gevoelig en onafhankelijk.

  Hoofd

  Heeft een uitdrukking van voornaamheid, karakter en adel. De schedel is goed ontwikkeld, met een duidelijke achterhoofdsknobbel. Enigszins verhoogde wenkbrauwen en matige stop. De voorsnuit is lang en droog, niet spits of vierkant en vormt vanaf de zijkant gezien een zachte boog van de neus naar de keel. Een verdikking onder de ogen geeft een indruk van grofheid aan het hele hoofd. Goed ontwikkelde neusspiegel met wijd open neusgaten.

  Gebit

  Volledig en sterk schaargebit. De snijtanden in de bovenkaak sluiten in nauw contact even voor die in de onderkaak. De tanden zijn goed haaks in de kaak geplaatst.

  Oren

  Van gemiddelde lengte, breed, laag aangezet en goed behaard.

  Ogen

  Goed geopend, amandelvormig. De oogleden goed aangesloten, beslist niet uitgezakt. Donkerhazelnootkleurig, met een ernstige, zachte uitdrukking.

  Lichaam

  Lange, sterke en gespierde hals, waardoor de hond zonder overdreven moe teworden wild kan apporteren. De schouders zijn lang en schuin, goed naar achteren geplaatst. De achterhand is stevig en gespierd. Diep en goed ontwikkelde borst. Middelmatig gewelfde ribben. De lengte van de borstkas beslaat twee derde van de lichaamslengte. Sterke rug en lendenen, recht en gespierd.
  Schouderhoogte ongeveer 46 cm. Gewicht ongeveer 18-23 kg.

  Benen

  Voorbenen van gemiddelde lengte. Beenderstructuur van de voorbenen is recht en vlak. Matig gehoekte achterbenen. Lage sprongen.

  Voeten

  Gesloten, rond, met stevige zoolkussens. Niet te klein.

  Staart

  Laag aangezet en nooit boven de ruglijn gedragen. Fraai bevederd en levendig bewegend. Het is gebruikelijk om de staart met een derde in te korten.

  Vacht

  Lang, glad, aanliggend, glanzend en zijdeachtig van textuur. Nooit krullend, kort of draadachtig. Dicht ingeplant en bestand tegen weersinvloeden. Overvloedige bevedering op de borst, aan de onderkant van het lichaam en aan de achterkant van de benen, maar niet vanaf de sprongen tot op de grond.

  Kleur

  Zwart, kastanjebruin (leverkleurig), schimmel, of een van deze kleuren met tanaftekeningen. Zwart met wit of kastanjebruin met wit zijn niet toegestaan.

  Bijzonderheden

  Gangen: lange, rustige, ruime stap, met veel stuwing uit de achterhand; een korte, stokkerige manier van voortbewegen is fout.
  Fouten: iedere afwijking van hetgeen in de standaard staat vermeld, zal als een fout worden beschouwd, die in overeenstemming met de ernst daarvan moet worden beoordeeld.
  Opmerking: reuen moeten twee normaal ontwikkelde testikels hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.