Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  GORDON SETTER

  Rasgroep: Staande Jachthonden, Spaniels en Retrievers

  Aard : intelligent, zelfbewust maar zacht, erg energiek

   

  Gemiddelde levensduur : 12 jaar

  Schouderhoogte : reuen 66 cm, teven 62 cm

  Gewicht : ongeveer 30 kg

  Vacht : langharig; black-and-tan (zwart met roestbruine aftekeningen op snuit, wenkbrauwen, borst, binnen- en onderzijde van de benen, buik en onderkant van de staart)

  Aanleg : jachthond

  Omgang met kinderen : uitstekend

  Omgang met andere honden : erg goed; kan wel jaloers zijn

  Leefruimte : minstens een huis met een tuin

  Vachtverzorging : regelmatig kammen en borstelen

  Standaard

  Algemeen

  Stijlvolle hond, die op galopperen is gebouwd. Zijn evenwichtige bouw doet denken aan die van een vrij fors jachtpaard. De hele hond moet zeer symmetrisch en evenwichtig zijn. Hij is intelligent, zeer energiek, waardig, zelfbewust van aard, extravert, en heeft een vriendelijk, gelijkmatig karakter.

  Hoofd

  Eerder diep dan breed, maar breder dan de voorsnuit, met veel ruimte voor de hersenen. De fraai belijnde, licht gewelfde, flinke schedel is het breedst tussen de oren. Een duidelijke stop. De afstand van de achterhoofdsknobbel tot de stop is groter dan die van de stop tot de neuspunt. De wangen zijn zo droog mogelijk.
  De voorsnuit is tamelijk lang, met evenwijdige lijnen, en eindigt niet puntig of spits. De bovenlippen hangen niet over de onderlippen, maar zijn duidelijk afgetekend. De neus is groot en breed. De neusgaten zijn open en zwart. De snuit is minder diep dan lang.

  Gebit

  Sterke kaken met een perfect, regelmatig en compleet schaargebit. Dat wil zeggen dat de boventanden vlak over de ondertanden heen sluiten, en recht in de kaak zijn geplaatst.

  Oren

  Middelmatig lang en dun, laag aangezet en vlak tegen het hoofd aanliggend.

  Ogen

  Donkerbruin. Ze liggen niet diep, maar puilen ook niet uit en zijn ruim onder de wenkbrauwbogen geplaatst. Deze hebben een levendige, en schrandere uitdrukking.

  Lichaam

  De lange en droge hals is licht gebogen naar het hoofd en vertoont geen keelhuid. De lange schouderbladen zijn goed schuin geplaatst, met de toppen dicht bij elkaar. De schouder is niet beladen. Het lichaam is middelmatig van lengte. De borst is diep. De ribben zijn goed gewelfd en lopen goed naar achteren door. De lendenen zijn breed en licht gewelfd. De voorborst is niet te breed.
  Schouderhoogte: reuen 66 cm, teven 62 cm.

  Benen

  Het bot van de voorbenen is breed en ovaal. De goed laag geplaatste ellebogen sluiten vlak tegen het lichaam aan. De voorbenen zijn recht en sterk en hebben rechte polsen. De achterbenen zijn van heup tot sprong lang, breed en gespierd, en van sprong tot hak kort en sterk. Goede hoeking van knie en sprong. Loodrecht geplaatste middenvoeten. Het bekken ligt vrijwel horizontaal.

  Voeten

  Ovaal, goed gesloten, met goed gewelfde tenen waar veel haar tussen zit. De voetzolen zijn stevig en hebben dikke achterste voetzoolkussens.

  Staart

  Recht of enigszins sabelvormig. Tamelijk kort, reikt niet tot onder de sprong. Wordt horizontaal of ietsonder de ruglijn gedragen. De staart is dik aan de wortel en loopt uit in een punt. De bevedering begint bij de staartwortel, is lang en recht en wordt naar de staartpunt toe korter.

  Vacht

  Kort en fijn op het hoofd, de voorzijde van de benen en oorpunten, maar overal elders matig lang en glad. Zo mogelijk krult en golft het haar niet. De bevedering is aan de bovenzijde van de oren lang en zijdeachtig, en aan de achterzijde van de achterbenen lang en fijn. De buik is goed behaard, met een franje die over de borst en de keel kan reiken. Alle bevedering is zo vlak en recht mogelijk.

  Kleur

  Diep, glanzend gitzwart, zonder een spoor van roestachtigheid in het zwart, met een roodbruine aftekening van een glanzend, rijk, warm mahonierood. Zwarte haren op de tenen en een zwarte streep onder de kaak zijn toegestaan. De roestbruine aftekeningen komen op de volgende plaatsen voor: twee duidelijke vlekken boven de ogen, niet groter dan ongeveer 2 cm in doorsnede; op de zijkanten van de snuit, waarbij het tan niet boven de onderzijde van de neusspiegel mag reiken, als een duidelijk afgetekende band horizontaal om de snuit heen; aan de keel en als twee duidelijke vlekken op de voorborst; aan de achterkant van de voorbenen tot aan de ellebogen en aan de voorzijde tot aan de voorknie of iets daarboven; aan de binnenzijde van de achterbenen en dijen, vanaf de knie ook aan de voorkant, zich uitbreidend over de zijkant, maar het roestbruin mag het zwart aan de achterkant van de achterbenen niet geheel verdringen; om de anus. Een heel klein wit borstvlekje is toegestaan. Andere kleuren zijn niet geoorloofd.

  Bijzonderheden

  Gangen: regelmatig, vrij en zuiver, met veel stuwwerk uit de achterhand.
  Fouten: iedere afwijking van het voorgaande moet als fout worden aangemerkt en de beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding staan tot de mate waarin de fout zich voordoet.
  Opmerking: reuen moeten twee duidelijk normale testikels hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.