Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  AMERIKAANSE COCKER SPANIEL

  Rasgroep: Retrievers en waterhonden
  FCI 167 Sectie 2

  Aard : vrolijk, levendig, zacht

   

  Gemiddelde levensduur : 12 jaar

  Schouderhoogte : ongeveer 38 cm voor een reu

  Gewicht : 10-12 kg

  Vacht : zwart of elke andere effen kleur

  Aanleg : gezelschaps- en tentoonstellingshond

  Omgang met kinderen : voortreffelijk

  Omgang met andere honden : erg goed

  Leefruimte : kan op een flat; moet wel ruim beweging krijgen

  Vachtverzorging : zeer regelmatig borstelen; elke 6-8 weken naar de trimsalon

   Standaard

  Algemeen

  De Amerikaanse Cocker Spaniel is het kleinste lid van de jachthondengroep. Hij heeft een stevig en compact lichaam en een zuiver besneden elegant hoofd, terwijl de hond in zijn geheel volledig in balans en van de ideale maat moet zijn. Hij moet op rechte voorbenen staan en een goede schouderhoogte hebben, waarbij de stevige, rechte ruglijn enigszins afloopt naar de sterke gespierde achterhand. Hij is in staat om een aanzienlijke snelheid te ontwikkelen en beschikt over een goed uithoudingsvermogen. Hij moet beslist vrolijk zijn, een zuiver en evenredig totaalbeeld vertonen, in actie een levendige neiging tot werken hebben en ook gelijkmatig van karakter zijn zonder enige zweem van angst.

  Hoofd

  Hij heeft een goed gevormd hoofd dat in evenredigheid moet zijn met de rest van de hond en dat moet voldoen aan het volgende: de schedel is gewelfd, maar niet overdreven en neigt niet naar vlakheid. De wenkbrauwen komen goed uit en er is een diepe stop. Het bot onder de ogen dient fijn besneden te zijn en mag niet uitpuilen. De voorsnuit is breed en diep, met vier- kante, gelijke kaken. De bovenlip is vol en heeft voldoende diepte om de onderkaak te bedekken. Voor een juiste verhouding dient de afstànd van de stop tot de neuspunt de helft te zijn van de afstand van de stop tot de schedelbasis, gemeten over de kruin. Neus van voldoende grootte om een evenredig geheel te vormen met de voorsnuit en het aangezicht, met goed ontwikkelde neusgaten, welke typerend zijn voor een jachthond. Zwarte en blackand-tan honden moeten een zwarte neus hebben. Bij de andersgekleurden mag de kleur bruin, leverkleurig of zwart zijn, hoe donkerder hoe beter. Neuskleur en kleur van de oogranden dienen met elkaar in overeenstemming te zijn.

  Gebit

  Sterke, gave tanden, niet te klein. Gebit is scharend.

  Oren

  Lobvormig, lang, fijn en dun. Goed bevederd en niet hoger aangezet dan in lijn met het onderste ooglid.

  Ogen

  Oogbollen rond en vol, enigszins amandelvormig lijkend. Oogranden moeten goed aansluiten. Kleur van de iris: donkerbruin. Uitdrukking is intelligent, opmerkzaam, zacht en innemend.

  Lichaam

  Ideale schouderhoogte 38,1 cm voor een volwassen reu en 35,58 cm voor een volwassen teef. De hoogte mag 1,27 cm onder of boven de ideale maat zijn. Een reu die hoger is dan 39,37 cm of een teef die hoger is dan 36,83 cm zal worden gediskwalificeerd. Een volwassen reu waarvan de hoogte minder is dan 36,83 cm of een volwassen teef met een hoogte van minder dan 34,29 cm dienen te worden bestraft. Lichaam kort en compact, zit stevig in elkaar en maakt een krachtige indruk. De rug is sterk, loopt licht en gelijkmatig af van de schouders tot de aanzet van de staart. De heupen zijn breed en de achterhand is goed gerond en gespierd. De ribben moeten diep zijn en goed gewelfd. De borst is diep met het laagste punt niet dieper dan de ellebogen.
  De Amerikaanse Cocker Spaniel mag nooit een lange en lage indruk maken. Nek gespierd en een vrij Iosse keelhuid. De schouders liggen goed naar achteren en vormen met het opperarmbeen een hoek van ongeveer 90°, waardoor de hond gemakkelijk een naar voren uitgrijpend gangwerk kan ontwikkelen..

