Hondenrassen
Diverse
 • Gallery
 • Site Catalog
 • Section categories
  Dierinfo [0]
  Hondensport [10]
  Google

  Search
  Tag cloud
  Site friends
 • Start eigen Startpagina
 • Paardenrassen
 • Kattenrassen
 • Tattoo Design Gallery
 • Startpagina
 • Startpagina club
 • Bouw Startpagina
 • Statistics  AFGHAANSE WINDHOND

  Rasgroep: Windhonden
  FCI 228 Sectie 1

  Aard : trots, onafhankelijk, kalm. Afstandelijk ten opzichte van onbekenden

   

  Gemiddelde levensduur : 12 jaar

  Schouderhoogte : 65 tot72 cm

  Gewicht : ongeveer 27 kg

  Vacht : alle kleuren toegestaan (meestal rood tot ivoorkleurig in alle
  nuances; met of zonder zwart masker, blauw; zwart)

  Aanleg : jachthond, gezelschaps- en tentoonstellingshond, renhond

  Omgang met kinderen : goed

  Omgang met andere honden : redelijk

  Leefruimte : kan zich in de stad aanpassen, als hij dagelijks lang wordt uitgelaten en zich lang vrij en snel kan bewegen.

  Vachtverzorging : heel vaak kammen en borstelen; veel onderhoud

   Standaard

  Algemeen

  De afghaanse windhond straalt kracht en waardigheid uit, hij heeft een trotse en erg intelligente, oosterse houding en uitdrukking. De gangen zijn soepel en elastisch, de Afghaan geeft een indruk van macht en voornaamheid, gepaard aan snelheid en kracht. Het hoofd moet hoog en trots worden gedragen.

  Hoofd

  Schedel, lang maar niet te smal, goed zichtbare achterhoofdsknobbel, lange snuit, krachtige kaken en lichte stop. Schedel goed in verhouding en begroeid met een dichte kuif van lang haar. Neusspiegel bij voorkeur zwart, maar een leverkleurige is toegestaan bij honden met een lichtgekleurde vacht.

  Gebit

  Stuitend gebit.

  Oren

  Laag en goed naar achteren aangezet, dicht tegen het hoofd gedragen en bedekt met lang, zijdeachtig haar.

  Ogen

  Bij voorkeur donker maar goudkleurig niet diskwalificerend. Bijna driehoekig van vorm, enigszins schuin geplaatst, van de binnen- naar de buitenooghoek schuin oplopend.

  Lichaam

  Rechte rug, van gemiddelde lengte, goed gespierd, naar de heup enigszins aflopend. De heupbeenderen zijn duidelijk zichtbaar en liggen tamelijk ver uit elkaar. De lendenen zijn recht, tamelijk kort en breed. De ribben zijn goed gewelfd en de borst is diep. De hals is lang en krachtig, met een trotse hoofdhouding. De schouders zijn lang en schuin, goed naar achteren liggend, goed gespierd en sterk, zonder beladen te zijn.
  Schouderhoogte : reuen 68-74 cm, teven 63-69 cm.

  Benen

  Krachtig, sterk gebogen in sprong- en kniegewricht en goed onder de hond geplaatst. Nogal kleine afstand tussen de sprong en de voet. Voorbenen recht en stevig van bot, in een lijn met de schouders, de ellebogen mogen niet afwijken.

  Voeten

  De voorvoeten zijn groot en sterk, bedekt met dik, lang haar. De tenen zijn goed gebogen. De middenvoet is lang en veerkrachtig, vooral voor. De voetkussens moeten de grond goed raken. De achtervoeten zijn lang, maar niet zo breed als de voorvoeten, eveneens bedekt met lang, dik haar. Het wordt aan de fokker overgelatenof de hubertusklauwen al dan niet worden verwijderd.

  Staart

  Niet te kort, eindigt ringvormig. Als de hond in actie is hoog gedragen. Dun bevederd.

  Vacht

  Erg lang, zijdeachtig en fijn op de ribben, de voorhand en de achterhand. Op de rug van de schouder tot de staart is de vacht kort en erg dicht. Op het hoofd bevindt zich vanaf het voorhoofd naar achteren een kuif van zijdeachtig lang haar. Op de snuit is de vacht kort en dicht. De oren en de benen zijn bedekt met een lange, volle vacht. De middenvoetenmogen kaal zijn.

  Kleur

  Alle kleuren zijn toegestaan

  Bijzonderheden

  Fouten: een grof uiterlijk, te brede schedel, korte snuit, zwakke kin, grote of ronde ogen, korte, dikke nek. Een te lange of een te korte rug.