  Benen

  Voorbenen: evenwijdig aan elkaar recht, met sterke botten en spieren. Polsen: kort en sterk. Achterbenen hebben sterke botten en spieren, een goede kniehoeking.Hakken zijn sterk en laag geplaatst. Achterbenen van achteren gezien evenwijdig aan elkaar, zowel in beweging als staand.

  Voeten

  Compact, groot, rond en stevig met hoornachtige voetzolen, niet naar binnen of naar buiten draaiend. Hubertusklauwen aan achter- of voorbenen mogen worden verwijderd.

  Staart

  De gecoupeerde staart is aangezet en wordt gedragen in het verlengde van de ruglijn of iets hoger; nooit rechtop zoals bij een terrier en nooit zo laag dat de indruk van angst wordt gewekt.

  Vacht

  Op het hoofd kort en fijn; op het lichaam van middelmatige lengte met voldoende ondervacht om bescherming te geven. Oren, borst, buik en benen zijn goed bevederd, maar nietzo overdadig dat daardoor de werkelijke belijning en het gangwerk worden verdoezeld. Haarstructuur is zeer belangrijk. De vacht moet zijdeachtig, glad of licht golvend zijn en de structuur moet zo zijn, dat een gemakkelijk onderhoud mogelijk is. Eenoverdadige, krullige of pluizige vacht moet worden bestraft.

  Kleur

  Zwart; geheel zwart of zwart met bruine aftekening (black-and-tan). Zwart is gitzwart. Een weinig wit op de borst en/of de keel is toegestaan; elders op het lichaam leidt het tot diskwalifikatie. Anders eenkleurig, egaal, eventueel een lichtere kleur van de bevedering toegestaan (wit als bij 'zwart')
  Bont: twee of drie duidelijk gescheiden kleuren, waarvan er één wit moet zijn. Schimmelkieurigen vallen onder de bonte variëteit. Zwarte en black-and-tan honden moeten een zwarte neusspiegel hebben. Bij de anders gekleurden mag de kleur bruin, leverkleurig of zwart zijn.
  Tan-aftekening: de kleur van het tan mag variëren van het lichtste creme tot het donkerste rood en moet beperkt blijven tot 10% of minder van de kleur van de hond; tan-aftekening die deze 10% overschrijdt, leidt tot diskwalifikatie. Wanneer er bij de zwarten en andere eenkleurigen sprake is van tan-aftekeningen, dan moeten dezezich op de volgende plaatsen bevinden:
  - een duidelijke tan-vlek boven ieder oog;
  - aan weerszijden van de voorsnuit en op de wangen;
  - aan de binnenzijde van de oren;
  - aan alle voeten en/of benen;
  - onder de staart;
  - op de borst (niet verplicht; aanwezigheid of afwezigheid op deze plaats wordt niet bestraft).
  Als tan-aftekeningen niet duidelijk zichtbaar zijn, of nauwelijks aanwezig, moet dat worden bestraft. Zo ook tan op de voorsnuit dat te ver naar boven doorloopt en daar samenvIoeit. Wanneer bij een zwarte hond met tan-aftekening of bij een andere eenkleurige hond met tan-aftekening het tan op een der hierboven gespecificeerde plaatsen ontbreekt, volgt diskwalifikatie.

  Bijzonderheden

  Gangwerk: hoewel de Amerikaanse Cocker Spaniel de kleinste van de jachthondengroep is, heeft hij toch een typisch jachthondengangwerk. Een eerste vereiste voor een goed gangwerk is de balans tussen voor- en achterhand. Hij moet stuwkracht leveren met zijn sterke, krachtige achterhand; de schouders en voorbenen moeten zodanig gevormd zijn, dat hij voorwaarts kan uitgrijpen en zonder belemmering een evenwicht kan vinden met de stuwkracht van de achterhand. Bovenal dient het gangwerk gecoördineerd, vloeiend en moeiteloos te zijn. De hond moet bij het gaan veel grond beslaan; overdadige beweeglijkheid mag nooit worden verward met een juist gangwerk.
  Diskwalificatie volgt bij een afwijking in kleur en aftekening. Zwart: witte aftekeningen behalve op de borst en de keel; idem bij andere eenkleurigen, bonten en blackand-tans. Black-and-tans: tan-aftekening van meer dan 10%; tan-aftekeningen die niet duidelijk zichtbaar zijn in de ring of het ontbreken van tan-aftekening op een van de voorgeschreven plaatsen.
  Bonten: wanneer de hoofdkleur 90% of meer bedraagt; wanneer de andere kleur of kleuren tot één plaats beperkt zijn.
  Hoogte: reuen hoger dan 39,37 cm; teven hoger dan 36,83 cm.